mnb

Tort amandina

7.27KVizualizări
3.7
(3)

Daca vrei un tort simplu, bun, aromat, deloc greu de facut, alege acest tort amandina!

Rar om sa nu-i placa 😛 La noi are succes intotdeauna 😉

Din ingredientele date, tortul va ajunge pentru 12-14 felii. Daca vrei un tort mare, de 26-28 cm, dubleaza ingredientele.

tort-amandina

  • Blat amandina(cu diametrul de 20-22cm)
  • 7 oua
  • 7 linguri zahar
  • 3 linguri cacao
  • un vf. cutit sare
  • 7 linguri faina
  • jumatate plic praf de copt
  • 30 ml apa
  • 30 ml ulei
  • Crema
  • 450 g unt
  • 240 g zahar pudra
  • o sticluta esenta rom
  • 4 linguri cacao neagra
  • 4 galbenusuri
  • Sirop
  • 200 gr zahar
  • 250 ml apa
  • o sticluta esenta rom
  • putina sare
  • Glazura
  • 200 g ciocolata cu lapte
  • 30 ml frisca lichida
  • 40 g unt
  • (sau 100 g ciocolata cu 55% cacao + 100 g frisca lichida)

 

tort-amandina-2Mod de preparare Tort amandina

Blat

  1. Separa albusurile de galbenusuri.
  2. Mixeaza albusurile spuma cu sarea apoi adauga treptat zaharul. Mixeaza pana la diluarea completa a zaharului.
  3. Freaca galbenusurile cu uleiul si apa. Adauga-le peste albusuri.
  4. Adauga si faina cernuta cu cacaua si praful de copt si apoi omogenizeaza usor amestecand de jos in sus.
  5. Toarna compozitia intr-o forma de tort de 20-22 cm, tapetata, niveleaza si da tava in cuptorul preincalzit, la foc mic, pentru 30-35 minute (fa testul cu scobitoarea.

Sirop.

  1. Caramelizeaza zaharul pana capata culoarea chihlimbarului. Stinge cu apa rece apoi lasa totul sa fiarba la foc mic, 10 minute. Opreste focul si adauga esenta.

Crema amandina

  1. Mixeaza spuma untul impreuna cu zaharul (foloseste un tip de unt de calitate, fara apa)
  2. Galbenusurile bate-le usor cu o furculita, pe baie de abur, 3-4 minute.
  3. Reci, adauga-le peste unt.
  4. Adauga si cacaua, esenta, sarea, amesteca usor apoi porneste mixarea si mixeaza pana obtii o crema pufoasa, omogena.
  5. – eu intotdeauna gust crema si daca simt nevoia mai pun zahar pudra/cacao/esenta – pentru ca nu mereu folosesc exact aceeasi firma si vreau ca gustul cremei sa fie exact cum mi-l doresc eu!

Asamblare

  1. Taie blatul in trei, pe orizontala.
  2. Aseaza prima felie pe platou, insiropeaza si intinde 4-5 linguri crema.
  3. Aseaza a doua felie, insiropeaza si mai intinde 4-5 linguri crema.
  4. Pune ultima felie, insiropeaza, apoi imbraca tortul intr-un strat subtire de crema oprind cateva linguri pentru ornat. Da tortul la rece pentru jumatate de ora.
  5. Pregateste glazura punand intr-un bol, pe baie de abur, toate ingredientele.
  6. Omogenizeaza , lasa sa se racoreasca si cand e doar usor calduta toarn-o peste tort.
  7. Inclina usor platoul sa se prelinga si pe laterale glazura.
  8. Da la rece sa se intareasca, apoi spriteaza deasupra crema oprita.
  9. Pastreaza tortul amandina la rece si portioneaza-l peste cateva ore.
  10. Inainte de servire tine-l 30-40 minute la temperatura camerei.

Nota – daca-ti ramane sirop, nu-l arunca! Dupa ce feliezi tortul mai poti insiropa si fiecare felie, chiar recomand asta!

tort

 

 

Daca vreti desertul  in forma de prajitura, trebuie sa coaceti blatul in tava de 20/30 cm, reducand ouale de la 7 la 5-6, faina de la 7 la 5-6 linguri si cacaua la 2 linguri (restul pastrati reteta la fel) iar cantitatile de la crema sa le injumatati, deoarece nu veti avea nevoie sa imbracati prajiturile. Opriti 2-3 linguri de crema pentru „motul” fiecarei prajituri.

Glazurarea fiecarei prajituri o faceti dupa ce portionati prajitura in cuburi.

amandine

amandine-3

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 3.7 / 5. Vote count: 3

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Gaby_D
Scris deGaby_D
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.

4 comentarii

Lasă un răspuns

3 + fifteen =