Tort cu iaurt si fructe de padure – un tort simplu, finut, deloc greu, potrivit dupa o masa copioasa. Ingredientele se completeaza, rezultand un tort racoritor, preferat in special de copii. Un tort pe gustul Monei mele <3
Ingrediente Tort cu iaurt si fructe de padure
Blat diametru 22-24 cm
- 6 oua
- 6 linguri zahar
- 7 linguri faina
- 2 linguri ulei
- un varf cutit sare
- un plic zahar vanilat
Crema
- 300 ml iaurt cu 10% grasime
- 250 g mascarpone sau crema de branza
- 200 ml smantana pentru frisca (eu prefer Pilos la cutiute, de la Lidl)
- 130 g zahar
- 3 linguri zeama lamaie
- 20 g gelatina granule
- 80 ml apa
- 100-150 g zmeura
- 100-150 g afine
- puteti folosi si alte fructe
Decor
- 300 ml smantana pentru frisca
- zahar pudra dupa gust (2 linguri am pus eu)
- o lingura zeama de lamaie sau lime
Sirop
- 300 ml apa
- 2 linguri zahar
- 1/2 plic zahar vanilat
- o lingura zeama lamaie
Separa albusurile de galbenusuri.
Mixeaza albusurile spuma, cu un vf cutit sare.
Cand sunt crescute in volum si compozitia spumoasa incepe sa adaugi, treptat, zaharul. Eu adaug in ploaie care 2 linguri. Dupa fiecare transa mixeaza la cea mai mare treapta a mixerului.
Dupa ce l-ai adaugat pe tot mixeaza pana nu se mai simt DELOC cristalele de zahar. Va dura putin dar am zis, rabdare ;).
Cand compozitia e fina, lucioasa, formeaza tepi la atingere, poti opri aceasta etapa.Preincalzeste cuptorul.
Adauga si galbenusurile si cu o lingura amesteca, de jos in sus (nu circular!) omogenizand.
Cerne faina deasupra amestecului de albusuri. Adauga si zaharul vanilat. Omogenizeaza ca si-n etapa anterioara, amestecand usor, de jos in sus, incorporand la final uleiul.
Pregateste o forma de tort cu diametrul de 22-24 cm punand hartie pentru copt decupata pe masura formei, dupa ce ai uns forma cu unt. Preseaza usor sa se lipeasca.
Toarna compozitia, niveleaza usor cu o lingura si apoi scutura usor forma sa se aseze drept amestecul.
Introdu tava in cuptorul preincalzit si coace la 165 grade pana trece testul cu scobitoarea (30 -40 min) .Nu deschide cuptorul in timpul coacerii cel putin in primele 15 minute.
Lasa-l sa se raceasca si feliaza-l dupa cate ore.Cel mai bine e sa-l faci cu o zi inainte de a-l folosi.
Il feliezi in 3, pe orizontala.
Sirop Tort cu iaurt si fructe de padure
Fierbe la foc mic toate ingredientele pentru 2-3 minute. Lasa la racit
Crema de iaurt
Intr-un bol incapator, tinut in prealabil la frigider impreuna cu paletele mixerului, mixeaza frisca rece impreuna cu zaharul. Intai 1-2 minute la cea mai mica viteza, apoi mareste viteza, adauga zeama de lamaie si mixeaza pana cand capata usor consistenta. Adauga si mascarpone si mai mixeaza pana la omogenizare. Nu exagera cu mixatul, risti sa transformi crema in unt.
Adauga in bol 250 ml iaurt (opresti 50 ml) si amesteca usor cu o spatula, de jos in sus.
Hidrateaza gelatina in apa rece, intr-un bol metalic, pentru 10 minute. Adauga apoi iaurtul ramas peste gelatina si pune bolul pe baie de abur Amesteca pana cand gelatina e diluata complet. Las-o sa se raceasca si cand a ajuns la temperatura camerei adaug-o n fir subtire in crema, mixand usor la cea mai mica treapta – doar pentru cateva secunde, cat sa se incorporeze.
De acum trebuie sa te misti rapid pentru asamblare. Intalnind atatea ingrediente reci, gelatina va actiona repede si incet incet crema se va lega.
Asezi prima felie de blat, montezi un inel de tort in jurul ei (eu pun si folie de acetat pe interior, se desprinde mult mai frumos), insiropezi si torni jumatate din cantitatea de crema. Distribui fructe si apesi usor cu o lingura. Pui a doua felie de blat, insiropezi apoi procedezi la fel cu crema si fructele ramase.
Urmeaza ultima felie, insiropezi si dai tortul la rece pentru 5-6 ore sau peste noapte.
Scoti inelul usor. si ornezi tortul la suprafata cu frisca batuta bine – daca e cazul adauga si intaritor pentru frisca.
- 6 oua
- 6 linguri zahar
- 7 linguri faina
- 2 linguri ulei
- un varf cutit sare
- un plic zahar vanilat
- Crema
- 300 ml iaurt cu 20% grasime
- 250 g mascarpone sau crema de branza
- 200 ml smantana pentru frisca (eu prefer Pilos la cutiute, de la Lidl)
- 130 g zahar
- 3 linguri zeama lamaie
- 20 g gelatina granule
- 80 ml apa
- 100-150 g zmeura
- 100-150 g afine
- puteti folosi si alte fructe
- Decor
- 300 ml smantana pentru frisca
- zahar pudra dupa gust (2 linguri am pus eu)
- o lingura zeama de lamaie sau lime
- Sirop
- 300 ml apa
- 2 linguri zahar
- ½ plic zahar vanilat
- o lingura zeama lamaie
Pe facebook ma gasesti la RETETE PAPA BUN
Buna . Iaurt cu 20% grăsime care e ? Mulțumesc
Orice firma. Vedeti pe eticheta, nu am o recomandare anume.