Dupa ce au trecut sarbatorile pascale am remarcat mirata rau (pentru ca eu nuuuu am mancat nimic, duciuri chiar deloc {emoticon_la_care_creste_nasul}, c-am pus cateva kilograme-n plus (puteam si-n minus..dar n-am vrut… :)) ) si-am hotarat ca nu mai fac retete de dulciuri. Ash! Motive de facut dulciuri nu gasesc io? … Acu’ motivul era c-aveam o cutie de mascarpone in frigider si…cum sa-o las io sa expire ? 😀 Tiramisu deja se asambla in minte.
Si uite asa am pus rapid de-un tiramisu din care deja ammancatjumatatesingura – asa-i ca nu ati inteles ce am scris acum? :))) Ce atata vorbarie? Tiramisu e bun si sa faceti si voi dupa reteta asta, sa mancati si sa va ingrasati. Am zis !
Ingrediente reteta Tiramisu
- o cutie mascarpone -250 gr
- 200 gr piscoturi (mi-au ramas vreo 3)
- 50-100 gr zahar (depinde cat de dulce va place’ eu pun 100g)
- 2 oua
- 100 ml cafea preparata
- cacao – mie-mi place cat de multa!
- 1-2 linguri de rom, cognac sau Marsala – optional
edit – ultima oara cand am facut am trecut piscoturile printr-un sirop facut din cafea preparata, lapte si 30 ml coniac. a fost atat de bun!
nu stiu de ce am scris 100 ml cafea, nu ajunge doar atat 🙂
Mod de preparare tiramisu
Prepara o cafea tare si buna pentru insiroparea piscoturilor – poti prepara mai multa ca oricum o bei :))
Las-o sa se raceasca. Adauga rom, cognac sau Marsala – optional.
Separa albusurile de galbenusuri. Freaca galbenusurile cu zaharul pana ce acesta din urma e diluat si ai obtinut o crema ferma, lucioasa.
Albusurile le bati cu telul, cu-n varf de cutit de sare, pana ce obtii o spuma ce se tine de tel.
In galbenusurile frecate adaugi mascarpone si mixezi 2 minute. Poti sa furi cu degetul din crema obtinuta, ca e asa de bunutza!
In albusurile spuma adaugi treptat amestecul cu mascarpone si omogenizezi amestecand usor de jos in sus. Dai crema la rece.
Pregatesti fie un platou, fie o tava, cum ti-e mai comod, si incepi a trece piscot cu piscot prin cafeaua rece, pe ambele parti (eu am turnat cafea intr-o farfurie) si le asezi ordonat pe platou/tava.
Eu am impartit din start piscoturile in doua, am folosit cate 12 la fiecare strat.
Dupa ce ai terminat primul strat de piscoturi intinde jumatate din cantitatea de crema si niveleaza frumos, uniform. Aseaza si al doilea rand de piscoturi, intinde restul de crema, niveleaza si pudreaza din abundenta cu cacao.
Si gata! Lasa prajitura la rece cateva ore apoi portioneaza.(inainte de portionare o poti baga putin la congelator, se taie tare bine).
Ca la mine nu a stat nicio ora…e alta poveste. Eu am taiat,ca doar voiam sa mananc…:))))
Nota– Eu am avut oua de la mama soacra si nici nu am retineri in ce priveste folosirea de oua crude in preparate, dar daca voi aveti….frecati galbenusurile pe baie de abur cu zaharul , adaugand si doua linguri de lapte , iar albusurile la fel, le mixati la bain marine.


- Lista de cumparaturi
- o cutie mascarpone -250 gr
- 200 gr piscoturi (mi-au ramas vreo 3)
- 50-100 gr zahar (depinde cat de dulce va place' eu pun 100g)
- 2 oua
- 100 ml cafea preparata
- cacao - mie-mi place cat de multa!
- 1-2 linguri de rom, cognac sau Marsala - optional
Am si eu o cutie de mascarpone in frigider. Ia sa-mi caut si eu un motiv de facut prajitura! :))))
:-)))
Arata intr-un fel de-ti vine sa te duci pana la Suceava sa mananci 🙂
Multumesc frumos, Meri! Dragutza ca intotdeauna!
Imi place mult tiramisu si ar cam trebui sa mai fac si eu..Pup!
Multumesc, Rocs! Si mie ;;)
Ador tiramisu!!!!
Si mie imi place, Victore. Multzam de vizita!
foarte buna si reteta ta e chiar corecta :))) ca am vazut tiramisu cu frisca si mascarpone si nu mai stiu cate combinatii, a ta e perfecta . Ca si completare profi albusurile se bat 10 minute cu putina sare la inceput care le „gateste” timpul e legat de nevoia lui de coagulare si „gatire” e o teorie mai complicata 🙂 reteta ti-a iesit super bine ca tot ce faci tu , bravo !
Buna dimineata! Multumesc Silvia! Orice compliment venit din partea ta e si mai grozav :))
Tocmai asta am cautat, sa verific inainte de a posta un titlu unei prajituri, sa nu fie mult deviat de original, sa nu fie cu frisca, gelatina sau alte adaosuri care faceau ca reteta sa nu mai fie Tiramisu ci prajitura cu mascarpone :)); de aceea m-am oprit la varianta propusa de Cristi.
Te pup, fata frumoasa! ZI BUNA!
Ca tot veni vorba de ingrasat… am si eu o cutie de mascarpone in frigider! Ca doar n-o sa las nici eu bunatate de cutie sa expire!!!!!!!!
Exact! :)))Mi se pare scuzabila treaba :)))
Excelent arata!! Noroc ca nu eu am mascarpone in frigider 😛
Oricum…eu n-am inteles nimic din ce ai vrut sa spui la inceput , Limba straina pentru mine :))))
Hihihi, ce ma bucur ca nu stii sa citesti :)))))
Multumesc Paula, ca intotdeauna o dragutza >:D< Ia sa vad cu ce ne mai ispitesti tu ;;)
Arata PERFECT!!! Da, stiu, nu cer nimic 😛
Am facut si tiramisu dupa reteta ta. E la frigider si maine vedem ce a iesit :))
Tre’ sa fie bun ;;)
.