sâmbătă, august 24, 2019

Tort cu ciocolata si crema cu lapte condensat caramelizat

148Vizualizări
 
Print Friendly, PDF & Email

Prima mea reteta din an, dragostea mea, desertul! 😀

Un tort fix pe sufletul meu, care are la baza reteta unui tort care-a cucerit pe toata lumea, adaptata de fiecare data altfel – cu cafea, cu ciocolata alba sau (in cazul de fata) cu crema cu lapte condensat caramelizat.

De fiecare data la fel de bun! Cremos, insiropat, aromat, exact ceea ce-mi place mie :).

Revenind la noul inceput, va doresc un an binecuvantat, cu empatie, intelepciune, sanatate, credinta si rabdare!

La multi ani!

[ingredients title=”Ingrediente Tort cu ciocolata si crema cu lapte condensat caramelizat”]

Pentru blat (cu diametrul de 24 cm)

  • 9 oua
  • 9 linguri de zahar
  • 9 linguri faina alba cernuta
  • 3 linguri cacao neagra
  • 5 linguri ulei
  • 4 linguri apa
  • 10 g praf de copt
  • un varf cutit sare

Pentru crema de ciocolata

  • 500 g ciocolata cu lapte Milka
  • 750 g mascarpone
  • 200 ml smantana pentru frisca LaDorna
  • 2 galbenusuri ou
  • 2 linguri cacao neagra
  • 2 linguri zahar
  • 40 ml Amaretto

Pentru crema cu lapte condensat caramelizat

Mentionez ca este o crema GROZAVA! Foarte usor de facut, extrem de buna. Puteti dubla cantitatea de ingrediente si sa folositi crema pentru a umple un tort cu diametrul de 20 cm sau foi de pandispan 😉

Pentru sirop

  • 150 g zahar
  • 350 ml apa
  • 100 ml Amaretto
  • 1/2 sticluta esenta de cafea (optional)

Pentru glazura

  • 200 g ciocolata cu lapte Milka
  • 60 g unt
  • 3 linguri apa

[/ingredients]

Mod de preparare Tort cu ciocolata si crema cu lapte condensat caramelizat

Blat

Separa albusurile de galbenusuri. Mixeaza spuma albusurile cu un varf cutit sare. Adauga treptat zaharul si mixeaza pana ce cristalele sunt diluate.

Amesteca galbenusurile cu uleiul si apa, apoi pune-le peste albusuri.

Adauga si faina cernuta impreuna cu cacaua si praful de copt si amesteca totul cu o lingura, de jos in sus, pana la omogenizare.

Tapeteaza o forma rotunda cu hartie pentru copt, (decupeaza hartie de copt cu latimea mai mare decat inaltimea formei de copt deoarece blatul va creste foarte inalt; daca nu ai forma inalta poti imparti compozitia in doua parti egale si coci doua blaturi pe care le vei taia mai apoi in cate doua felii) toarna compozitia si niveleaza.

Coace blatul la foc mic, pentru aprox 35 minute, pana trece testul cu scobitoarea.

Pune intr-un vas smantana si ciocolata rupta bucatele.

Amesteca, fara a lasa sa fiarba, pana la omogenizare, apoi adauga galbenusurile, zaharul, Amaretto si cacaua. Mai amesteca un minut si opreste focul.

Lasa sa se raceasca apoi adauga mascarpone si mixeaza bine.

Da crema la frigider pentru cel putin 4 ore.


Crema cu lapte condensat caramelizat

Pune intr-un bol mascarpone si Laptele condensat caramelizat. Mixeaza timp de 2 minute apoi toarna si frisca si mixeaza in continuare pana ce crema devine ferma si aerata.

Sirop

Caramelizeaza zaharul pana ce capata culoarea chihlimbarului apoi stinge cu apa. Lasa la fiert 3-4 minute.

Opreste focul, adauga Amaretto si esenta de cafea.

Asamblare

Taie in blatul in 4 felii egale/sau in cate 2 felii daca ai copt doua blaturi.

