Daca vrei un tort simplu, bun, aromat, deloc greu de facut, alege acest tort amandina!
Rar om sa nu-i placa 😛 La noi are succes intotdeauna 😉
- Blat amandina(cu diametrul de 20-22cm)
- 7 oua
- 7 linguri zahar
- 3 linguri cacao
- un vf. cutit sare
- 7 linguri faina
- jumatate plic praf de copt
- 30 ml apa
- 30 ml ulei
- Crema
- 450 g unt
- 240 g zahar
- o sticluta esenta rom
- 4 linguri cacao neagra
- 4 galbenusuri
- Sirop
- 200 gr zahar
- 250 ml apa
- o sticluta esenta rom
- Glazura
- 200 g ciocolata cu lapte
- 30 ml frisca lichida
- 40 g unt
Mod de preparare Tort amandina
Blat
- Separa albusurile de galbenusuri.
- Mixeaza albusurile spuma cu sarea apoi adauga treptat zaharul. Mixeaza pana la diluarea completa a zaharului.
- Freaca galbenusurile cu uleiul si apa. Adauga-le peste albusuri.
- Adauga si faina cernuta cu cacaua si praful de copt si apoi omogenizeaza usor amestecand de jos in sus.
- Toarna compozitia intr-o forma de tort de 20-22 cm, tapetata, niveleaza si da tava in cuptorul preincalzit, la foc mic, pentru 30-35 minute (fa testul cu scobitoarea.
Sirop.
- Caramelizeaza zaharul pana capata culoarea chihlimbarului. Stinge cu apa rece apoi lasa totul sa fiarba la foc mic, 10 minute. Opreste focul si adauga esenta.
Crema amandina
- Mixeaza spuma untul impreuna cu zaharul (foloseste un tip de unt de calitate, fara apa)
- Galbenusurile bate-le usor cu o furculita, pe baie de abur, 3-4 minute.
- Reci, adauga-le peste unt.
- Adauga si cacaua, esenta, amesteca usor apoi porneste mixarea si mixeaza pana obtii o crema pufoasa, omogena.
Asamblare
- Taie blatul in trei, pe orizontala.
- Aseaza prima felie pe platou, insiropeaza si intinde 4-5 linguri crema.
- Aseaza a doua felie, insiropeaza si mai intinde 4-5 linguri crema.
- Pune ultima felie, insiropeaza, apoi imbraca tortul intr-un strat subtire de crema oprind cateva linguri pentru ornat. Da tortul la rece pentru jumatate de ora.
- Pregateste glazura punand intr-un bol, pe baie de abur, toate ingredientele.
- Omogenizeaza , lasa sa se racoreasca si cand e doar usor calduta toarn-o peste tort.
- Inclina usor platoul sa se prelinga si pe laterale glazura.
- Da la rece sa se intareasca, apoi spriteaza deasupra crema oprita.
- Pastreaza tortul amandina la rece si portioneaza-l peste cateva ore.
Daca vreti desertul in forma de prajitura, trebuie sa coaceti blatul in tava de 20/30 cm, reducand ouale de la 7 la 5-6, faina de la 7 la 5-6 linguri si cacaua la 2 linguri (restul pastrati reteta la fel) iar cantitatile de la crema sa le injumatati, deoarece nu veti avea nevoie sa imbracati prajiturile. Opriti 2-3 linguri de crema pentru „motul” fiecarei prajituri.
Glazurarea fiecarei prajituri o faceti dupa ce portionati prajitura in cuburi.
e……perfect!
Multumesc, Robert!
Seamănă cu al meu, ăla de post, doar că ţie nu ţi-a ajuns glazura pentru tot. 😛 :))))))
Vai, ce rău sunt! 😀 Fain, copilă, fain de tot, serios!
hahahaha :))))))))))))) nu mi-a ajuns glazura :)))))))))))
multumesc padre! e facut cu drag pentru aniversarea unei nepoate. a fost buuuun!