Prajitura cu cacao mascarpone si cafea - Rețete Papa Bun

mnb

Prajitura cu cacao mascarpone si cafea

30Vizualizări
Print Friendly, PDF & Email

Cum as descrie intr-un singur cuvant aceasta prajitura cu cacao mascarpone si cafea?

Echilibrat – asta e cel mai potrivit cuvant!

Nu-i excesiv de dulce, nici excesiv de cremoasa si aromata ci exact cat trebuie!

La cafea sau alaturi de un pahar bun de vin sau sampanie – asa va recomand s-o serviti.

Am o singura observatie. Pe bucataras.ro reteta pentru blat era pregatita din 7 oua si asa am facut-o si eu, dar sincer, nu cred ca e musai necesar chiar 7 oua, 5 sunt mai mult decat suficiente, asa ca voi scrie gramajele pentru ambele variante.

Dac-o vrei inalta, asa ca a mea, o faci din 7 oua, daca nu, din 5. Eu as merge pe 5 pe viitor, ca-s mai economa :)))

prajitura-cu-cacao-mascarpone-si-cafea

Ingrediente Prajitura cu cacao mascarpone si cafea – tava 20×30 cm
Pentru blat din 7 oua

  • 7 oua
  • 14 linguri zahar
  • 7 linguri apa
  • 4 linguri ulei
  • 10 linguri faina
  • 5 linguri cacao
  • 2 lingurite praf de copt

Varianta blat 5 oua 

  • 5 oua
  • 10 linguri zahar
  • 5 linguri apa
  • 2 linguri ulei
  • 7,5 linguri faina
  • 3 linguri cacao
  • o lingurita praf de copt

Crema

  • 300 g mascarpone
  • 200 g smantana pentru frisca
  • 100 g zahar
  • 2 galbenusuri
  • un plic zahar vanilinat
  • 2 lingurite rase gelatina

In plus

  • 150 ml espresso+250 ml lapte+20-30 ml coniac (optional)
  • biscuiti Pettite Beure

prajitura-cu-cacao-mascarpone-si-cafea-2

Preparare Prajitura cu cacao mascarpone si cafea

Separa albusurile de galbenusuri.

Mixeaza spuma albusurile impreuna cu apa si putina sare.

Adauga in ploaie, treptat, zaharul, apoi mixeaza pana cand spuma e ferma si zaharul topit.

Adauga galbenusirile amesteca cu uleiul si mixeaza pentru cateva secunde.

In acest moment cerne peste albusuri faina, cacaua si praful de copt si, cu o spatula lata, omogenizeaza amestecand usor, de jos in sos.

Preincalzesti cuptorul la 170 grade.

Pregateste o tava si tapeteaz-o cu hartie pentru copt.

Acum faci cum crezi si cum ti-e mai comod – fie torni toata compozitia, coci un blat pe care dupa racire il tai in doua, fie coci din start doua blaturi, impartind compozitia in doua parti egale.

Daca coci doua blaturi lasi foaia pentru 15-18 minute, daca coci un singur blat lasi pentru 25-27 minute.

Crema

Pune gelatina la hidratat in 40 ml apa.

Mixeaza frisca impreuna cu mascarpone. Nu mixa complet, mai mixezi dupa ce adaugi si crema de galbenus.

Amesteca galbenusurile cu zaharul si pune-le intr-un bol  metalic, pe baie de abur si amesteca energic (sau mixeaza) pana zaharul e topit si amestecul spumos. Cred ca undeva la 5-6 minute.

Opreste focul, adauga gelatina in compozitia calda si omogenizeaza pana se topeste.

Pune vasul in altul cu apa rece si raceste. Cand a ajuns la temperatura camerei toarna peste crema frisca si mixeaza 2-3 minute.

Daca ti se pare ca nu e destul de ferma crema, bag-o pentru 15-20 minute la rece, pana cand incepe sa se lege.

Intre timp pregateste 150 ml espresso si amesteca cu 250 ml lapte si cele 20-30 ml coniac.

Asamblare Prajitura cu cacao mascarpone si cafea

Asezi pe un platou/o tava primul blat. Insiropezi bine cu cafea cu lapte.

Opresti din crema 3 lunguri si inzinzi jumatate din crema ramasa pe blat.

Asezi apoi un strat de biscuiti pe care-i insiropezi in lapte cu cafea.

Intinzi uniform cealalta jumatate din cantitatea de crema.

Asezi al doilea blat si insiropezi.

Ungi deasupra cu crema oprita si pudrezi din abundenta cu cacao.

Dai prajitura la rece pentru cateva ore sau peste noapte, apoi o portionezi cu un cutit subtire pe care-l stergi cu un servet umed dupa fiecare taietura.

prajitura-cu-cafea-3

Te-ar putea interesa
Gaby_D
Scris deGaby_D
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.

Comentarii prin Facebook

 

Lasă un răspuns