E divina prajitura! Usor de facut, usor de mancat si atat de cremoasa si potrivita dupa orice masa! Reteta de blat sau crema nu sunt fixe, puteti adapta prajitura dupa reteta de eclere care stiti voi ca va ies bine, crema la fel, pastrand doar ideea – blat de ecler, crema de vanilie, frisca. O recomand DIN SUFLET!
Ingrediente blat Prajitura Ecler in tava
tava de 22cm/32 cm
- 120 ml lapte
- 120 ml apa
- 120 g faina
- 80 g unt
- 4 oua
- putina sare
Crema de vanilie
- 4 linguri amidon alimentar
- 400 ml lapte
- 3 galbenusuri
- 8 linguri zahar
- 50 g unt
- 200 g mascarpone
- zahar vanilinat sau esenta de vanilie
Frisca
- 250 ml smantana fermentata cu 25% grasime sau cu 32% (smantana Niro folosesc eu)
- 2-3 linguri zahar
- optional – o lingurita intaritor pentru frisca
50 g ciocolata + o lingurita unt+ 2 linguri apa – pentru ornat
Mod de preparare Prajitura Ecler in tava
Blat
Preincalzeste cuptorul la 200 grade
Pune intr-un vas apa, laptele, untul si sarea. Pune la foc mic vasul.
In momentul in care a dat in clocot ia vasul de pe foc, pune faina, toata o data, si amesteca energic.
Pune vasul inapoi pe foc si mai amesteca timp de un minut.
Lasa la racorit 2 minute, amestecand usor sa scoti aburul, apoi incepe sa pui ouale, unul cate unul, amestecand cu telul dupa fiecare pana-l incorporezi, apoi treci la urmatorul.
Amestecul obtinut pune-l lingura cu lingura in tava tapetata cu hartie pentru copt, apoi, cu rabdare, intinde-l uniform, asa cum vezi in imagine.
Introdu tava in cuptor, pe treapta 3 si coace pentru 15 minute la 200 grade, apoi redu temperatura la 180 grade si mai lasa 10 minute.
edit 2023 – acum nu mai coc eclerele in acelasi mod, las pe tot parcursul coacerii la 175 grade, program normal – aprox 35-40 min.
Deschide usa cuptorului si lasa blatul la racit in cuptor.
Intre timp pregateste crema.
Crema
Pune intr-un vas cu fund dublu, cele 3 galbenusuri, impreuna cu amidonul si zaharul. Adauga, putin cate putin, laptele, amestecand cu un tel para, avand grija sa nu se formeze cocoloase. Pune vasul pe foc si amesteca continuu, la foc mic, pana cand amestecul se ingroasa si devine ca o budinca. Opreste focul, lasa un minut apoi adauga untul taiat cuburi. Amesteca usor pana la omogenizare.
Acopera-l cu folie alimentara si lasa-l sa se raceasca. Daca nu-l acoperi se formeaza deasupra o pojghita care se va usca.
Cand este complet rece pune mascarpone apoi baga mixerul la viteza mica si amesteca doar pana la omogenizare.
Blatul e rece, scoti hartia pentru copt si asezi blatul in tava.
Intinzi deasupra crema de vanilie.
Intr-un bol mixezi bine smantana rece cu zaharul, pana cand devine ferma. Daca nu ai o smantana buna adauga si praf intaritor de frisca.
Intinde frisca obtinuta peste crema de vanilie.
La foc mic omogenizeaza ingredientele pentru ornat apoi raceste usor si pune cu un pos subtire sau cu o lingurita peste prajitura.
Da tava la rece pentru 2-3 ore, sau o ora, ca mine :))


- 120 ml lapte
- 120 ml apa
- 120 g faina
- 80 g unt
- 4 oua
- putina sare
- Crema de vanilie
- 4 linguri amidon alimentar
- 400 ml lapte
- 3 galbenusuri
- 8 linguri zahar
- 50 g unt
- 200 g mascarpone
- zahar vanilinat sau esenta de vanilie
- Frisca
- 250 ml smantana fermentata cu 25% grasime sau cu 32% (smantana Niro folosesc eu)
- 2-3 linguri zahar
- optional - o lingurita intaritor pentru frisca
- 50 g ciocolata + o lingurita unt+ 2 linguri apa - pentru ornat
Ma gasesti si pe facebook – Retete Papa Bun