De cand am vazut tortul de ciocolata a lui Miha, mi s-a facut o pofta, pofta de-aia obsedanta :)). Trebuia sa fac si eu o reteta de Prajitura cu crema de ciocolata si mascarpone
care sa-mi opreasca obsesia :)).
Asa ca am vrut si eu gustul ala-n farfurie, si l-am facut, am facut o prajitura cu crema de ciocolata, in forma dreptunghiulara, ca n-aveam stare de ornat torturi 😉
Ingrediente Prajitura cu crema de ciocolata si mascarpone”
- Blat
- 5 oua mari
- 6 linguri zahar
- 6 linguri faina
- 3 linguri ulei
- 1/2 lingurita praf de copt
- 2 linguri cacao
- vanilie
- Crema de ciocolata cu mascarpone
- 300 g ciocolata cu lapte (sau amaruie)
- 180 ml lapte condensat (neindulcit)/ cred ca merge si frisca lichida
- 550 gr mascarpone
- 2 galbenusuri
- esenta de vanilie
- eu pun si zahar cand topesc ciocolata, imi place mai dulce
- Sirop
- 150 ml lapte rece
- 2 linguri Nesquik
de multe ori ii fac un sirop caramel (zahar caramelizat, stins cu apa) si adaug 30-40 ml coniac bun)
Mod de preparare Prajitura cu crema de ciocolata si mascarpone
- Blat
- Separa albusurile de galbenusuri
- Mixeaza spuma albusurile apoi adauga, treptat, zaharul mixand pana se dilueaza complet.
- Galbenusurile amesteca-le cu uleiul si adauga-le peste albusuri. Pune si faina amestecata cu cacaua si praful de copt, vanilia, apoi omogenizeaza amestecand usor, de jos in sus.
- Tapeteaza o tava de 32/12 cm (o tava de cozonac am folosit eu) cu hartie pentru coppt, toarna compozitia, niveleaza apoi da tava in cuptorul preincalzit, la foc mic (150-160 grade) pana trece testul cu scobitoarea.
- Lasa la racit pe un gratar apoi feliaza blatul in trei.
- Crema de ciocolata si mascarpone
- Intr-un vas metalic pune laptele condensat si ciocolata, pe baie de abur.
- Amesteca pana se omogenizeaza apoi adauga galbenusurile. Mai amesteca 2 minute.
- Lasa sa se raceasca. Cand e usor calduta adauga mascarpone si mixeaza pana obtii o compozitie omogena.
- Introdu vasul la frigider. Lasa pana incepe sa se intareasca. Cu cat sta mai mult, cu-atat se intareste. Eu am umplut foile seara iar deasupra, am spritat crema ramasa, dimineata. Aveti rabdare sa se intareasca crema, nu se intareste instant! Puteti chiar s-o pregatiti si de seara si s-o lasati peste noapte, e chiar mai bine 🙂 Daca e prea tare pentru spritat cand o scoateti de la rece, lasati-o la temperatura camerei pana ajunge la consistenta dorita.
- Asaza prima felie de blat, insiropeaz-o usor (prepari siropul amestecand pudra de Nesquik cu 2-3 linguri lapte pana se omogenizeaza, apoi torni laptele ramas), intinde 1/4 din crema si asaza a doua felie. Procedeaza la fel.
- Asaza ultima felie, apoi imbraca totul cu crema.
- Lasa la rece pentru o ora-doua (sau peste noapte) apoi spriteaza cu posul crema ramasa. Daca e prea tare, las-o sa se inmoaie usor la temperatura camerei.
- Feliaza prajitura cu crema de ciocolata cu un cutit cu lama subtire.
[/preparare]
Nota: Daca preferati crema de ciocolata mai dulce si ati folosit ciocolata amaruie, e de preferat sa gustati si daca simtiti ca nu-i fix pe gustul vostru sa mai adaugati zahar pudra inainte de a o baga la frigider 🙂
Edit.02.01.2018
De data aceasta am pregatit blatul in tava de 22/22 cm, folosit urmatoarele ingrediente
- Blat
- 7 oua mari
- 7 linguri zahar
- 7 linguri faina
- 4 linguri ulei
- 3 linguri apa
- 1/2 plic praf de copt
- 2 linguri cacao neagra
- vanilie
Siropul l-am facut caramelizand 4 linguri de zahar, am stins cu 150 ml apa, am lasat sa se dilueze, am oprit focul si-am adaugat 50 ml Aparetto.
In rest, am respectat reteta de mai sus 🙂
Este foarte buna 🙂 multumesc pt reteta
Cu drag, Ramona!
Seara frumoasa!