Daca vrei un tort simplu, bun, aromat, deloc greu de facut, alege acest tort amandina!
Rar om sa nu-i placa 😛 La noi are succes intotdeauna 😉
Din ingredientele date, tortul va ajunge pentru 12-14 felii. Daca vrei un tort mare, de 26-28 cm, dubleaza ingredientele.
Blat amandina(cu diametrul de 20-22cm)
7 oua
7 linguri zahar
3 linguri cacao
un vf. cutit sare
7 linguri faina
jumatate plic praf de copt
30 ml apa
30 ml ulei
Crema
450 g unt
240 g zahar pudra
o sticluta esenta rom
4 linguri cacao neagra
4 galbenusuri
Sirop
200 gr zahar
250 ml apa
o sticluta esenta rom
putina sare
Glazura
200 g ciocolata cu lapte
30 ml frisca lichida
40 g unt
(sau 100 g ciocolata cu 55% cacao + 100 g frisca lichida)
Mod de preparare Tort amandina
Blat
Separa albusurile de galbenusuri.
Mixeaza albusurile spuma cu sarea apoi adauga treptat zaharul. Mixeaza pana la diluarea completa a zaharului.
Freaca galbenusurile cu uleiul si apa. Adauga-le peste albusuri.
Adauga si faina cernuta cu cacaua si praful de copt si apoi omogenizeaza usor amestecand de jos in sus.
Toarna compozitia intr-o forma de tort de 20-22 cm, tapetata, niveleaza si da tava in cuptorul preincalzit, la foc mic, pentru 30-35 minute (fa testul cu scobitoarea.
Sirop.
Caramelizeaza zaharul pana capata culoarea chihlimbarului. Stinge cu apa rece apoi lasa totul sa fiarba la foc mic, 10 minute. Opreste focul si adauga esenta.
Crema amandina
Mixeaza spuma untul impreuna cu zaharul (foloseste un tip de unt de calitate, fara apa)
Galbenusurile bate-le usor cu o furculita, pe baie de abur, 3-4 minute.
Reci, adauga-le peste unt.
Adauga si cacaua, esenta, sarea, amesteca usor apoi porneste mixarea si mixeaza pana obtii o crema pufoasa, omogena.
– eu intotdeauna gust crema si daca simt nevoia mai pun zahar pudra/cacao/esenta – pentru ca nu mereu folosesc exact aceeasi firma si vreau ca gustul cremei sa fie exact cum mi-l doresc eu!
Asamblare
Taie blatul in trei, pe orizontala.
Aseaza prima felie pe platou, insiropeaza si intinde 4-5 linguri crema.
Aseaza a doua felie, insiropeaza si mai intinde 4-5 linguri crema.
Pune ultima felie, insiropeaza, apoi imbraca tortul intr-un strat subtire de crema oprind cateva linguri pentru ornat. Da tortul la rece pentru jumatate de ora.
Pregateste glazura punand intr-un bol, pe baie de abur, toate ingredientele.
Omogenizeaza , lasa sa se racoreasca si cand e doar usor calduta toarn-o peste tort.
Inclina usor platoul sa se prelinga si pe laterale glazura.
Da la rece sa se intareasca, apoi spriteaza deasupra crema oprita.
Pastreaza tortul amandina la rece si portioneaza-l peste cateva ore.
Inainte de servire tine-l 30-40 minute la temperatura camerei.
Nota – daca-ti ramane sirop, nu-l arunca! Dupa ce feliezi tortul mai poti insiropa si fiecare felie, chiar recomand asta!
Daca vreti desertul in forma de prajitura, trebuie sa coaceti blatul in tava de 20/30 cm, reducand ouale de la 7 la 5-6, faina de la 7 la 5-6 linguri si cacaua la 2 linguri (restul pastrati reteta la fel) iar cantitatile de la crema sa le injumatati, deoarece nu veti avea nevoie sa imbracati prajiturile. Opriti 2-3 linguri de crema pentru „motul” fiecarei prajituri.
Glazurarea fiecarei prajituri o faceti dupa ce portionati prajitura in cuburi.
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.
e……perfect!
Multumesc, Robert!
Seamănă cu al meu, ăla de post, doar că ţie nu ţi-a ajuns glazura pentru tot. 😛 :))))))
Vai, ce rău sunt! 😀 Fain, copilă, fain de tot, serios!
hahahaha :))))))))))))) nu mi-a ajuns glazura :)))))))))))
multumesc padre! e facut cu drag pentru aniversarea unei nepoate. a fost buuuun!