duminică, septembrie 22, 2019

Papanasi cu smantana si ciocolata

199Vizualizări
 
Print Friendly, PDF & Email
Cand aveam vreo 19 ani am stat doua saptamani la Vama Veche. Asa-mi era de doooor de-un dulce de casa si ne-a promis bucatarul care ne gatea acolo ca a doua zi ne face papanasi.
Salivam chiar si cu gandul.
A doua zi, dupa felurile principale, ne primim si portiile de desert.
Ma uit io la Cezar si Cezar la mine:
-Astia-s papanasi??? Astea-s gogosi toata ziua. :))
Pentru un moldovean autentic papanasul e o “un botz” de branza pe care abia reusesti sa-l modelezi, avand in compozitie foarte putina faina sau gris, pe cand astia erau cu gaura…
Si asa am aflat ca papanasul nu-i papanas in toata tara :)), ca este papanas si papanas gogoasa :))))
Rasfoind retetele postate pe internet m-am oprit la cea a Mirelei  , o fata pe care o admir foarte mult pentru toate deserturile ce le realizeaza.
Multumesc!E prima oara cand prepar reteta asa, mie mi-au placut mult. Piticul a zis :
Da, sunt buni, dar nu la fel de buni cum i-ai facut intotdeauna.
Aici  este reteta papanasilor asa cum ii preparam de cand eram copil la mama 😛

Ingrediente papanasi

500 gr branza de vaci
200 gr faina
50 gr gris
o lingurita praf de copt
2-3 linguri zahar
coaja rasa de lamaie
un plic zahar vanilat
doua oua
sare

ulei pentru prajit
smantana si Nutella pentru servit

Mod de preparare papanasi

Amesteca intr-un bol toate ingredientele pentru papanasi.
Pe blatul infainat framanta cu mana aluatul dandu-i forma de sul.
Rupe 1/8 din sul iar restul taie-l in 10 rondele egale.Trece degetul mare prin mijlocul fiecarei rondele formand o gaura in mijlocul fiecarui papanas.
Din aluatul ramas formeaza 10 bilute.
Incinge bine uleiul si plonjeaza pe rand papanasii si bilutele formate.
Pune pe farfurie cate o lingurita de smantana in locul in care vei aseza papanasul fierbinte, aseaza papanasul  apoi pune o lingurita crema de ciocolata si deasupra biluta de aluat prajita.
Poti servi si cu dulceata, simpli  sau doar cu smantana.

Daca vrei, incearca si reteta de papanasi cu smantana si dulceata, in varianta Ia Si Papa

Ingrediente

  • 500 g branza de vaci
  • 300 g faina de grau
  • 50 g zahar
  • 30 g zahar vanilat
  • 2 oua
  • coaja de la o lamaie
  • coaja de la o portocala
  • o lingurita rasa bicarbonat de sodiu.
  • o lingurita rasa sare
  • dulceata.

Mod de preparare > vezi video.

Scris deGaby_D

Comentarii prin Facebook

 

7 comentarii

Lasă un răspuns