zurli

Piftie de porc/ Racituri de porc

Prima mea piftie 🙂

Pana acum facea sotul sau ne trimitea mama soacra, de data asta am ales s-o fac eu, fix pe gustul meu! Gust care s-a dovedit a fi si pe placul copiilor 😉

Fetita cand a venit la masa a zis:

-Nuuu, nu racituri, imi dai te rog altceva?

-Gusta, doar atat te rog, gusta!

De 3 ori si-a pus 😛

Ingrediente piftie de porc

2 bucati rasol semi-afumat de porc

500 g cotlet de porc

o foaie de dafin

1/2 lingurita piper boabe

2 morcovi potriviti

o telina micuta

o radacina de patrunjel

o radacina de pastarnac

4-5 catei usturoi

patrunjel verde

sare dupa gust

 

Pune rasolul de porc in apa rece si lasa-l pentru 2-3 ore.

Arunca apa.

Pregateste un vas inalt in care asezi rasolul si cotletul de porc, apoi torni apa care sa ajunga cu aproximativ 6 cm deasupra carnii. Apa pusa acum va fi singura pe care o poti pune la piftie, nu mai poti adauga pe parcurs.

Pui vasul la fiert si lasi pana da-n clocot. Aduni spuma ori de cate ori se ridica la suprafata.

Dai focul la foarte mic si pui capac peste vas, dar il lasi ferit deoparte sa poata iesi abur.

Dupa 2-3 ore pui morcovul spalat bine cu peria, radacinoasele spalate bine si ceapa curatata.

Adaugi foaia de dafin, piperul si sare dupa gust.

Lasi la fiert in continuare, la foc mic, inca 3 ore.

Timpul de fierbere difera, depinde de grosimea rasolului, racitura e gata cand carnea pica de pe os si apa e scazuta pana la aproximativ jumatate din volumul initial.

Poti verifica punand intr-o cescuta 2-3 linguri lichid. Daca dupa 15 minute lichidul se incheaga usor, poti opri focul.

 

Scoti carnea si radacinoasele din oala si lasi sa se racoreasca.

Intre timp strecori zeama si aduni grasimea de la suprafata.

Pregatesti vase pentru piftie, asezi felii din morcovul fiert, cateva frunze de patrunjel verde si distribui uniform in vase carnea, rupta bucatele, atat rasol cat si cotlet.

Iei grasimea de pe soric, il tai bucatele si-l pui in vase. Eu am facut in 4 vase de aproximativ 600-700 ml.

Cureti usturoiul, il dai pe razatoarea cu ochiuri mici si-l pui intr-o strecuratoare.

Tii stecuratoarea deasupra vasului cu zeama si, cu un polonic, torni zeama in strecuratoare. Astfel zeama va capata aroma de usturoi fara sa-l introduci in lichid. Presezi usor cu lingura peste usturoi sa iasa bine aroma in zeama.

Strecori din nou zeama, gusti iarasi si potrivesti gustul de sare si o distribui in vasele in care ai pus carnea.

Dai vasele la rece pentru cateva ore, pana cand zeama e bine inchegata.

Daca doresti poti rasturna piftia pe platou, desprinzand intai usor cu furculita sau o spatula piftia de vas.

Pofta buna! Noi am avut, din plin 😀

Print Friendly, PDF & Email
 
loading...

Comentarii prin FaceBook

Publică un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
 
 
Vol au vent cu salata de ciuperci

Vol au vent cu salata de ciuperci

Uneori, cand la aperitive vrei chestii mai dragalase si mai finute, ai vrea sa iesi din banalul feliatului mezelurilor cumparate si-al branzeturilor, si confectionezi preparate pe cat de simple, pe-atat de efect si de gustoase. […]

Print Friendly, PDF & Email
Oua umplute, in sos

Oua umplute, in sos

Nu-mi placeau ouale umplute. 🙂 Mi se pareau ok doar pregatite pe loc, aspectul ce-l capatau dupa „odihna”la frigider taindu-mi orice pofta 😀 In sos? O nebunie! Au avut mare trecere si, avand noroc de […]

Print Friendly, PDF & Email
Rulada aperitiv cu sunca si branza

Rulada aperitiv cu sunca si branza

Pentru un platou cu aperitive sau pur si simplu cand vrei un mic dejun frumos si bun pentru ai tai, o rulada aperitiv e o alegere excelenta. Pufoasa, gustoasa si consistenta, o poti servi musafirilor […]

Print Friendly, PDF & Email
Snitel cu mustar si sos de soia

Snitel cu mustar si sos de soia

Iubim snitelele, atat de porc cat si de pui. Iar daca le mai dam si-aroma de mustar, sos de soia si usturoi, dispar de cum le scot din tigaie! Din care tigaie? Ati ghicit! – […]

Print Friendly, PDF & Email