joi, august 22, 2019

Cupola de inghetata cu fructe si bezea

111Vizualizări
 
Print Friendly, PDF & Email

Sau cum am transformat un tort cu fructe si gelatina, imbracat in frisca, in Baked Alaska, un blat insiropat cu inghetata cu fructe si bezea caramelizata.

Da…ideea initiala era cea a unui tort racoritor cu iaurt,fructe si frisca, dar cum gelatina de data asta nu si-a facut datoria (o fi in concediu) am adaptat, ca nu puteam arunca bunatate de crema.

Habar n-am….au fost enzimele din kiwi de vina sau calitatea gelatinei, dar cert e ca daca nu s-a inchegat amestecul am bagat vasul la congelator si-am renuntat la frisca pregatita, in favoarea bezelei.

Copiii au mai cerut cate o felie si au invitat si prieteni, ceea ce nu a putut decat sa ma bucure , ca esecul meu nu a fost maxim 😛

:).

baked alaska, inghetata
Baked alaska, Inghetata

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • Blat
  • 3 oua
  • 3 linguri zahar
  • o lingura unt
  • putina sare
  • 3 linguri faina
  • un plic zahar vanilat
  • Inghetata
  • 3 galbenusuri
  • 5 linguri zahar
  • un plic zahar vanilat
  • 250 ml iaurt
  • 350 ml frisca lichida indulcita
  • 250 gr capsuni
  • 2 bucati kiwi
  • 50 ml lapte
  • Bezea
  • 3 albusuri
  • 4 linguri zahar

[/ingredients]

baked-alaska.1JPG
baked alaska, inghetata

baked-alaska.2JPG

baked-alaska.3JPG

Blat

Separa albusurile de galbenusuri. Mixeaza albusurile spuma cu un praf de sare adaugand treptat si zaharul.Mixeaza pana obtii un amestec ferm, care la atingere formeaza tepi.

Freaca untul spuma adaugand galbenusurile pe rand. Pune galbenusurile peste albusuri, adauga faina cernuta si omogenizeaza amestecand de jos in sus, usor.

Toarna amestecul intr-o forma rotunda, cu diametrul de 18-20 cm, tapetata cu hartie pentru copt, niveleaza si da vasul in cuptorul preincalzit.Coace la foc mic pana trece testul cu scobitoarea.

Inghetata.

Amesteca pe foc mic galbenusurile cu zaharul si laptele pana se topeste zaharul si amestecul are o consistenta omogena, cremoasa.

Mixeaza bine frisca. Peste frisca adauga iaurtul si galbenusurile racite bine. Omogenizeaza. Adauga fructele spalate si taiate cubulete si amesteca usor.

Tapeteaza un bol rotund cu folie alimentara si toarna amestecul. Aseaza deasupra blatul si insiropeaza-l (eu l-am insiropat cu sirop natural de capsune).

Daca amestecul e prea moale da-l la frigider pentru o ora apoi scoate-l si pune blatul.

Lasa-l cel putin 5-6 ore, pana ce inghetata s-a intarit bine apoi introdu bolul pret de cateva secunde in apa fierbinte (pentru a se desprinde usor)

Aseaza un platou deasupra si cu o miscare ferma rastoarna tortul.

Prepara bezeaua mixand bine albusurile spuma apoi adaugand zaharul si mixand pana la diluarea completa.

Distribuie uniform peste inghetata si caramelizeaza cu ajutorul unui pistol special cu gaz. Daca nu ai asa ceva introdu tava (vezi sa fie o tava termorezistenta) pret de 5 minute in cuptorul preincalzit la 200 grade. (inghetata trebuie sa fie bine intarita).

Nota. Daca vrei un tort racoritor si nu inghetata, adauga in amestecul de frisca si galbenusuri un plic si jumatate de gelatina, hidratata apoi diluata pe baie de abur si racita, si omogenizeaza dar nu adauga kiwi in amestec. 🙂

Dupa inchegarea cremei rastorni si ornezi cu frisca.

Gaby_D
Scris deGaby_D

Comentarii prin Facebook

 

11 comentarii

Lasă un răspuns