Prajitura cu nuca si crema de ness

Prajitura cu nuca si crema de ness

Eu nu laud orice si cine ma stie, stie prea bine si asta :))

Dar ce laud, nu laud degeaba.

Iar prajitura asta merita din plin!

Nici n-ar avea cum sa nu, e printre cele mai bune prajituri de casa testate. Aroma de ness, blat cu nuca si alune, sirop de….Dar mai bine cititi reteta .:)

Eu nu am rabdare sa las prajiturile suficient timp la rece, sa se taie perfect, dar va garantez ca daca o lasati cat trebuie, o puteti taia cum vreti voi, se intaresc foarte bine toate straturile.

Da’ mie imi place asa, mai imperfecta 😉

prajitura-cu-nuca-si-crema-de-ness4

Ingrediente

  • Blat
  • 5 oua mari
  • 160 g faina alba
  • 180 g zahar
  • un plic praf de copt
  • 50 g nuca macinata
  • 50 g alune macinate
  • 50 ml ulei
  • un vf. cutit sare
  • Crema de ness
  • 170 g unt
  • 2 linguri ness pudra (eu am pus 4 pliculete mici)
  • 3 oua mari
  • 150 g zahar pudra
  • Sirop
  • o cescuta apa
  • o cescuta zahar
  • o esenta de cafea sau rom (eu am pus de cafea)
  • Glazura
  • 100 g ciocolata cu lapte
  • 40 g unt
  • 20 ml frisca lichida
  • In plus
  • un pachet biscuiti simpli, Pettit Beure
  • alune macinate pentru presarat peste glazura

prajitura-cu-nuca-si-crema-de-ness-1

 

Mod de preparare Prajitura cu nuca si crema de ness

Blat

Separa albusurile de galbenusuri.

Mixeaza spuma albusurile cu putina sare adaugand treptat zaharul.

Galbenusurile freaca-le cu uleiul si adauga-le peste albusurile mixate.

Omogenizeaza amestecand usor, de jos in sus, apoi adauga faina cernuta cu praful de copt. La final incorporeaza alunele si nucile macinate.

Tapeteaza o tava de 25/28 cm cu hartie pentru copt, toarna compozitia si niveleaza frumos.

Introdu tava in cuptorul preincalzit si coace blatul pana se rumeneste usor si trece testul cu scobitoarea.

Lasa-l la racit.

Pregateste crema de ness

Bate ouale impreuna cu zaharul apoi pune bolul deasupra unui vas in care fierbe apa. Mixeaza la cea mai mica treapta pana ce zaharul e complet diluat si compozitia e usor ingrosata.

Mixeaza spuma untul si adauga lingura cu lingura crema de oua.

La final dilueaza ness-ul in 2 linguri de apa si adauga-l peste crema.

Pregateste siropul.

Pune la fiert apa cu zaharul si lasa-le pana obtii un sirop legat, usor asemanator cu mierea. Opreste focul si adauga esenta.

Pe blatul rece intinde crema apoi da tava la rece pentru 10 minute.

Cand siropul e rece introdu pe rand biscuitii pentru cateva secunde, apoi aseaza-i peste crema.

Da tava la rece si pregateste glazura.

Rupe ciocolata bucatele, adauga ultul si frisca si pune-le la foc mic (de preferat pe baie de abur), amestecand pana la omogenizare.

Glazura usor calduta toarn-o peste stratul de biscuiti.

Presara alune macinate.

Lasa prajitura la rece pentru cel putin 3-4 ore.

prajitura-cu-nuca-si-crema-de-ness-2

prajitura-cu-nuca-si-crema-de-ness-3

prajitura-cu-nuca-si-crema-de-ness-4

prajitura-cu-nuca-si-crema-de-ness-5

prajitura-cu-nuca-si-crema-de-ness-6
Sursa de inspiratie

Print Friendly, PDF & Email
 
loading...

Comentarii prin FaceBook

8 Comentarii

  1. Maria Bocai says:

    Va rog sa ne spuneți mărimea tăvii. Mulțumesc. Sărbători cu bine!


  2. Va rog frumos,spuneti-mi unde gresesc,am incercat mai multe retele
    publicate de dv.,la creme e problema,imi iese f bine pana trebuie sa amestec crema de oua cu untul spuma unde se taie,exact ca maioneza taiata.Spuneti-mi secretul,va rog.Multumesc!


    • Buna, Maria!
      La cremele cu unt, problema este exact untul 🙂
      Eu aici am gasit unul de la Unicarm, pe care-l pot mixa cat de mult doresc si nu mi se taie. Multe alte tipuri testate mi s-au taiat.
      Chiar si ultima data cand am facut amandina, am avut un unt cu 65% grasime care s-a taiat.
      Se repara foarte simplu cremele taiate. Pui apa intr-un vas la fiert, o lasi sa dea in clocot. Pui crema intr-un vas metalic pe care-l pui deasupra bolului cu apa fierbinte si mixezi usor pana ce crema se repara. O sa vezi, ca prin minune! :)) Nu mixa prea mult sa inmoi exagerat cremaa, doar cat sa se repare, apoi las-o 30 min la frigider si mixeaza iar 😉


  3. Multumesc,abia astept sa incerc din nou.


  4. Buna,am o intrebare, oule se pun intregi si untul se pune peste crema calda sau rece?

Publică un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
 
 
Briose fara zahar

Briose fara zahar

Satisfactia maxima o obtin atunci cand pot sa ofer copiilor acel „ceva bun” cat se poate de sanatos. Faptul ca ii vedeam mancand si stiam ca nu are zahar, ma facea sa ma umflu in […]

Print Friendly, PDF & Email
Ciocolata de casa

Ciocolata de casa

Am mai facut eu ciocolata de casa, da’ asa buna, niciodata! Initial am vrut sa dau pe google o cautare „ciocolata de casa”, sau sa citesc la mine pe blog ce cantitati am folosit, dar […]

Print Friendly, PDF & Email
Prajitura cu morcov si glazura de ciocolata Sweeteria

Prajitura cu morcov si glazura de ciocolata Sweeteria

Am mancat intr-o vizita o prajiturica cu morcov si ciocolata si tare mi-a placut cum a picat la cafea. Asa ca…mi-am pregatit-o si eu acasa 😉 Reteta pe care-am ales s-o testez am gasit-o la […]

Print Friendly, PDF & Email
Chec de post

Chec de post

Stim cu totii ca Ajunul e prilej de primit colindatori si de omenit cum se cuvine, crestineste. In febra pregatirilor, uitam ca multi dintre ei tin post, si atunci cand ii servim cu dulciuri, constatam […]

Print Friendly, PDF & Email