imi fac timp maine pt reteta
ok?
>:d<
UITE SI RETETA:
4FOI
CREMA
GEM
GLAZURA
e bun asa?:)))))),multumita?>:)))
mai Petruto,cand mi-ai cerut reteta,stii tu oare ce ai facut?
iti zic eu!m-ai provocat:))))
nu imi place sa fac foi:d:)))
dar nu mi-a parut rau
am facut-o pe de-o parte cu drag de tine ,pe de alta cu satisfactia gustului.
deci,am dat io cautare pe gogoloata si m-am inspirat de la Laura Laurentiu si de la Amalia
INGREDIENTE:
FOI
600 de grame de faina
180 de grame de zahar
4 linguri de miere
1 lingura de bicarbonat
80 de grame de margarina
1 ou
cateva linguri de lapte,
CREMA
1 pahar de lapte (250 ml)
zahar vanilat, sau esenta de vanilie
180 de grame de zahar
1 lingura de miere
80 de grame de gris
200 de grame de unt cu 80% grasime
5-6 linguri de gem acrisor (macese, caise)
m-am apucat intai de foi,bineinteles
am pus la foc mic margarina,zaharul si mierea
am lasat pe foc pana ce s-au topit apoi am pus la racit
am stins cu putin otet bicarbonatul(aici,recunosc!nu stiu daca trebuia sau nu stins,in niciuna dintre retete nu se specifica insa eu n-am preparat niciodata ceva cu el nestins..sincer..nu stiu)
cand s-a racit compozitia cu margarina(nu racire completa,dar totusi sa poti lucra cu ea),am pus-o intr-un bol si-am adaugat restul ingredientelor
am framantat un aluat si-am pus cred ca vreo 3linguri de lapte,sa se poata lucra mai bine.
am impartit aluatul in 4
am copt 4foi pe dosul tavii(am uns tava cu putin ulei)
prima foaie se intinde destul de usor,deoarece aluatul e inca caldut(am intins-o pe un blatul pe care am pudrat faina),dar la celelalte nu ma descurcam deloc ,asa ca le-am intins direct pe dosul tavii INCALZITE,aproape fierbinti,si a mers super
am copt pe fiecare aproximativ 10-12minute in cuptorul preincalzit ,la foc mediu
cat timp s-au racit am facut crema
am pus la foc laptele cu mierea iar cand a ajuns la punctul de fierbere am adaugat grisul ,in ploaie,amestecand mereu
am fiert pana ce s-a ingrosat si se desprindea de peretii vasului(ca sa nu-l afum,l-am fiert intr-un ceaun de tuci:d)
untul l-am frecat spuma cu zaharul si zaharul vanilat
cand grisul a fost racit,am amestecat cu untul
ansamblare:
foaie/crema/foaie/gem/foaie/crema/foaie
in retetele fetelor,prajitura era pudrata cu zahar insa eu fiind fan ciocolata am topit intr-un ibric 50ml frisca vegetala cu 100gr ciocolata (parca era amaruie…)
am turnat peste,niveland usor
cum atunci cand e vorba de prajituri,cuvantul rabdare e inexistent pentru mine:d,am terminat de ansamblat si am taiat-o:)))))
n-am fost incantata,logic .nu?:))))pt ca foile erau tarisoare,prajitura s-a taiat rau desi avea un gust buuuun
insa!dupa doua zile…nu pot spune cum se topea in gura..
era grozava!
a fost…s-a dus….:(
multumesc Petruto pt provocare
o s-o mai fac.probabil la sarbatori;)
spor la treaba!
baiiiii, da ce fain arata! iar mi-a lasat gura apa :)) cat ai muncit la ea?
copii sunt superbi. ii inveti curajosi si muschetari de mici! bravo, mamitico!
Bravo! ….Bravo, bravo, bravo!!
Doamne ajuta-ti! 😀 Multzam fain! Sa iti spun drept nici eu nu ma arunc tare dupa facut foi. Motivul ar fi ca nu am unde. Stii bine ca iti trebuie muuuuult loc, spatiu destul ca sa te desfasori. Sa nu mai spun ca dupa aia gasesti faina peste tot. =))))) Eu am crescut la casa si am avut bunici care au trait in case cu prispa si bucataria cat o camera mare, cu sobe si cuptor din caraminda. Daca privim lucrurile just, in aceste cuptoare se fac bine astfel de prajituri. Parca pentru ele au fost creeate. 😉 Iti multumesc foarte-foarte frumos. Te pupacesc de nu te vezi. Sa stii ai o fetita frumoasa ca Alba-ca-Zapada! Sa-ti traiasca feciorul!
(p.s. faci si p rpajitura Alba-ca-Zapada? 😀 😀 😀 )
hahahahahahahaha
cu ultima fraza m-ai dat gata:))))
nu mai pot de ras:))))))))
oi face-o.
provocarea pt mine inseamna obsesie:)))))
ps.bucataria mea e de 1,50/3
mare,nu?:d
:)))))
shanti,shari,sarut manusitele!:d