Eu nu laud orice si cine ma stie, stie prea bine si asta :))
Dar ce laud, nu laud degeaba.
Iar prajitura asta merita din plin!
Nici n-ar avea cum sa nu, e printre cele mai bune prajituri de casa testate. Aroma de ness, blat cu nuca si alune, sirop de….Dar mai bine cititi reteta .:)
Eu nu am rabdare sa las prajiturile suficient timp la rece, sa se taie perfect, dar va garantez ca daca o lasati cat trebuie, o puteti taia cum vreti voi, se intaresc foarte bine toate straturile.
Da’ mie imi place asa, mai imperfecta 😉
[ingredients title=”Ingrediente”]
- Blat
- 5 oua mari
- 160 g faina alba
- 180 g zahar
- un plic praf de copt
- 50 g nuca macinata
- 50 g alune macinate
- 50 ml ulei
- un vf. cutit sare
- Crema de ness
- 170 g unt
- 2 linguri ness pudra (eu am pus 4 pliculete mici)
- 3 oua mari
- 150 g zahar pudra
- Sirop
- o cescuta apa
- o cescuta zahar
- o esenta de cafea sau rom (eu am pus de cafea)
- Glazura
- 100 g ciocolata cu lapte
- 40 g unt
- 20 ml frisca lichida
- In plus
- un pachet biscuiti simpli, Pettit Beure
- alune macinate pentru presarat peste glazura
[/ingredients]
Mod de preparare Prajitura cu nuca si crema de ness
Blat
Separa albusurile de galbenusuri.
Mixeaza spuma albusurile cu putina sare adaugand treptat zaharul.
Galbenusurile freaca-le cu uleiul si adauga-le peste albusurile mixate.
Omogenizeaza amestecand usor, de jos in sus, apoi adauga faina cernuta cu praful de copt. La final incorporeaza alunele si nucile macinate.
Tapeteaza o tava de 25/28 cm cu hartie pentru copt, toarna compozitia si niveleaza frumos.
Introdu tava in cuptorul preincalzit si coace blatul pana se rumeneste usor si trece testul cu scobitoarea.
Lasa-l la racit.
Pregateste crema de ness
Bate ouale impreuna cu zaharul apoi pune bolul deasupra unui vas in care fierbe apa. Mixeaza la cea mai mica treapta pana ce zaharul e complet diluat si compozitia e usor ingrosata.
Mixeaza spuma untul si adauga lingura cu lingura crema de oua.
La final dilueaza ness-ul in 2 linguri de apa si adauga-l peste crema.
Pregateste siropul.
Pune la fiert apa cu zaharul si lasa-le pana obtii un sirop legat, usor asemanator cu mierea. Opreste focul si adauga esenta.
Pe blatul rece intinde crema apoi da tava la rece pentru 10 minute.
Cand siropul e rece introdu pe rand biscuitii pentru cateva secunde, apoi aseaza-i peste crema.
Da tava la rece si pregateste glazura.
Rupe ciocolata bucatele, adauga ultul si frisca si pune-le la foc mic (de preferat pe baie de abur), amestecand pana la omogenizare.
Glazura usor calduta toarn-o peste stratul de biscuiti.
Presara alune macinate.
Lasa prajitura la rece pentru cel putin 3-4 ore.
Va rog sa ne spuneți mărimea tăvii. Mulțumesc. Sărbători cu bine!
Am completat acum.
Sarbatori fericite!
Va rog frumos,spuneti-mi unde gresesc,am incercat mai multe retele
publicate de dv.,la creme e problema,imi iese f bine pana trebuie sa amestec crema de oua cu untul spuma unde se taie,exact ca maioneza taiata.Spuneti-mi secretul,va rog.Multumesc!
Buna, Maria!
La cremele cu unt, problema este exact untul 🙂
Eu aici am gasit unul de la Unicarm, pe care-l pot mixa cat de mult doresc si nu mi se taie. Multe alte tipuri testate mi s-au taiat.
Chiar si ultima data cand am facut amandina, am avut un unt cu 65% grasime care s-a taiat.
Se repara foarte simplu cremele taiate. Pui apa intr-un vas la fiert, o lasi sa dea in clocot. Pui crema intr-un vas metalic pe care-l pui deasupra bolului cu apa fierbinte si mixezi usor pana ce crema se repara. O sa vezi, ca prin minune! :)) Nu mixa prea mult sa inmoi exagerat cremaa, doar cat sa se repare, apoi las-o 30 min la frigider si mixeaza iar 😉
Multumesc,abia astept sa incerc din nou.
Cu drag! Cel mai sigur foloseste cu unt cu 82% grasime. E atat de bun! 🙂
Buna,am o intrebare, oule se pun intregi si untul se pune peste crema calda sau rece?
Buna! Ouale da, intregi. Untul cu crema rece.