Garantez c-o sa-ti placa aceste placinte cu umplutura de spanac!
Sunt moi, bune de tot si calde si reci, minunate in post (dar nu numai) faine de luat la pachet si de servit in orice moment al zilei!
Musai sa le incerci. Ar merge la fel de bine in loc de spanac sa folosesti urzici, leurda, cartof fiert sau varza calita.
Eu le-am vazut la Lauriciu‘ meu drag si cum fata asta imi face pofta cu de toate, mai ales ca gateste simplu, cum imi place mie, asa mi-a facut si cu astea.
Pentru aluat
- 250 g faina
- 1/2 lingurita sare
- 200 ml apa clocotita
- 40 ml apa rece
Umplutura de spanac
- 30 ml ulei de masline
- 300 g spanac congelat
- o ceapa
- 2 catei de usturoi
- putina apa calda
- o lingurita gris
- o lingurita vegeta de casa sau cumparata
- putin hrean ras – optional
- sare dupa gust
Mod de preparare Placinte cu umplutura de spanac
Umplutura de spanac.
Incinge uleiul intr-o cratita si pune in el ceapa tocata marunt.
Amesteca pentru 1-2 minute, apoi pune si usturoiul si 2-3 linguri apa si lasa totul pe foc pentru 5 minute. Ceapa trebuie sa devina translucida, nu prajita.
Pune acum spanacul congelat si amesteca usor, la foc mic, pana cand se dezgheata complet.
Adauga vegeta si sare dupa gust si 50-80 ml apa (mai lasa si spanacul zeama) si fierbe totul, la foc mic, amestecand cand sui cand, pana cand e foarte bine scazut (10-15 minute). Compozitia trebuie sa fie legata, pastoasa, nu umeda. In ultimele 5 minute pune si grisul, care va absorbi si el din umezeala. Opreste focul, adauga hrean ras dupa gust si lasa sa se raceasca totul bine.
Pregatesti aluatul punand intr-un bol faina alba si sarea.
Amesteci.
Pui apa colocotita si amesteci energic cu un tel para, pana la incorporare – daca ai mixer/robot care framanta, cu atat mai bine!
Dupa ce omogenizezi adauga si apa rece si framanta (cu mana, cu mixerul sau la robot) in continuare. Daca e cazul (in functie de puterea de absorbtie a fainii) poate e cazul sa mai presari putina faina sau sa adaugi apa rece.
Transfera aluatul pe blatul de lucru si framanta-n pana obtii un aluat elastic, nelipcios. Il coperi si-l lasi 30 minute.
Dupa ce timpul s-a scurs imparte aluatul in 8 bucati egale.
Ia fiecare bucata si intinde-o intr-o foaie subtire, pe blatul de lucru infainat.
Pe jumatate din foaia intinsa pune cate-o lingura cu spanac si intinde uniform. Treci partea ramasa libera peste umplutura si sigileaza bine placinta.
Incingi bine o tigaie groasa si coci placintele pe ambele parti, la foc mediu, pana cand se rumenesc frumos.
Nu pui ulei, nu ungi cu grasime, doar mai stergi uneori faina din tigaie, cu ajutorul unui servetel uscat.
Procedezi la fel cu tot aluatul si toata umplutura, obtinand 8 placinte cu umplutura de spanac.
Delicioase!