La noi acasa, acest chec zebra (dar nu numai asta ci si alte feluri de chec) se mananca la orice masa din zi :)). Dimineata cu lapte/cafea, seara c-o canita cu iaurt, la pranz ca desert. Copiii mai pun si la pachet. Reteta de azi e grozava, e inspirata din bucataras.ro, dar adaptata asa cum am crezut eu. E super bun, nu e scump deloc si, zic eu, nici cu extrem de multe oua. O pufosenie care la noi are mare trecere de fiecare data 🙂
Ingrediente
- 300g faina
- 6 oua mari
- 225 g zahar
- 250 ml lapte
- 70 ml ulei
- 2 lg cacao neagra+2-3 lg apa fierbinte
- coaja rasa lamaie
- zahar vanilat
- sare
- praf de copt – o lingurita
Mod de preparare reteta chec zebra
Separa albusurile de galbenusuri.
Mixeaza spuma albusurile adaugand, treptat zaharul si zaharul vanilat. Nu te opri pana cand nu e zaharul diluat complet.
Separat amesteca galbenusurile cu uleiul, mixand la treapta mica, apoi adauga treptat laptele.
In amestecul de galbenusuri pune faina cernuta impreuna cu praful de copt, amestecand continuu, sa nu se faca cocoloase.
In amestecul de galbenusuri adauga jumatate din cantitatea de albusuri batute si amesteca bine.
Adauga apoi albusul ramas si amesteca usor, usor, de jos in sus.
Imparte compozitia egal in doua boluri. Intr-un bol adauga o lingurita coaja rasa de lamaie iar in al doilea cacaua peste care pui intai 2-3 linguri apa clocotita si omogenizezi.
Preincalzeste cuptorul.
Amesteca usor in ambele, apoi pregateste 2 tavi obisnuite de chec si tapeteaza-le cu hartie pentru copt.
Incepe sa pui din compozitii, intai 2 linguri din cea maro, apoi din cea ga;bena, punand de fiecare data in mijlocul tavii. Procedeaza la fel cu toata compozitia, in ambele tavi.
Introdu tavile in cuptor, pe treapta a doua si coace checul zebra la 170 grade pentru aproximativ 40 minute. Checul trebuie sa fie rumen si sa treaca testul cu scobitoarea.
Lasa tavile 2-3 minute, desprinde cu cutitul de laterale apoi rastoarna-le pe un gratar si lasa-le la racit.
Feliaza-le in felii generoase doar cand s-au racit bine.
Ma gasesti si pe facebook – Retete Papa Bun
- 300g faina
- 6 oua mari
- 225 g zahar
- 250 ml lapte
- 70 ml ulei
- 2 lg cacao neagra+2-3 lg apa fierbinte
- coaja rasa lamaie
- zahar vanilat
- sare
- praf de copt - o lingurita
Ma gasesti si pe: Retete Papa Bun