O combinatie atat de potrivita, asa echilibrate gusturile, incat pe mine m-a cucerit acest tort!
Voiam tort cu ciocolata alba si zmeura si la o cautare pe google m-am oprit la sectiunea tortului pregatit de Miha. Mi-au placut atat de mult straturile ce compun tortul incat mi-am dorit sa-l incerc.
Eu nu aveam timp si stare de pregatit doua blaturi, asa c-am ales sa inlocuiesc cu un blat de tort simplu, de pandispan.
Crema de ciocolata alba m-a cucerit maxim! Clar o s-o mai pregatesc si pentru alte deserturi 😉
[ingredients title=”Ingrediente Tort cu ciocolata alba si zmeura”]
Blat de tort (diametrul de 20 cm)
- 9 oua
- 9 linguri zahar
- 9 linguri faina
- o lingurita praf copt
- un varf cutit sare
- 2 linguri ulei
- 3 linguri cacao
Crema de ciocolata alba si zmeura
- 300 g ciocolata alba
- 500 ml frisca
- 200 g zmeura
- 2 linguri zahar
- 15 g gelatina
- 250 g mascarpone
Crema de ciocolata cu lapte
- 200 ml frisca lichida
- 200 g ciocolata cu lapte
Pentru glazura
- 150 g ciocolata cu lapte
- 40 g unt
- 3 linguri lapte
Sirop de zahar ars
- 2 linguri zahar
- 150 ml apa
[/ingredients]
- Blat de tort
- Separa albusurile de galbenusuri.
- Mixeaza spuma albusurile cu sarea, adauga treptat zaharul si mixeaza pana la diluarea completa a acestuia.
- Cerne faina impreuna cu cacaua si praful de copt.
- Galbenusurile freaca-le cu cele doua linguri de ulei.
- Pune totul peste albusurile spuma si omogenizeaza amestecand usor, usor.
- Toarna compozitia intr-o tava pentru tort (inalta!) unsa cu ulei si presarata cu faina.
- Niveleaza usor.
- Coace blatul la foc mic pana trece testul cu scobitoarea. Lasa la racit cateva ore (e ok si de pe-o zi pe alta) apoi feliaza blatul in patru.
- Daca nu esti sigura pe cuptorul tau poti coace doua blaturi pe care le vei felia apoi in doua.
- Crema de ciocolata alba si zmeura.
- Pune gelatina la hidratat in doua cescute cu putina apa. 10 g intr-o cescuta si 5 in cealalta.
- Intr-o craticioara pune ciocolata alba impreuna cu 300 ml frisca lichida. Lasa la foc mic, omogenizand (nu lasa sa dea in clocot) pana ce amestecul devine omogen.
- Opreste focul, lasa sa se racoreasca usor (trebuie totusi sa ramana fierbinte) si pune cele 10 g gelatina hidratata. Amesteca pana se dilueaza.
- In alta craticioara pune zmeura cu cele doua linguri zahar. Amesteca pana ce zaharul s-a topit si amestecul e fierbinte. Opreste focul, lasa cateva secunde si adauga gelatina. (cele 5 g ramase) Omogenizeaza.
- Mixeaza spuma cele 200 ml frisca ramase.
- In vasul cu crema de ciocolata alba (racita) pune mascarpone si mixeaza cateva secunde, pana la omogenizare, apoi incorporeaza usor frisca mixata.
- Imparte compozitia in trei si o parte pune-o peste zmeura racita; omogenizeaza amestecand usor.
- Sirop de zahar ars.
- Caramelizeaza cele doua linguri de zahar apoi stinge cu apa rece si lasa sa dea doua clocote. Lasa la racit.
- Asamblare.
- Pregateste o cratita inalta sau un inel de tort.
- Aseaza primul blat in interiorul inelului, insiropeaza-l usor si intinde jumatate din crema alba. Lasa 10 minute la rece. Aseaza al doilea blat si pune crema cu zmeura. Mai lasa 10 minute la rece.
- Aseaza al treilea blat, insiropeaza si pune restul de crema alba.
- Pune si ultimul blat, acopera totul cu folie alimentara si da la rece pentru cateva ore bune (sau peste noapte).
- Crema de ciocolata cu lapte
- Pune frisca intr-o craticioara la foc mic. Cand e fierbinte opreste focul si pune ciocolata rupta bucatele. Amesteca pana se topeste.
- Cand amestecul s-a racit da-l la rece pentru 3-4 ore (sau peste noapte).
- Mixeaza apoi amestecul la viteza mare a mixerului pana capata consistenta ferma.
- Scoate tortul de la rece si ridica usor inelul de tort, nu inainte de a trece cu un cutit subtire intre tort si inel (sa nu fie lipit).
- Imbraca tortul in crema de ciocolata cu lapte (din care opresti 3 linguri) si niveleaza frumos.
- Pregateste glazura omogenizand la foc mic toate ingredientele.
- Cand s-a racit (trebuie sa fie doar usor-usor calduta, nu fierbinte deoarece ar inmuia crema) o torni fix in mijlocul blatului superior inclinand usor platoul pentru a curge glazura si pe laterale.
- Ornezi cu crema oprita si pastrezi tortul la rece.
Ducandu-l la o aniversare, nu am sectiune decat „zburlita” :))) dar voiam sa va arat si cum arata in interior acest tort 😉
[/preparare]
Foarte frumos! Se vede ce deliciu a iesit!
Cat de bun si frumos este! Yummy, ce m-as fi rasfatat si eu cu o felie!
Imi place maxim tot ce ai pus tu acolo.Si e atat de frumos
La multi ani sarbatoritei tale.
Multumim frumos, fetelor! :-*
Mie mi-a placut tare mult combinatia 😉
Va pup pe toate!
Bună!din 9 oua iese un blat de doar 20 cm?
Și LG de faina tb sa fie cu vârf?
Elena, da, pentru ca ai nevoie de un blat inalt,(ai grija ce forma folosesti) trebuie sa obtii 4 felii, cum vezi in imagini.
Lingura cu faina normala, nici cu varf si nici rasa.