Am vrut o friptura de miel mai altfel si-am pornit in cautare prin vastul internet.
Satula de friptura la cuptor, m-am oprit la ceva aromat si bun, o friptura inabusita in vin.
Ia sa vedem cum mi-a venit din nou in ajutor caserola de marinare cu timp redus de la aparatul de marinat Food Saver. 😉
[ingredients title=”Ingrediente”]
- o pulpa de miel
- 200 ml vin rosu dulce
- 40 ml ulei (plus cateva linguri pentru marinada)
- 1/3 lingurita scortisoara
- 1/3 lingurita cimbru (plus cimbru pentru sosul de vin)
- 1/3 lingurita boia de ardei
- 4-5 linguri zeama lamaie
- sare
- piper
- o ceapa rosie
- 3 catei usturoi
- apa
[/ingredients]
- Am incercat 4 variante de marinare a mielului – in vin alb, rosu, bere si lamaie
- Preferata mea a fost berea ;). A iesit cea mai grozava carnita, desi absolut toate 5 retete cu miel au fost delicioase.
- Pregatim pulpa de miel.
- Amestecam bine uleiul cu sare, piper, cimbru, boia, scortisoara, lamaie si omogenizam.
Ungem bine pulpa de miel cu acest amestec si-o punem in caserola de marinare Food Saver. - Punem capacul caserolei si-o conectam la aparatul de vidat Food Saver prin furtunasul de vidare.
- Rotim butonul de pe capacul caserolei in directia „vidare” si apasam butonul aparatului.
- Asteptam ca vidarea sa fie finalizata si invartim butonul in directia „blocare”. Prin vidare, carnea-si deschide porii pentru a primi aromele si-a deveni frageda si buna.
- Bagam caserola la frigider pentru doua ore. Prin marinarea traditionala carnii ii este necesar sa stea cel putin 12 ore la marinat 😉
- Intr-o cratita cu fund dublu punem uleiul la incalzit.
- Asezam pulpa de miel in ulei, punem rapid capac peste vas si lasam pulpa sa se rumeneasca (5 minute, aprox. )
- Ferim cratita de pe foc, lasam sa „se potoleasca” apoi invartim pulpa pe cealalta parte.
- Lasam din nou sa se rumeneasca apoi luam de pe foc, lasam putin si turnam vinul indoit cu apa (200+200 ml)
- Punem o ceapa rosie taiata in doua, cateii de usturoi, foi de dafin, cimbru si potrivim gustul de sare.
- Punem capac peste vas, dam focul la mic si lasam sa fiarba.
- Timpul…depinde de cat de tanar e mielul. Al meu era foarte tanar si-a fost gata in aprox. o ora si 30 minute.
- Dar este mai bine sa testati, e posibil sa dureze si 2 ore – 2:30….
- La jumatatea timpului pulpa trebuie invartita.
- Noi am servit cu cartofi natur si salata de rosii cu ceapa si salata verde.
- Sursa de inspiratie.
[/preparare]