Pentru aniversarile copilasilor, dar nu numai, acest tort cu crema de lapte e un deliciu!
Cu crema usoara de vanilie, blat insiropat de cacao si caramel, si cateva „moate” de frisca care completeaza perfect gustul echilibrat al acestui tort, va constitui desertul perfect dupa o masa copioasa alaturi de cei dragi.
[ingredients title=”Ingrediente”]
Blat
- 7 oua
- 175 g zahar
- 135 g faina
- 45 g cacao neagra
- un vf. cutit sare
- un plic zahar vanilat
- coaja rasa portocale
Sirop
- 4 linguri zahar tos
- 250 ml apa
- 3 linguri coniac (daca faceti pentru copii omiteti :D)
Crema de vanilie (inspiratie Laura Adamache)
- 1 l lapte
- 125 g faina alba
- 25 g amidon de porumb
- 250 g zahar
- 50 g unt
- 200 ml frisca lichida indulcita
- o pastaie vanilie sau zahar vanilinat
Decor tort
- fulgi de ciocolata
- 200 ml frisca mixata
[/ingredients]
Mod de preparare Tort cu crema de lapte
Blat.
Separa albusurile de galbenusuri.
Mixeaza spuma albusurile cu sarea, apoi adauga, treptat, zaharul.
Mixeaza pana ce e diluat complet si-ai obtinut o spuma lucioasa care la atingere formeaza tepi.
Adauga toate galbenusurile omogenizand usor, de jos in sus.
Cerne deasupra vasului faina impreuna cu cacaua, apoi omogenizeaza usor.
Adauga vanilia si coaja de portocala.
Tapeteaza o forma de tort cu diametrul de 18-20 cm cu hartie pentru copt, toarna compozitia si niveleaza.
Introdu tava in cuptorul preincalzit si coace blatul de tort la foc mic spre mediu pentru 30-35 minute. Fa testul cu scobitoarea.
Lasa blatul la racit cateva ore.
Crema de vanilie.
Amesteca intr-un vas cu fund dublu faina impreuna cu amidonul si zaharul.
Adauga treptat laptele, putin cate putin, amestecand sa nu faca cococloase.
Pune vasul pe foc si amesteca pana ce crema fierbe si se ingroasa ca o budinca (aproximativ 10 minute in total).
Pune pastaia de vanilie (sau zahar vanilat) si acopera vasul cu folie alimentara.
Lasa la racit.
Intre timp mixeaza frisca. In crema usor calduta adauga untul, iar cand e rece COMPLET incorporeaza cu o spatula, frisca mixata bine.
Pregateste siropul
Caramelizeaza zaharul pana capata culoarea chihlimbarului.
Pune apa rece si mai lasa pe foc pana se dilueaza caramelul si siropul da cateva clocote.
Adauga coniacul si lasa la racit.
Asamblare
Taie blatul in 3 felii egale.
Aseaza prima felie pe un platou si insiropeaza bine.
Intinde 1/3 din cantitatea de crema si niveleaza.
Aseaza a doua felie de blat, insiropeaza si mai pune 1/3 din crema.
Aseaza ultima felie de blat si insiropeaza.
Imbraca tortul cu crema ramasa, intr-un strat subtire.
Tapeteaza peretii laterali ai tortului cu fulgi de ciocolata iar deasupra orneaza cu frisca dupa imaginatie.
Da platoul la rece :).
Ieri am facut tortul asta. Sunt absolut indragostita de torturile tale. Oare ce-o sa ma fac? :))
:))
Tare mult ne-a placut si noua 🙂