mnb

Placinta cu prune si scortisoara

2.23KVizualizări
0
(0)

Aceasta este prima reteta cu care particip la  Provocarea lunii august a proiectului „Dulce Romanie 2011” ,initiat de Mihaela,  pe care luna aceasta o gazduiesc cu mare drag .

 

Aluat :
500-600 gr faina alba
25 grame drojdie
250 ml lapte caldut
2 oua
zahar – 100 gr + 2-3 linguri
2 linguri untura
putina sare

100 gr unt
4 linguri zahar brun
o lingurita scortisoara
aprox 400 gr prune
zahar pudra

Se dilueaza drojdia in putin lapte caldut, impreuna cu zaharul si o lingura de faina.
Se lasa sa creasca compozitia pentru 10 min la loc caldut.
Intr-un vas mare se pune faina, facand o gropita in mijloc.
Se adauga amestecul cu drojdie, untura, zaharul si ouale .
Omogenizam si incepem sa adaugam, treptat, laptele caldut.
Framantam incorporand laptele.
Daca aluatul este prea tare mai adaugam lapte, in caz contrar mai punem putina faina.
Trebuie sa obtinem un aluat ferm, nelipicios, asemanator aluatului pentru placinte.Framantam pentru 10 minute folosindu-ne de putina faina pentru a inmuiamana atunci cand aluatul devine lipicios.

Acoperim cu-n servet curat si lasam la dospit la loc cald.

Cand si-a dublat volumul transferam aluatul pe un blat de lucru, infainat.

Impartim compozitia in 3.

Fiecare bucata o intindem cu sucitorul intr-o forma lunguiata.
Amestecam cele 100 gr unt cu zaharul brun si scortisoara.
Impartim amestecul in 3 si ungem pe fiecare dintre bucatile de aluat.
Rulam si obtinem 3 suluri ca niste clatite rulate.

Ungem o tava rotunda cu unt.
Asezam sulurile unul in continuarea celuilalt formand o spirala.
Lasam cam 1-2 cm distanta intre cercurile formate pentru a putea aseza prunele.
Lasam tava pentru 15 min la loc cald.

Spalam bine prunele, le desfacem in doua si scoatem samburii.
Le sezam uniform in golurile ramase in interiorul sulului de aluat.

Presaram peste ele zaharul ramas.

Preincalzim cuptorul la 175-180 grade.

Introducem tava si lasam la cuptor pana ce placinta capata o culoare frumoasa.
Scoatem si pudram cu zahar pudra.
Servim calda.
Nu lasati peste noapte pentru ca prunele lasa zeama si veti obtine o placinta insiropata 😛

Recomand sa folositi o tava cu diametru cat mai mare (a mea a avut aprox 24 si a fost prea mica), asa incat atunci cand asezati prunele sa aiba suficient loc si sa nu preseze aluatul.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Gaby_D
Scris deGaby_D
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.

50 de comentarii

Lasă un răspuns

20 − sixteen =