vineri, august 23, 2019

Tort amandina

120Vizualizări
 
Print Friendly, PDF & Email

Daca vrei un tort simplu, bun, aromat, deloc greu de facut, alege acest tort amandina!

Rar om sa nu-i placa 😛 La noi are succes intotdeauna 😉

tort-amandina[ingredients title=”Ingrediente”]

  • Blat (cu diametrul de 20-22cm)
  • 7 oua
  • 7 linguri zahar
  • 3 linguri cacao
  • un vf. cutit sare
  • 7 linguri faina
  • jumatate plic praf de copt
  • 30 ml apa
  • 30 ml ulei
  • Crema
  • 450 g unt
  • 240 g zahar
  • o sticluta esenta rom
  • 4 linguri cacao neagra
  • 4 galbenusuri
  • Sirop
  • 200 gr zahar
  • 250 ml apa
  • o sticluta esenta rom
  • Glazura
  • 200 g ciocolata cu lapte
  • 30 ml frisca lichida
  • 40 g unt

[/ingredients]

tort-amandina-2Mod de preparare Tort amandina

Blat

  1. Separa albusurile de galbenusuri.
  2. Mixeaza albusurile spuma cu sarea apoi adauga treptat zaharul. Mixeaza pana la diluarea completa a zaharului.
  3. Freaca galbenusurile cu uleiul si apa. Adauga-le peste albusuri.
  4. Adauga si faina cernuta cu cacaua si praful de copt si apoi omogenizeaza usor amestecand de jos in sus.
  5. Toarna compozitia intr-o forma de tort de 20-22 cm, tapetata, niveleaza si da tava in cuptorul preincalzit, la foc mic, pentru 30-35 minute (fa testul cu scobitoarea.

Sirop.

  1. Caramelizeaza zaharul pana capata culoarea chihlimbarului. Stinge cu apa rece apoi lasa totul sa fiarba la foc mic, 10 minute. Opreste focul si adauga esenta.

Crema.

  1. Mixeaza spuma untul impreuna cu zaharul (foloseste un tip de unt de calitate, fara apa)
  2. Galbenusurile bate-le usor cu o furculita, pe baie de abur, 3-4 minute.
  3. Reci, adauga-le peste unt.
  4. Adauga si cacaua, esenta, amesteca usor apoi porneste mixarea si mixeaza pana obtii o crema pufoasa, omogena.

Asamblare

  1. Taie blatul in trei, pe orizontala.
  2. Aseaza prima felie pe platou, insiropeaza si intinde 4-5 linguri crema.
  3. Aseaza a doua felie, insiropeaza si mai intinde 4-5 linguri crema.
  4. Pune ultima felie, insiropeaza, apoi imbraca tortul intr-un strat subtire de crema oprind cateva linguri pentru ornat. Da tortul la rece pentru jumatate de ora.
  5. Pregateste glazura punand intr-un bol, pe baie de abur, toate ingredientele.
  6. Omogenizeaza , lasa sa se racoreasca si cand e doar usor calduta toarn-o peste tort.
  7. Inclina usor platoul sa se prelinga si pe laterale glazura.
  8. Da la rece sa se intareasca, apoi spriteaza deasupra crema oprita.
  9. Pastreaza tortul amandina la rece si portioneaza-l peste cateva ore.

tort

 

 

Daca vreti desertul  in forma de prajitura, trebuie sa coaceti blatul in tava de 20/30 cm iar cantitatile de la crema sa le injumatati, deoarece nu veti avea nevoie sa imbracati prajiturile. Opriti 2-3 linguri de crema pentru “motul” fiecarei prajituri.

Glazurarea fiecarei prajituri o faceti dupa ce portionati prajitura in cuburi.

amandine

amandine-3

 

Gaby_D
Scris deGaby_D

Comentarii prin Facebook

 

5 comentarii

Lasă un răspuns