Desi mai am pe blog o reteta de lipii , reteta dupa care am facut ultimele lipii de shaorma mi s-a parut si mai buna!
Si nu-i de fapt decat reteta de aluat de la Kombe, pe care vazand-o cat de frumos se lucreaza si se intinde, am preluat-o si pentru lipii.
V-am zapacit? :))
Nu-i nimic :))
Cititi mai jos reteta si vedeti cum le-am pregatit.
Pentru 10-12 lipii
- 350 ml lapte
- 100 ml apa
- 25 g drojdie proaspata
- 600 g faina alba (plus 100-200 g pentru framantat)
- o lingura zahar
- o lingurita plina sare
edit 4.01.2023
in ultima vreme pun in aluat si o lingura de unt si una de ulei de masline
ies atat de moi si bune lipiile!
Mod de preparare lipii shaorma
Pune intr-un vas drojdia faramitata impreuna cu laptele caldut amestecat cu apa calduta.
Lasa la loc cald pentru 15 minute, Nu, nu creste nimic :)), nici nu trebuie.
Cand a trecut timpul pune 600 g faina peste amestecul de lapte cu drojdie si incepe sa amesteci cu o lingura de lemn pana la omogenizare. Pune si sarea si zaharul si amesteca.
Infaineaza bine blatul de lucru si rastoarna aluatul. Folosindu-te de faina (mai pui in timpul framantatului) framanti timp de 10 minute. Trebuie sa obtii o bila de aluat elastic, nelipicios, de asta nu iti pot zice exact cata faina mai pui la framantat, pentru ca depinde de puterea de absorbtie a fainii folosite.
Pui aluatul in bol, il acoperi si lasi la odihna pentru 35-45 de minute.
Infainezi blatul de lucru si imparti aluatul in bile egale. Cat de mari, nu pot sa-ti spun, pentru ca depinde de tigaia in care vei pregati lipiile. A mea are 28 cm diametru si am impartit in bile de 80-90 g.
Incingi bine tigaia si intre timp infainezi blatul si intinzi o bila de aluat cat poti tu de subtire.
Transferi in tigaia incinsa, dai focul la mediu – nu ungi cu nimic! – si o pregatesti pe fiecare parte pana prinde putina culoare.
La fiecare 3-4 lipii stergi tigaia cu un servetel curat, eliminand faina ramasa in tigaie.
Eu nu le-am pastrat sa stiu cam cat tin, le-am folosit pe loc, da-s foarte moi si elastice si cred ca tin bine cateva zile.
Ma gasesti si aici – Retete Papa Bun