Eu nu laud orice si cine ma stie, stie prea bine si asta :)) Dar ce laud, nu laud degeaba. Iar reteta asta de prajitura cu nuca si crema de ness merita din plin! Nici n-ar avea cum sa nu, e printre cele mai bune prajituri de casa testate. Aroma de ness, blat cu nuca si alune, sirop de….Dar mai bine cititi reteta .:) Eu nu am rabdare sa las prajiturile suficient timp la rece, sa se taie perfect, dar va garantez ca daca o lasati cat trebuie, o puteti taia cum vreti voi, se intaresc foarte bine toate straturile. Da’ mie imi place asa, mai imperfecta 😉
Ingrediente prajitura cu nuca si crema de ness
- Blat
- 5 oua mari
- 160 g faina alba
- 180 g zahar
- un plic praf de copt
- 50 g nuca macinata
- 50 g alune macinate
- 50 ml ulei
- un vf. cutit sare
- Crema de ness
- 170 g unt
- 2 linguri ness pudra (eu am pus 4 pliculete mici)
- 3 oua mari
- 150 g zahar pudra
- Sirop
- o cescuta apa
- o cescuta zahar
- o esenta de cafea sau rom (eu am pus de cafea)
- Glazura
- 100 g ciocolata cu lapte
- 40 g unt
- 20 ml frisca lichida
- In plus
- un pachet biscuiti simpli, Pettit Beure
- alune macinate pentru presarat peste glazura
Mod de preparare prajitura cu nuca si crema de ness
- Blat
Separa albusurile de galbenusuri.
Mixeaza spuma albusurile cu putina sare adaugand treptat zaharul.
Galbenusurile freaca-le cu uleiul si adauga-le peste albusurile mixate.
Omogenizeaza amestecand usor, de jos in sus, apoi adauga faina cernuta cu praful de copt. La final incorporeaza alunele si nucile macinate.
Tapeteaza o tava de 25/28 cm cu hartie pentru copt, toarna compozitia si niveleaza frumos.
Introdu tava in cuptorul preincalzit si coace blatul pana se rumeneste usor si trece testul cu scobitoarea.
Lasa-l la racit.
- Pregateste crema de ness
Bate ouale impreuna cu zaharul apoi pune bolul deasupra unui vas in care fierbe apa. Mixeaza la cea mai mica treapta pana ce zaharul e complet diluat si compozitia e usor ingrosata.
Mixeaza spuma untul si adauga lingura cu lingura crema de oua, pe care o lasi intai sa fie la temperatura camerei (in caz ca e calda).
La final dilueaza ness-ul in 2 linguri de apa si adauga-l peste crema.
- Pregateste siropul.
Pune la fiert apa cu zaharul si lasa-le pana obtii un sirop legat, usor asemanator cu mierea. Opreste focul si adauga esenta.
Pe blatul rece intinde crema apoi da tava la rece pentru 10 minute.
Cand siropul e rece introdu pe rand biscuitii pentru cateva secunde, apoi aseaza-i peste crema.
Da tava la rece si pregateste glazura.
Rupe ciocolata bucatele, adauga ultul si frisca si pune-le la foc mic (de preferat pe baie de abur), amestecand pana la omogenizare.
Glazura usor calduta toarn-o peste stratul de biscuiti.
Presara alune macinate.
Lasa prajitura la rece pentru cel putin 3-4 ore.
- Pentru blat
- 5 oua mari
- 160 g faina alba
- 180 g zahar
- un plic praf de copt
- 50 g nuca macinata
- 50 g alune macinate
- 50 ml ulei
- un vf. cutit sare
- Pentru crema de ness
- 170 g unt
- 2 linguri ness pudra (eu am pus 4 pliculete mici)
- 3 oua mari
- 150 g zahar pudra
- Iar pentru sirop
- o cescuta apa
- o cescuta zahar
- o esenta de cafea sau rom (eu am pus de cafea)
- Glazura
- 100 g ciocolata cu lapte
- 40 g unt
- 20 ml frisca lichida
- In plus
- un pachet biscuiti simpli, Pettit Beure
- alune macinate pentru presarat peste glazura
Pregatita de Ioana Luciana Fita
Va rog sa ne spuneți mărimea tăvii. Mulțumesc. Sărbători cu bine!
Am completat acum.
Sarbatori fericite!
Va rog frumos,spuneti-mi unde gresesc,am incercat mai multe retele
publicate de dv.,la creme e problema,imi iese f bine pana trebuie sa amestec crema de oua cu untul spuma unde se taie,exact ca maioneza taiata.Spuneti-mi secretul,va rog.Multumesc!
Buna, Maria!
La cremele cu unt, problema este exact untul 🙂
Eu aici am gasit unul de la Unicarm, pe care-l pot mixa cat de mult doresc si nu mi se taie. Multe alte tipuri testate mi s-au taiat.
Chiar si ultima data cand am facut amandina, am avut un unt cu 65% grasime care s-a taiat.
Se repara foarte simplu cremele taiate. Pui apa intr-un vas la fiert, o lasi sa dea in clocot. Pui crema intr-un vas metalic pe care-l pui deasupra bolului cu apa fierbinte si mixezi usor pana ce crema se repara. O sa vezi, ca prin minune! :)) Nu mixa prea mult sa inmoi exagerat cremaa, doar cat sa se repare, apoi las-o 30 min la frigider si mixeaza iar 😉
Multumesc,abia astept sa incerc din nou.
Cu drag! Cel mai sigur foloseste cu unt cu 82% grasime. E atat de bun! 🙂
Buna,am o intrebare, oule se pun intregi si untul se pune peste crema calda sau rece?
Buna! Ouale da, intregi. Untul cu crema rece.
Buna, o sa incerc aceasta crema, dar am emotii. Si eu am incercat mai multe creme cu unt si se taie aproape de fiecare data. Folosec unt de 82%
O crema de budinca care se fierbe cu lapte apoi asa cald se adauga ciocola si se amesteca in continu, apoi se adauga untul si se amesteca in continuare. Pe la jumatatea cantitatii de unt se taie.
Mixati untul separat si adaugati crema fiarta complet rece, in vreo 3 etape, mixand continuu.
Daca e unt bun nu are niciun motiv sa se taie. Dar crema fiarta sa fie MUSAI rece.
Crema tăiată se poate repara cu puțin ulei și iasă perfectă.