” – Ce bun e! Sa mai faci!”
Si daca asta e spusa de Danut, singurul mofturos al casei :))), noi, ceilalti, fiind niste mancaciosi :D, atunci…chiar e bun.
Daca ultima oara am incercat inimi si pipote cu suc de rosii, m-am gandit ca astazi sa-l incerc cu sos de smantana si n-am dat gres.
Poate pregatiti si voi pentru cei dragi la sfarsit de saptamana.
Ingrediente Iinimi si pipote in sos de smantana
- 500 gr amestec inimi si pipote
- o ceapa mare sau doua mai mici
- 4 catei de usturoi
- 2 foi de dafin
- 50 gr unt
- 120 ml vin demidulce
- 200 ml smantana
- un galbenus de ou
- sare
- patrunjel verde
- o cana si jumatate apa
Mod de preparare Inimi si pipote in sos de smantana
- Intr-o tigaie cu fund dublu si peretii inalti (in cazul meu cea de tuci, prietena mea cea mai buna :-)) ) puneti untul la incalzit.
- Cand s-a topit puneti ceapa , pe care ati curatat-o, spalat-o si taiat-o juliene.
- Lasati la calit un minut, timp in care treceti pipotele pe sub jetul de apa rece, apoi le tamponati cu un servet curat.
- Le adaugati peste ceapa si lasati la calit. Carnea va lasa zeama, amestecati cand si cand, lasati sa se evapore tot lichidul si sa capete culoare rumena atat ceapa cat si inimile si pipotele.
- Stingeti totul cu vinul demidulce si lasati la fiert la foc mediu.
- Fierbeti 10 minute, timp in care vinul probabil va fi deja evaporat, adaugati foile de dafin si apa (o cana si jumatate), puneti capac peste cratita si dati focul la mic. De-acu’ o buna bucata (cel putin o ora) nu veti avea decat sa verificati cat de mult a scazut sosul si cat de fiarta este carnea. Adaugati cand si cand apa. Cate 50 ml, de 2-3 ori, cam asa am pus eu. Scoateti pe o farfurie o inima si o pipota si verificati cat de fiarta este.
- Cand ambele sunt moi si bune si sosul e de 2 degete in vas, ingrosat si buuuun, amestecati intr-un bol galbenusul de ou, smantana si usturoiul pisat.
- Adaugati in tigaie peste carne, lasati sa dea doar un clocot, potriviti gustul de sare.
- Opriti focul si presarati patrunjel tocat.
Am fost tentata sa pun si jumatate de lingurita mustar, dar am gustat si era atat de bun sosul incat ma gandeam sa nu-l stric daca mai adaug ceva 🙂
Arata minunat si o sa-ti fur reteta, mai ales ca am si eu un mofturos in casa 🙂
Multumesc Simona!
Trebuie impacati si ei, ce sa facem?..:)))
Smântână pt gătit sau smântână normală?
Eu am folosit smantana de la un producator local.
Este o smantana grasa, cu vreo 30% grasime, destul de groasa ca si consistenta.
Daca folositi mai slabuta riscati sa se branzeasca.
Daca folositi smantana pentru gatit cred c-ar trebui adaugata si-o lingurita de amidon pentru ingrosare, adaugata odata cu smantana.
Foarte Buna!!!
Ma bucur mult ca ti-a placut reteta mea! 🙂
Sa va fie de bine!