zurli

Prajitura cu nuca si crema de ness

Prajitura cu nuca si crema de ness

Eu nu laud orice si cine ma stie, stie prea bine si asta :))

Dar ce laud, nu laud degeaba.

Iar prajitura asta merita din plin!

Nici n-ar avea cum sa nu, e printre cele mai bune prajituri de casa testate. Aroma de ness, blat cu nuca si alune, sirop de….Dar mai bine cititi reteta .:)

Eu nu am rabdare sa las prajiturile suficient timp la rece, sa se taie perfect, dar va garantez ca daca o lasati cat trebuie, o puteti taia cum vreti voi, se intaresc foarte bine toate straturile.

Da’ mie imi place asa, mai imperfecta 😉

prajitura-cu-nuca-si-crema-de-ness4

Ingrediente

  • Blat
  • 5 oua mari
  • 160 g faina alba
  • 180 g zahar
  • un plic praf de copt
  • 50 g nuca macinata
  • 50 g alune macinate
  • 50 ml ulei
  • un vf. cutit sare
  • Crema de ness
  • 170 g unt
  • 2 linguri ness pudra (eu am pus 4 pliculete mici)
  • 3 oua mari
  • 150 g zahar pudra
  • Sirop
  • o cescuta apa
  • o cescuta zahar
  • o esenta de cafea sau rom (eu am pus de cafea)
  • Glazura
  • 100 g ciocolata cu lapte
  • 40 g unt
  • 20 ml frisca lichida
  • In plus
  • un pachet biscuiti simpli, Pettit Beure
  • alune macinate pentru presarat peste glazura

prajitura-cu-nuca-si-crema-de-ness-1

 

Mod de preparare Prajitura cu nuca si crema de ness

Blat

Separa albusurile de galbenusuri.

Mixeaza spuma albusurile cu putina sare adaugand treptat zaharul.

Galbenusurile freaca-le cu uleiul si adauga-le peste albusurile mixate.

Omogenizeaza amestecand usor, de jos in sus, apoi adauga faina cernuta cu praful de copt. La final incorporeaza alunele si nucile macinate.

Tapeteaza o tava de 25/28 cm cu hartie pentru copt, toarna compozitia si niveleaza frumos.

Introdu tava in cuptorul preincalzit si coace blatul pana se rumeneste usor si trece testul cu scobitoarea.

Lasa-l la racit.

Pregateste crema de ness

Bate ouale impreuna cu zaharul apoi pune bolul deasupra unui vas in care fierbe apa. Mixeaza la cea mai mica treapta pana ce zaharul e complet diluat si compozitia e usor ingrosata.

Mixeaza spuma untul si adauga lingura cu lingura crema de oua.

La final dilueaza ness-ul in 2 linguri de apa si adauga-l peste crema.

Pregateste siropul.

Pune la fiert apa cu zaharul si lasa-le pana obtii un sirop legat, usor asemanator cu mierea. Opreste focul si adauga esenta.

Pe blatul rece intinde crema apoi da tava la rece pentru 10 minute.

Cand siropul e rece introdu pe rand biscuitii pentru cateva secunde, apoi aseaza-i peste crema.

Da tava la rece si pregateste glazura.

Rupe ciocolata bucatele, adauga ultul si frisca si pune-le la foc mic (de preferat pe baie de abur), amestecand pana la omogenizare.

Glazura usor calduta toarn-o peste stratul de biscuiti.

Presara alune macinate.

Lasa prajitura la rece pentru cel putin 3-4 ore.

prajitura-cu-nuca-si-crema-de-ness-2

prajitura-cu-nuca-si-crema-de-ness-3

prajitura-cu-nuca-si-crema-de-ness-4

prajitura-cu-nuca-si-crema-de-ness-5

prajitura-cu-nuca-si-crema-de-ness-6
Sursa de inspiratie

Print Friendly, PDF & Email
 
loading...

Comentarii prin FaceBook

8 Comentarii

  1. Maria Bocai says:

    Va rog sa ne spuneți mărimea tăvii. Mulțumesc. Sărbători cu bine!


  2. Va rog frumos,spuneti-mi unde gresesc,am incercat mai multe retele
    publicate de dv.,la creme e problema,imi iese f bine pana trebuie sa amestec crema de oua cu untul spuma unde se taie,exact ca maioneza taiata.Spuneti-mi secretul,va rog.Multumesc!


    • Buna, Maria!
      La cremele cu unt, problema este exact untul 🙂
      Eu aici am gasit unul de la Unicarm, pe care-l pot mixa cat de mult doresc si nu mi se taie. Multe alte tipuri testate mi s-au taiat.
      Chiar si ultima data cand am facut amandina, am avut un unt cu 65% grasime care s-a taiat.
      Se repara foarte simplu cremele taiate. Pui apa intr-un vas la fiert, o lasi sa dea in clocot. Pui crema intr-un vas metalic pe care-l pui deasupra bolului cu apa fierbinte si mixezi usor pana ce crema se repara. O sa vezi, ca prin minune! :)) Nu mixa prea mult sa inmoi exagerat cremaa, doar cat sa se repare, apoi las-o 30 min la frigider si mixeaza iar 😉


  3. Multumesc,abia astept sa incerc din nou.


  4. Buna,am o intrebare, oule se pun intregi si untul se pune peste crema calda sau rece?

Publică un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
 
 
Islere cu ciocolata

Islere cu ciocolata

  Indragite de toata lumea, de la mare la mic, fragede de se topesc in gura, islerele pot fi pregatite atat in week-end, pentru desert sau la cafea, cat si de sarbatori, de servit copiilor […]

Print Friendly, PDF & Email
Lipie cu mac si sare

Lipie cu mac si sare

Pui 25 g drojdie cu putina apa calda (vreo 80 ml), o lingurita-doua de zahar si 2 linguri cu varf de faina, lasi sa creasca sa se dubleze volumul. Tre’ sa fie ca o pasta […]

Print Friendly, PDF & Email
Tort Raffaello

Tort Raffaello

O bunatate de tort cu aroma de cocos si ciocolata alba, pregatit cu ocazia aniversarii celor 13 ani a celui mai marisor copil al meu 🙂 La multi ani, Danut! – si-un tort alb si […]

Print Friendly, PDF & Email
Prajitura turnata cu mere

Prajitura turnata cu mere

Asta-i genul de prajitura din care la mine acasa, intr-o ora-doua ramane doar foaia de copt :)), de asta am ales sa dublez ingredientele retetei initiale (preluata de la Laura Sava) si sa pregatesc in […]

Print Friendly, PDF & Email