mnb

Tort Kinder felie de lapte

1.79KVizualizări
5
(2)

Imi era tare dor sa incerc un tort care sa ma cucereasca maxim, pe care sa stiu ca-l pot repeta oricand si ca place tuturor. Asa ca atunci cand am gustat prima lingurita din felia mea, m-am bucurat sa gasesc un echilibru in fata caruia sa zic – asa da! Nici macar nu am remarcat eu reteta, mi l-a laudat cineva, asa ca l-am incercat. Nici prea dulce, nici uscat, nici greoi, texturile si aromele extrem de potrivite si nici greu de facut, asa ca-l recomand si va scriu si voua reteta. Oua, cacao, frisca, mascarpone, lapte condensat – daca le ai in casa, fa si tu Tort Kinder felie de lapte.

Nu am o poza grozava cu sectiunea, l-am pozat cu telefonul in graba, toti isi asteptau felia si mie-mi ardea de poze :))) dar totusi trebuia sa va arat cum arata.

O sa scot in evidenta, cu litere ingrosate, mici modificari sau adaugiri  fata de reteta originala.

Tort Kinder felie de lapte

Ingrediente blat tava de 22 sau 24 cm; eu am folosit de 22 cm

  • 8 oua
  • 180 g zahar
  • 180 g faina alba
  • 50 g cacao
  • putina sare
  • esenta de vanilie

Ingrediente crema

  • 500 g mascarpone
  • 400 g lapte condensat indulcit
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 125 g zahar pudra (in reteta de baza nu era specificat zaharul, considerandu-se suficient pentru indulcit laptele condensat, dar la sugestia doamnei care l-a incercat, am pus si eu si a fost perfect; nu recomand sa-l omiteti!)
  • 3-4 linguri zeama de lamaie
  • 10 g gelatina foi (se poate folosi si granule, dar eu recomand foi)

Sirop

  • 200 g zahar +2 linguri
  • 500 ml apa
  • 50 ml Amaretto – eu nu aveam in casa si am pus Jagermeister; nu recomand adaosul de esente, rom sau vanilie ci un coniac bun; fara grija ca nu-i problema sa manance si copiii,  50 ml la un tort de 3 kg nu prea au mare importanta inafara de aroma 🙂

Decor

  • 250 ml smantana pentru frisca
  • 150 g mascarpone
  • 65 g zahar pudra

Preparare blat Tort Kinder felie de lapte.

Separa albusurile de galbenusuri. Intr-un bol incapator pune albusurile cu putina sare si mixeaza pana cand se transforma in spuma. Adauga zaharul si mixeaza pana cand obtii o compozitie ferma, lucioasa.  A dutat 8-10 minute. Pune si galbenusurile si mixeaza la viteza mica pentru cateva secunde, doar pana la omogenizare.

Cerne deasupra faina amestecata cu cacaua, pune si esenta, si, cu ajutorul unei spatule, omogenizeaza amestecand de jos in sus.

Tapeteaza fundul unei forme de tort cu hartie pentru copt, lateralele unge-le cu unt si toarna compozitia.

Niveleaza si coace blatul in cuptorul preincalzit din timp la 170 grade, pe treapta 2, pentru 40-45 minute, in functie de cuptor. Cand e gata lasi sa se racoreasca putin, apoi il scoti pe un grilaj si-l lasi la racit.

  • Eu l-am pregatit seara si l-am folosit a doua zi.

Preparare sirop

Caramelizati cele 200 g zahar pana cand capata culoarea chihlimbarului. Nu mai mult, pentru ca se amaraste!

Turnati apa cu grija, puneti si cele 2 linguri de zahar si mai dati apoi pe foc pana cand e totul diluat. Adaugati 50 ml Amaretto. Lasati la racit.

Preparare crema

Intr-un bol mare mixati frisca rece, impreuna cu zaharul pudra si zeama de lamaie. Lasati deoparte.

Puneti gelatina la hidratat in apa rece, pentru 5 minute.

Intre timp puneti intr-o craticioara laptele condensat si aduceti la punctul de fierbere. Opriti focul, adaugati gelatina stoarsa bine si amestecati usor, pana la diluare. Raciti punand cratita intr-o alta un pic mai mare, in care puneti apa rece. Amestecati usor pana cand amestecul ajunge la temperatura camerei.

Puneti intr-un bol mascarpone si mixati la cea mai mica viteza, doar cat sa se „desfaca”, turnati amestecul cu gelatina si  mixati pana la omogenizare. Adaugati apoi frisca si, cu miscari usoare, o incorporati in crema.

Dati crema la frigider.

  • In reteta originala scria sa fie lasata la rece o ora. In cazul meu, dupa 5-10 minute crema era legata, perfecta pentru folosit, asa ca eu doar atat am lasat-o. Cu siguranta daca as fi lasat-o o ora, s-ar fi intarit prea tare. Asa ca recomand sa urmariti modul in care actioneaza gelatina in crema si s-o folositi cand vedeti ca a inceput sa se intareasca.

Asamblare Tort Kinder felie de lapte.

Taiati blatul in 4 felii egale, dupa ce in prealabil ati nivelat perfect partea de deasupra. Pregatiti un inel de tort in interiorul caruia puneti folie de acetat. Asezati prima felie de blat. Insiropati bine si intindeti 1/3 din crema. Procedati la fel cu feliile de blat ramase, suprapunandu-le, insiropand si distribuind crema. Veti avea 4 randuri de blat si 3 de crema.

Dati tortul la rece pentru minim 6 ore sau peste noapte.

Desfaceti usor inelul de tort si desprindeti folia de acetat.

Pentru imbracat tortul puneti intr-un bol frisca, mascarpone si zaharul pudra si mixati usor pana cand crema prinde consistenta. Nu exagerati cu mixatul!

Imbracati tortul, apoi decorati-l dupa bunul plac 😉

Tort Kinder felie de lapte.

Tort Kinder felie de lapte.

tort kinder felie de lapte

 

Sursa retetei

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 2

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Gaby_D
Scris deGaby_D
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.

Lasă un răspuns

3 × five =