Tort cu cirese si ciocolata – Un tort destul de rapid si destul de usor de facut.
Blat pentru tort, crema de ciocolata, putin sirop si cirese/merg foarte bine si visine
Hai ca nu-i greu 😉
Ingrediente
Blat pentru tort
7 oua
7 linguri zahar
7 linguri faina
3 linguri ulei
3 linguri apa
un vf. cutit sare
1/3 lingurita praf de copt
2 linguri cacao
Crema de ciocolata
700 ml frisca lichida indulcita’
500 g ciocolata cu lapte
Optional – Sirop (nu e neaparat sa insiropati, blatul e aerat si pufos, trage si din umezeala cremei si e ok si fara sirop)
150 ml apa
2 linguri zahar
o lingurita extras de vanilie
In plus 250 g cirese curatate
Mod de preparare Tort cu cirese si ciocolata
Blat pentru tort
Separa albusurile de galbenusuri.
Mixeaza albusurile spuma cu sarea apoi adauga treptat zaharul. Mixeaza pana la diluarea completa a zaharului.
Freaca galbenusurile cu uleiul si apa. Adauga-le peste albusuri.
Adauga si faina cernuta cu cacaua si praful de copt si apoi omogenizeaza usor amestecand de jos in sus.
Toarna compozitia intr-o forma de tort patrata cu latura de de 2o cm (poate fi si rotunda cu diametrul de 20-22 cm), tapetata, niveleaza si da tava in cuptorul preincalzit, la foc mic, pentru 30-35 minute (fa testul cu scobitoarea).
Cand e rece, dupa cateva ore bune sau chiar a doua zi, feliaza blatul in trei parti egale.
Crema de ciocolata cu lapte
Intr-o craticioara pune la incalzit frisca. Lasa pana ajunge la punctul de fierbere (fara a da in clocot!) apoi opreste focul.
Pune ciocolata rupta bucatele, apoi amesteca energic pana devine o compozitie omogena. N-as recomanda ciocolata vrac, e incomparabil gustul :).Lasa compozitia sa se raceasca. Rece introdu-o la frigider pentru cateva ore. Ideal este s-o prepari seara si s-o lasi la frigider pana dimineata.
Scoate de la rece si mixeaza pana ce capata o consistenta ferma, pufoasa si aerata.
Sirop
Pune la fiert apa cu zaharul si lasa pentru 2-3 minute sa fiarba.
Opreste focul si lasa sa se raceasca complet apoi adauga vanilia.
Pregateste un platou si aseaza prima felie de blat.
Insiropeaza usor si intinde 4-5 linguri din crema apoi pune deasupra cirese spalate, curatate de samburi si apasa usor sa intre in crema.
Aseaza a doua felie de blat, insiropeaza, intinde aceeasi cantitate de crema si pune cirese.
Aseaza ultima felie de blat si imbraca tortul intr-un strat de crema.
Cu crema ramasa orneaza frumos tortul si pune din loc in loc cirese.
Pastreaza tortul la rece pana in momentul servirii.
simplu dar supeb!
am mancat o litera cu ochii la crema si cirese 🙂
si imi place precizarea cu siropul pentru blat, dar am o intrebare, pe cinstite desi cred ca e si o chestiune de gust personal, la tortul diplomat si ma refer la piscoturi ca am o intrebare ,sunt foarte curioasa de fapt, de ce se recomanda mereu in tot felul de retete de prajituri diplomat, sa se insiropeze piscoturile ca eu mereu am fost dezamagita de urmari, insiropand piscoturile se inmuiau prea tare si zau ca am fost atenta sa nu le dau prin sirop prea mult decat rapid asa cum se recomanda, fie sirop de compot, fie cafea etc. dupa aceea nu mi au placut, si mereu mi am zis ca le voi lasa asa fara sirop, si asa am facut, pai a fost mai bine fiindca piscoturile preiau umezeala din crema, deci mama draga ca tu esti profesionista, care i opinia ta si cum iti place?multumesc !
Salut!
Eu nu le insiropez.
Si mie imi place crocantul piscoturilor cu crema moale, se completeaza perfect.
Si nu, nu-s profesonista deloc :)), nici n-am studiat nimic de genul, eu doar incerc diverse retete si, din fericire, imi ies :))
https://retetepapabun.ro/tort-diplomat-cu-caise-pere-si-ananas/