Copiii au laudat-o, musafirii au laudat-o, mama a zis ca-i mortala dar ca-i prea putina :)) Eu nu stiu, am cateva luni de cand nu consum gluten si nu v-o zic ca sa ma laud si nici sa ma plang :)), dar chiar nu stiu cum e rezultatul final. Dar am incredere in aprecierile lor sincere 🙂 Prajitura cu caramel si ness – reteta noua azi pe site 🙂
Blat
- 7 oua mici sau 6 oua mari
- 7 linguri zahar
- 7 linguri faina
- o lingura cacao
- jumatate plic praf de copt
- 40 ml apa
- un varf cutit sare
Crema caramel cu ness
- 400 g lapte condensat caramelizat (il gasesti in multe dintre magazinele mari; eu l-am comandat de pe AnytaCooking.ro
- 300 g mascarpone
- 250 ml smantana pentru frisca, cu minim 30% grasime + 1 lingura zahar pudra
- putina sare
- un plic de ness
Blat Prajitura cu caramel si ness
Separa albusurile de galbenusuri. Mixeaza spuma albusurile, cu putina sare. Adauga in ploaie, treptat, zaharul si mixeaza pana cand compozitia e ferma si zaharul complet topit.
In alt bol amesteca energic galbenusurile cu apa.
Toarna amestecul peste albusuri si amesteca usor, de jos in sus, doar partial (se va amesteca mai bine cand pui si faina)
Cerne faina impreuna cu cacaua si praful de copt, adauga in bol si amesteca cu un tel para sau cu o spatula, usor, usor, de jos in sus, pana cand compozitia e omogena. Eu uneori amestec tot la mixer, la cea mai mica treapta, mixand doar cateva secunde.
In tava tapetata cu hartie de copt (tava de 20x30cm) toarna compozitia si niveleaza bine.
Introduci in cuptorul preincalzit in prealabil (cu 10 minute inainte) pe treapta 2 si coci timp la 160-165 grade, timp de 30 – 35 minute sau pana cand trece testul cu scobitoarea.
Lasi la racit si abia peste cateva ore (sau si mai bine a doua zi) feliezi blatul in 3 felii egale.
Crema caramel cu ness
Pui intr-un bol larg branza mascarpone si sarea.
Montezi paletele mixerului si le introduci in bol. Incepi sa mixezi usor, sa „desfaci” branza, apoi incepi sa adaugi treptat, cate o lingura plina, laptele condensat.
Nu mixezi in exces, ci exact atat cat trebuie! Crema trebuie sa fie ferma, teapana, dar nici sa risti sa mixezi prea mult, s-o transformi in unt.
Separat, intr-un bol inalt, rece, mixezi frisca pe care o scoti de la frigider (nu calda, nu la temperatura camerei!) , pentru 2-3 minute, apoi adaugi 2 linguri din crema obtinuta anterior si mixezi in continuare pana obtii o crema pufoasa, legata.
O pui peste crema de la primul pas, pui si nessul si incepi sa omogenizezi usor, de jos in sus, cu o paleta sau o lingura mare, in timp ce misti circular bolul.
Crema caramel cu ness e gata si e DELICIOASA!
Blatul feliat il umpli cu crema caramel (deasupra pui un strat putin mai subtire decat cele din interior) si presari deasupra ciocolata rasa, decoratiuni de ciocolata, nuci sau alune caramelizate.
Dai prajitura cu caramel si ness la frigider pentru 5-6 ore sau peste noapte.