Indiropeaza prima felie de blat si intinde 1/4 din crema de ciocolata. Aseaza a doua felie, insiropeaza si intinde crema cu lapte condensat (eu nu am pus-o pe toata, mi s-a parut cam multa/ puteti folosi restul la ornat).

Aseaza a treia felie de blat, insiropeaza si intinde inca 1/4 crema de ciocolata.

Aseaza ultima felie de blat si insiropeaza.

Cu crema ramasa imbraca tortul si orneaza-l dupa preferinte, glazura este optionala, dar daca alegi sa-l ornezi ca mine obtii glazura prin amestecarea ingredientelor intr-un bol pe baie de abur.

Tortul imbracat in crema il tii jumatate de ora la rece apoi torni deasupra, in mijloc, glazura usor calduta. Inclini platoul cu tortul in toate partile sa se prelinga glazura.

Spritezi moatze din cremele ramase.

Pastrezi tortul la rece pana la servire.

Cand s-a racit (e bine sa-l lasi cat mai mult, eu l-am facut cu o zi inainte) il tai in patru felii egale.
Crema cu ciocolata

Pune intr-un vas smantana si ciocolata rupta bucatele.

Amesteca, fara a lasa sa fiarba, pana la omogenizare, apoi adauga galbenusurile, zaharul, Amaretto si cacaua. Mai amesteca un minut si opreste focul.

Lasa sa se raceasca apoi adauga mascarpone si mixeaza bine.

Da crema la frigider pentru cel putin 4 ore.

Crema cu lapte condensat caramelizat

Pune intr-un bol mascarpone si Laptele condensat caramelizat. Mixeaza timp de 2 minute apoi toarna si frisca si mixeaza in continuare pana ce crema devine ferma si aerata.

Sirop

Caramelizeaza zaharul pana ce capata culoarea chihlimbarului apoi stinge cu apa. Lasa la fiert 3-4 minute.

Opreste focul, adauga Amaretto si esenta de cafea.

Asamblare

Taie in blatul in 4 felii egale/sau in cate 2 felii daca ai copt doua blaturi.

Indiropeaza prima felie de blat si intinde 1/4 din crema de ciocolata. Aseaza a doua felie, insiropeaza si intinde crema cu lapte condensat (eu nu am pus-o pe toata, mi s-a parut cam multa/ puteti folosi restul la ornat).

Aseaza a treia felie de blat, insiropeaza si intinde inca 1/4 crema de ciocolata.

Aseaza ultima felie de blat si insiropeaza.

Cu crema ramasa imbraca tortul si orneaza-l dupa preferinte, glazura este optionala, dar daca alegi sa-l ornezi ca mine obtii glazura prin amestecarea ingredientelor intr-un bol pe baie de abur.

Tortul imbracat in crema il tii jumatate de ora la rece apoi torni deasupra, in mijloc, glazura usor calduta. Inclini platoul cu tortul in toate partile sa se prelinga glazura.

Spritezi moatze din cremele ramase.

Pastrezi tortul la rece pana la servire.

Gaby_D
Scris deGaby_D

Comentarii prin Facebook

 

7 comentarii

  • Buna! Imi lasa gura apa! Eu, de fel, mananc ciocolata amaruie. Ma gandeam ca poate cu Milka cu lapte o fi prea dulce? Nu imi pot imagina combinatia de gusturi. Merge facut si cu o ciocolata cu 55% cacao?
    150 ml frisca lichida indulcita – o marca anume? Sau tot LaDorna doar ca i-ai pus zahar pudra?
    Multumesc!

  • Buna ziua am facut si eu acest tort insa acum crema de ciocolata este la frigider inca nu l-am asamblat ar trebui mentionat ingredientele pentru crema trebuie sa fie la temperatura camerei, mascarpone si smantana pentru frisca pentru ca mie mi s-a taiat aceasta crema am incalzit-o la bain marin si am reparat-o acum este la frigider sa vedem daca va mai fi buna de intins pe blat! Multumesc

    • Mari, buna!
      Eu le-am scos direct din frigider si nu s-au taiat.
      Cu atat mai mult frisca…se pune rece.
      Cand o repari se transforma in unt, din pacate..:(

Lasă un răspuns