Piftie de porc/ Racituri de porc

Prima mea piftie 🙂

Pana acum facea sotul sau ne trimitea mama soacra, de data asta am ales s-o fac eu, fix pe gustul meu! Gust care s-a dovedit a fi si pe placul copiilor 😉

Fetita cand a venit la masa a zis:

-Nuuu, nu racituri, imi dai te rog altceva?

-Gusta, doar atat te rog, gusta!

De 3 ori si-a pus 😛

Ingrediente piftie de porc

2 bucati rasol semi-afumat de porc

500 g cotlet de porc

o foaie de dafin

1/2 lingurita piper boabe

2 morcovi potriviti

o telina micuta

o radacina de patrunjel

o radacina de pastarnac

4-5 catei usturoi

patrunjel verde

sare dupa gust

 

Pune rasolul de porc in apa rece si lasa-l pentru 2-3 ore.

Arunca apa.

Pregateste un vas inalt in care asezi rasolul si cotletul de porc, apoi torni apa care sa ajunga cu aproximativ 6 cm deasupra carnii. Apa pusa acum va fi singura pe care o poti pune la piftie, nu mai poti adauga pe parcurs.

Pui vasul la fiert si lasi pana da-n clocot. Aduni spuma ori de cate ori se ridica la suprafata.

Dai focul la foarte mic si pui capac peste vas, dar il lasi ferit deoparte sa poata iesi abur.

Dupa 2-3 ore pui morcovul spalat bine cu peria, radacinoasele spalate bine si ceapa curatata.

Adaugi foaia de dafin, piperul si sare dupa gust.

Lasi la fiert in continuare, la foc mic, inca 3 ore.

Timpul de fierbere difera, depinde de grosimea rasolului, racitura e gata cand carnea pica de pe os si apa e scazuta pana la aproximativ jumatate din volumul initial.

Poti verifica punand intr-o cescuta 2-3 linguri lichid. Daca dupa 15 minute lichidul se incheaga usor, poti opri focul.

 

Scoti carnea si radacinoasele din oala si lasi sa se racoreasca.

Intre timp strecori zeama si aduni grasimea de la suprafata.

Pregatesti vase pentru piftie, asezi felii din morcovul fiert, cateva frunze de patrunjel verde si distribui uniform in vase carnea, rupta bucatele, atat rasol cat si cotlet.

Iei grasimea de pe soric, il tai bucatele si-l pui in vase. Eu am facut in 4 vase de aproximativ 600-700 ml.

Cureti usturoiul, il dai pe razatoarea cu ochiuri mici si-l pui intr-o strecuratoare.

Tii stecuratoarea deasupra vasului cu zeama si, cu un polonic, torni zeama in strecuratoare. Astfel zeama va capata aroma de usturoi fara sa-l introduci in lichid. Presezi usor cu lingura peste usturoi sa iasa bine aroma in zeama.

Strecori din nou zeama, gusti iarasi si potrivesti gustul de sare si o distribui in vasele in care ai pus carnea.

Dai vasele la rece pentru cateva ore, pana cand zeama e bine inchegata.

Daca doresti poti rasturna piftia pe platou, desprinzand intai usor cu furculita sau o spatula piftia de vas.

Pofta buna! Noi am avut, din plin 😀

Print Friendly, PDF & Email
 
loading...

Comentarii prin FaceBook

Publică un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 
 
 
Chec aperitiv

Chec aperitiv

Nu exista Paste sau Craciun fara chec aperitiv. Fara exceptie! Fac mereu cantitate dubla, altfel n-ar ajunge si pentru musafiri, la cat de bine il mananca ai mei copii. Am incercat diverse retete de-a lungul […]

Print Friendly, PDF & Email
Humus cu avocado pregatit la Multicooker-ul Crock-Pot Express cu gatire sub presiune

Humus cu avocado pregatit la Multicooker-ul Crock-Pot Express cu gatire sub presiune

Cautand si citind informatii pe internet despre humus, am aflat ca prepararea lui i-o adevarata poveste si-un sir de incercari si teste pana obtii acel humus perfect,echilibrat, dupa care tanjim oricare dintre noi. Multitudinea de […]

Print Friendly, PDF & Email
Placinte cu telemea sarata

Placinte cu telemea sarata

Cum au fost aceste Placinte cu telemea sarata? Delicioase! S-au mancat toate in aceeasi zi. Le poti da si copiilor la scoala sau sa le pui in pachetul tau sau al sotului, pentru lucru 🙂 […]

Print Friendly, PDF & Email
Quiche cu ciuperci si parmezan

Quiche cu ciuperci si parmezan

O reteta grozava! Un preparat de efect si in acelasi timp destul de usor de facut. Un gust atat de bun! N-a fost niciunul din casa care sa nu zica ca-s minunate! Sunt perfecte pentru […]

Print Friendly, PDF & Email