Daca iubesti caramelul, cu siguranta o sa-ti placa! O prajitura cu crema caramel si gem de caise, ce poate fi asamblata in diverse forme, transformand-o astfel si in tort, daca de asta ai nevoie. O reteta destul de simpla, dar asa de buna! Textul poate parea lung, dar prajitura nu se face greu deloc.
Ingrediente prajitura cu crema caramel si gem de caise
Blat de ciocolata – inspirat de la Desertdecasa.ro
- 6 oua
- 200 g zahar
- 200 g faina
- jumatate plic praf de copt
- 50 g ciocolata
- 3 linguri ulei
- putina sare
- 2 linguri cacao neagra
Crema caramel
- 400 ml frisca
- 450 g mascarpone
- 300 g dulce de leche (lapte condensat caramelizat, la cutie)
- 2 lg zahar pudra
- un vf cutit sare
Sirop caramel
- 150 g zahar
- 250 ml apa
In plus – optional – gem de caise
Recomand un gem acrisor; daca nu aveti, mai bine nu puneti
Preparare blat Prajitura cu crema caramel si gem de caise
Punem pe baie de abur ciocolata, impreuna cu uleiul si amestecam pana cand se omogenizeaza. Lasam la racit.
Intr-un bol punem ouale, putina sare si mixam usor, apoi adaugam zaharul si mixam pentru 5-7 minute. Punem ciocolata si mixam cateva secunde.
Adaugam apoi faina amestecata cu praful de copt si cacaua – cernute. Omogenizam totul amestecand usor, de jos in sus.
Tapetam o tava de 20×30 cm cu hartie pentru copt, turnam compozitia, nivelam si dam tava la cuptor, pe treapta 2, la 175 grade, pana cand blatul trece testul cu scobitoarea.
Lasam la racit pe un gratar si ne ocupam de crema.
Punem bolul si paletele mixerului in prealabil la rece pentru 20 minute.
Punem apoi intr-un alt bol branza mascarpone si sarea.
Montezi paletele mixerului si le introduci in bol. Incepi sa mixezi usor, sa „desfaci” branza, apoi incepi sa adaugi treptat, cate o lingura plina, laptele condensat.
Nu mixezi in exces, ci exact atat cat trebuie! Crema trebuie sa fie ferma, teapana, dar nici sa risti sa mixezi prea mult, s-o transformi in unt.
O pui peste crema de la primul pas, si incepi sa omogenizezi usor, de jos in sus, cu o paleta sau o lingura mare, in timp ce misti circular bolul.
Sirop
Cramelizeaza zaharul pana cand capata culoarea chihlimbarului. Stinge cu apa (grija la abur) da totul 2-3 clocote, opreste focul si lasa siropul la racit.
Asamblare Prajitura cu crema caramel si gem de caise
Blatul rece (dupa cateva ore) il tai in 2 pe grosime, apoi fiecare felie tai-o in 2 pe lungime. Vei obtine astfel 4 foi de 20×15 cm.
Aseaza pe un platou prima felie de blat – daca ai un inel de tort patrat, reglabil, e perfect sa-l folosesti. Eu nu am, inca 😀
Insiropeaza usor.
- Daca ai un gem de caise acrisor, intinde 2-3 linguri in strat subtire, pe suprafata blatului (il diluezi un pic, cu putina apa calda); daca nu ai, nu pui. Vei pune peste fiecare blat, daca alegi sa faci asta. La fel de ok este sa pui gemul peste crema, din loc in loc.
Imparti crema, ochiometric, in 3 parti. 2 parti le vei folosi sa intinzi peste foi, iar o parte pentru imbracat pe exterior.
Intinde un strat de crema.
Procedeaza la fel pana asamblezi toate feliile de blat. – Blat, insiropat, crema/gem, blat etc
Da prajitura si crema ramasa la rece, pentru 2-3 ore, apoi cu crema ramasa, imbraca prajitura pe laterale si spriteaza cateva moate de crema.
Eu am facut si glazura de ciocolata deasupra, dar nu e neaparat.
Glazura
150 g ciocolata topita pe baie de abur impreuna cu 4-5 linguri ulei. Lasat la racit, adaugat 50 g alune tocate/macinate. Cand e la temperatura camerei turnata peste prajitura si lasat sa curga pe laterale. Introdus prajitura la rece pana cand s-a intarit usor, apoi spritat putina crema deasupra.
La servire tai prajitura cu crema caramel si gem de caise in doua, pe lungime, apoi feliezi cat de gros vrei portiile, fiecaruia.