Cheesecake cu afine
Retetele de cheesecake mi se par cele mai simple si delicioase retete de desert. Avand posibilitatea combinatiilor cu fructe, ciocolata, citrice, unt de arahide sau caramel, vei descoperi un alt si alt gust in fata caruia nu prea poti ramane indiferent.
O reteta simpla, pentru care nu ai nevoie de mixer, un desert cremos si aromat, apreciat de toti cei din casa.
Ingrediente
Crusta de biscuit
- 80 g unt
- 100 g biscuiti Petitte Beurre
- o lingura cacao
Crema de branza
- 350 g branza de vaci
- 200 ml smantana lichida Pilos
- 150 g zahar
- 3 oua
- zeama de la jumatate de lamaie
- un plic zahar vanilat
- amidon – o lingura cu varf
- un varf cutit sare
Sos de afine
- 200 g afine
- 3-4 linguri zahar
- o lingura amidon alimentar
Mod de preparare Cheesecake cu afine
Marunteste bine biscutii cu un tocator electric sau cu sucitorul de lemn (ii pui intr-o puna groasa si treci pe deasupra cu socitorul, presand usor, pana cand i-ai maruntit)
Pune-i intr-un bol si toarna untul topit si racit si cacaua. Omogenizeaza bine totul, pana cand obtii un amestec de consistenta nisipului ud.
Tapeteaza fundul unei tavi cu inel detasabil, cu amestecul obtinut, Preseaza cu rabdare cu degetele, pana cand obtii un strat uniform, apoi da tava la frigider.
Poti folosi o tava de 20 sau de 22 cm. Cu cat tava e mai mica, desertul va fi mai inalt.
Intre timp pregateste umplutura si preincalzeste cuptorul la 160 grade.
Intr-un bol pune branza de vaci, zaharul, zaharul vanilat si smantana, iar cu un tel para amesteca energic.
Adauga zeama de lamaie, apoi ouale, unul cate unul, amestecand energic dupa fiecare.
La final incorporeaza amidonul.
Scoata tava de la rece si intrpdu-o pe treapta doi, in cuptorul preincalzit. Coace pentru 5 minute, apoi scoate si toarna umplutura pentru cheesecake cu afine.
Seteaza timp 40 minute.
Pune afinele intr-o craticioara si adauga si zaharul.
Pune cratita la foc mic si amesteca doar pana cand zaharul e topit si ai obtintut un sos lichid.
Opreste focul, adauga amidonul si omogenizeaza bine.
Dupa ce au trecut cele 40 de minute, amestecul trebuie sa fie legat, dar nu rumen. Scoti tava si distribui, lingura cu lingura, afinele cu tot cu sos, pe toata suprafata desertului.
Reintroduci tava la cuptor si lasi penttru inca 15 minute. Opresti apoi programul, deschizi usa cuptorului si lasi sa se raceasca.
Introduci tava cu cheesecake cu afine la frigider, treci cu lama cutitului pe marginea desertului, scot i inelul si portionezi in felii individuale cand e complet rece.