Aroma toamnei, in borcanele noastre din camara. C-am descoperit eu tarziu cat de mult imi place gutuia, asta e alta poveste :)) O sa va scriu reteta de compot de gutui preparat din 5 kg, desi ce vedeti in imagini e preparat din 2.5 kg gutui, din care au iesit 5 borcane.
Ingrediente Compot de gutui
- 5 kg gutui
- 2 kg zahar
- sucul de la o lamaie
- 2 batoane scortisoara
- 5-6 cuisoare
- 3 l apa
Preparare Compot de gutui
Spala gutuile. Curata-le de coaja si casuta samburilor, insa pastreaza cele din urma deoparte. Le vei aduna intr-o bucata mare de tifon dublu, pe care o vei lega bine, formand o boceluta.
Miezul gutuilor taie-l cuburi mai marisoare si pune-le in apa cu suc de lamaie, pentru a nu se oxida.
Pune la fiert apa cu zaharul, iar in momentul in care zaharul s-a topit, pune batoanele de scortisoara, cuisoarele si boceluta cu coji si cotoare.
Fierbe totul pentru 30 minute, la foc mediu. Scoate cu grija boceluta si pune-o la scurs in strecuratoare (vei recupera siropul pe care-l lasa, poti sa strangi usor cand se racoreste)
Mai da 2-3 clocote siropul, apoi scurge bine miezul de gutuie (de apa) si adauga-l in vas.
Lasa la fiert pana cand se inmoaie (testeaza) dar sa nu se sfarame. Timpul de firbere depinde de cat de coapte sunt gutuile si de soiul lor. Poate fi necesar sa le lasati fie 5-8 minute, fie 12-15. Verificati.
Cand au fiert, adu la indemana borcanele spalate si sterilizate in prealabil. Scoate cu grija fructele si distribuie in borcane, apoi toarna siropul, dupa ce scoti batoanele de scortisoara.
Infileteaza bine borcanele cu capace curate, apoi pune-le sub paturi pentru 2 zile.
Initial culoarea siropului e mai deschisa, dar pe masura ce sta la cald sub paturi, se inchide si se definitiveaza culoarea si aromele.
Depoziteaza borcanele cu compot de gutui in beci sau camara.
Ne vedem si pe facebook – Retete papa bun