Tort cu iaurt si jeleu de fructe usor si racoritor , un tort de care m-am apucat pe la 9 seara si la 11 era deja in frigider 🙂 Deci, greu de facut? Deloc! Stiti cum sunt mamele, cand vor copiii ceva de acasa, nu se pot abtine sa nu pregateasca ceva bun sa le trimita. Cand am intrebat-o pe fiica-mea ce vrea sa-i trimit, mi-a raspuns:
-Nu vreau mancare, vreau ceva dulce.
Asa ca avand tocmai atunci deschisa reteta asta pe bucataras.ro , ma tentat sa il incerc. Impartit jumatate la Mona, jumatate la alte rude, a fost laudat si apreciat. Si arata si tare dragut, asa-i?
Blat simplu, fructe de padure, frisca si iaurt – sunt cateva dintre ingredientele necesare.
Blat pentru Tort cu iaurt si jeleu de fructe
- 4 oua
- 4 linguri zahar
- 4 linguri cu varf faina
- un vf cutit sare
- un plic zahar vanilinat
Crema
- 400 ml frisca lichida
- 350 ml iaurt
- 4 linguri zahar
- 20 g gelatina (eu folosesc foi)
- 4 linguri zahar
Jeleu de fructe de padure
- 350 g fructe
- 5 linguri zahar
In plus
- 200 ml frisca lichida
- 1-2 linguri zahar
- o lingurita zeama lamaie
Mod preparare Tort cu iaurt si jeleu din fructe
Separa albusurile de galbenusuri.
Mixeaza albusurile spuma, cu un varf cutit sare.
Cand sunt crescute in volum si compozitia spumoasa, incepe sa adaugi, treptat, zaharul. Eu adaug in ploaie cate o lingura. Dupa fiecare transa mixeaza la cea mai mare treapta a mixerului.
Dupa ce l-ai adaugat pe tot mixeaza pana nu se mai simt DELOC cristalele de zahar. Va dura putin dar am zis, rabdare ;).
Cand compozitia e fina, lucioasa, formeaza tepi la atingere, poti opri aceasta etapa.
Preincalzeste cuptorul.
Adauga si galbenusurile si cu o lingura amesteca, de jos in sus (nu circular!) omogenizand.
Cerne faina deasupra amestecului de albusuri. Adauga si zaharul vanilat. Omogenizează ca si-n etapa anterioara, amestecand usor, de jos in sus.
Pregateste o forma de tort cu diametrul de 24 cm punand hartie pentru copt decupata pe masura formei, dupa ce ai uns forma cu unt. Preseaza usor sa se lipeasca.
Toarna compozitia, niveleaza usor cu o lingura si apoi scutura usor forma sa se aseze drept amestecul.
Introdu tava in cuptorul preincalzit si coace la 170 grade pana trece testul cu scobitarea (20-25 min) .Nu deschide cuptorul in timpul coacerii, cel putin in primele 15 minute.
Lasa la racit.
Ocupa-te de crema si jeleu. Scoate iaurtul la temperatura camerei.
Pune intr-un bol gelatina la hidratat. Daca e granule adauga 100 ml apa rece peste granule, daca sunt foi, pune 100-150 ml apa rece si pune foile in ea. Lasa pentru 10 minute.
Jeleu de fructe de padure
Pune intr-o craticioara fructele (eu am pus congelate) impreuna cu zaharul si fierbe 5-7 minute din momentul in care a dat in clocot, la foc mic/mediu. Lasa deoparte.
Crema de iaurt
In vasul mixerului pune frisca rece, impreuna cu zaharul si lamaia. Mixeaza intai la viteza mica, pana devine pufoasa, apoi mareste viteza si mixeaza pana cand frisca are consistenta usor ferma.
Ia din gelatina 1/3 si pune in jeleul cald, omogenizand sa se dilueze, iar cele 2/3 ramase dilueaza-le pe baie de abur, dupa ce le amesteci cu 4 linguri de iaurt. Raceste si amesteca cu iaurtul ramas.
Iaurtul si gelatina trebuie sa aiba aproximativ aceeasi temperatura, pentru a nu se intari gelatina pe loc, daca iaurtul e prea rece.
Toarna iaurtul peste frisca si amesteca cu o lingura mare, de jos in sus, pana la omogenizare.
Asamblare
Taie blatul in doua felii egale. Aseaza o felie de blat si pune in jurul lui folie de acetat, apoi un inel de tort.
- Poti face acest pas inainte de a face crema si jeleul, sa nu te mai incurci cu astea.
Toarna jumatate din crema de iaurt, apoi jumatate din jeleul de fructe, lingura cu limba si joaca-te cu un bat de frigaruie amestecand (nu complet) cele doua compozitii.
Aseaza a doua felie de blat, fara sa apesi si procedeaza la fel cu crema si jeleul ramase.
Acopera cu folie alimentara si da la rece peste noapte.
A doua zi scoate inelul, desprinde folia si orneaza tortul cu iaurt si jeleu de fructe cu frisca obtinuta prin mixare, amestecata cu zaharul si zeama de lamaie.
Nota : in reteta de pe bucataras.ro la crema de iaurt erau mentionate 3 linguri zahar, iar la jeleu 4 linguri. Eu am gustat putin cand am facut si mi-a parut insuficient pentru gustul meu
Poate-ti place si-n varianta asta
Sau poate prefera asa