Printre deliciile pline de gust si sanatate ale primaverii, se numara si aceasta reteta de urzici cu hrean si usturoi, pe care o fac cu mare, mare drag, incepand de la colindatul dupa urzici si culesul lor, pana la pus in blide si savurat cu ochii, cu papilele gustative si cu sufletul :))
Ingrediente Urzici cu hrean si usturoi
- urzici mici, proaspete, verzi
- ceapa uscata sau verde
- usturoi
- hrean
- faina
- sare
Preparare Urzici cu hrean si usturoi
Nu voi scrie cantitati exacte, poti face reteta si cu o mana de urzici si cu o punga plina, in functie de cate ai disponibile si de cate guri ai la masa.
Pentru inceput spala urzicile sub jetul de apa, in 3-4 ape. Lasa-le la scurs.
Da in clocot 2 l apa cu putina sare si opareste in cateva transe urzicile, lasand fiecare transa aprox 4-5 minute.
Scoti de fiecare data intr-o strecuratoare – nu arunci zeama ramasa!
Incingi in cratita 30-40 ml ulei si pui o ceapa-doua (in functie de cate urzici faci) tocate marunt.
Pui si 20-30 ml din zeama de la urzici si amesteci continuu pentru 2-3 minute, pana cand ceapa e translucida – tot acum, optional, poti pune o lingurita de vegeta de casa sau cumparata.
Pui apoi 100 ml zeama de urzici si lasi la foc mic pentru 10 minute, timp in care iei cate-o manuta de urzici si-o toci cu un cutit bine ascutit , pana cand le toci pe toate – Eu niciodata nu am facut urzici cu blenderul, doar tocate.
Dupa ce trec cele 10 minute, pui urzicile in cratita, peste ceapa si amesteci.
Intr-un bol diluezi 1-2 linguri faina alba (daca faci putina, una, daca faci mai multe, doua) in aprox 100-150 ml zeama de la urzici si torni deasupra. Omogenizezi totul si mai fierbi mancarea de urzici cu hrean si usturoi pentru 2-3 minute. Potrivesti gustul de sare.
Opresti focul si condimentezi mancarea cu o lingura/o lingurita (cum iti place) de hrean ras marunt si 2-3 catei de usturoi pisat.
Optional, pentru cei care adora hreanul (adica eu :))) ) mai pune hrean la masa sa-si puna fiecare, daca doreste, in plus.
Cat timp faci mancarea asta, pune la foc si prepara si-o mamaliga.
E bun cald, dar rece e divin! Noua, cand e rece, ne place si intins pe paine.
Pentru cei ce nu tin post, e bun alaturi de un ou ochi, branza framantata sau un carnacior rumen.
Pofta buna!
Pe facebook ma gasesti la – RETETE PAPA BUN