mnb

Tort cu frisca si caramel

TORT-CU-FRISCA-SI-CARAMEL-1
4.96KVizualizări
5
(1)
TORT-CU-FRISCA-SI-CARAMEL
TORT-CU-FRISCA-SI-CARAMEL

De cand am vazut reteta tortului la Mona (Aziz) recunosc ca m-a obsedat :))). Am zis „moaaaaa, ce tort adevarat! „:))))si-am salivat instant :))). Am zis ca-l fac cu prima ocazie ce se va ivi si cum a fost ziua cumnatei mele, l-am executat. Cu siguranta!!! nu va fi prima si ultima oara, mi-a placut mult de tot. Combinatia de blat pufos insiropat, frisca si caramel, inseamna cu adevarat TORT :))).La multi ani, Mirela mea draga!

TORT-CU-FRISCA-SI-CARAMEL-1
TORT-CU-FRISCA-SI-CARAMEL-1

Blat

* 5 oua mari
* o cana zahar
* 7 linguri faina
* un praf de copt
* un plic zahar vanilat
* un vf cutit sare
* 2 linguri amidon alimentar (amidon de porumb)
* 30 ml ulei
* 30 ml apa

Caramel

* o cana zahar
* 150 ml frisca lichida
* o lingura unt
* 50 ml apa

Frisca

* 500 ml frisca lichida
* 300 ml smantana
* 3 linguri zahar
* jumatate esenta vanilie

Sirop

* 4 linguri zahar
* 150 ml apa
* vanilie

arahide in ciocolata, macinate, pentru ornat

TORT-CU-FRISCA-SI-CARAMEL-2
TORT-CU-FRISCA-SI-CARAMEL-2

Blat.
Separam albusurile de galbenusuri.
Albusurile le mixam spuma impreuna cu sarea apoi adaugam treptat zaharul si mixam pana e complet diluat.
Galbenusurile le frecam cu uleiul si apa si le adaugampeste albusuri.
Cernem faina amestecata cu amidonul si praful de copt. Le adaugam peste oua si incorporam usor cu o paleta.
Preincalzim cuptorul.
Tapetam o forma de tort (sau o cratita) cu diametrul de 20 cm cu hartie pentru copt, turnam compozitia si nivelam.
Introducem tava in cuptor, la foc mic , si coacem timp de 35–40 min (facem testul cu scobitoarea)
ps. e asa de fain blatul! Asa de aerat si pufos!
Caramel.
Punem intr-un vas cu fund dublu , la fiert, zaharul impreuna cu apa.
Fierbem pana capata culoarea chihlimbarului, ferim putin de pe foc si turnam frisca. Punem inapoi pe foc si mai fierbem 3-4 minute.
Adaugam si untul, lasam sa se topeasca si oprim focul.
Dupa ce se racoreste usor bagam blenderul pentru un minut. (putem trece peste pasul asta si sa strecuram, cum zice Mona).
Lasam la racit.
Frisca.
Punem intr-un bol frisca lichida impreuna cu smantana si zaharul.
Incepem sa mixam, mai intai la treapta 1, timp de un minut, apoi marim viteza si mixam pana la obtinerea consistentei dorite (testam cu degetelul :))) ).
Adaugam vanilia si gata.
Sirop.
Caramelizam zaharul. Stingem cu apa rece , lasam la fiert pana da cateva clocote.
Racim.
Asamblare
Taiem blatul in trei.
Asezam primul blat, il insiropam (nu tare, se insiropeaza mult si de la frisca) si punem 1/3 din cantitatea de frisca.
Punem apoi caramel ajutandu-ne de o lingura si lasand sa curga „neglijent”:)))
Nu este necesar tot caramelul. Restul pastrati-l la frigider.
Asezam al doilea blat, insiropam, punem iar 1/3 frisca si caramel si asezam ultimul blat pe care-l insiropam.
Imbracam tortul in frisca, tapetam peretii cu alunele cu ciocolata si ornam .
Sursa.
Multumesc mult, Mona.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Gaby_D
Scris deGaby_D
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.

28 de comentarii

Lasă un răspuns

19 − twelve =