Aceasta prajitura cu menta si ciocolata s-a „nascut” din dragostea mea pentru combinatia menta-ciocolata. Desi am colindat tot netul sa gasesc o reteta de prajitura cu aceste doua ingrediente, nu mi-a satisfacut niciuna gusturile. Nu voiam frisca vegetala si gelatina :-s. M-am oprit totusi la o crema de menta cu amidon, urmand sa aleg apoi blatul.
Apucandu-ma intai de crema, am mixat spuma untul cu zahar si am adaugat sirop de menta. Gustand si constatand cat e de bun…mi-am creat prajitura personalizata:))).
S-a vrut initial a fi perfecte ca si aspect, insa…venind musafiri, oameni la masa si copii exact atunci intrau pe usa, m-am enervat :)) nu am mai avut rabdare, am dat totul peste cap si-am taiat-o fara sa o lasa sa se intareasca:).
Asa ca sunt cam…flendurite:))) dar garantez pentru gust, pentru cei ce iubesc..ciocolata si menta.
Ingrediente
Blat:
- 4 oua
- 100 gr zahar
- 125 gr faina
- 3 linguri cacao
- 100 gr ciocolata
- o lingurita praf copt
- un vf cutit sare
- 60 ml apa calduta
Crema:
- 200 gr unt
- 100 gr margarina Unirea
- 15 linguri sirop menta
- 200-250 gr zahar pudra
- un galbenus de ou
Glazura 1
- 100 gr ciocolata
- 2 linguri sirop menta
- 40 gr unt
Glazura 2
- 220 gr ciocolata
- o lingura zahar
- o lingura sirop menta
- 80 gr unt
- o lingura ulei
Sirop
- 200 ml apa fiarta
- 3 linguri sirop menta
Mod de preparare prajitura cu menta si ciocolata
Blat:
Separam albusurile de galbenusuri. Galbenusurile le mixam cu apa calduta, adaugam apoi zaharul si mixam in continuare pana obtinem o crema pufoasa,fina, cu consistenta asemanatoare unei smantani mai subtirele.
Adaugam ciocolata data pe razatoare si mai mixam putin.
Cernem faina impreuna cu cacaua si praful de copt si le adaugam in trei etape, amestecand usor cu lingura de lemn.
Albusurile le mixam spuma.Adaugam 2/3 din ele si amestecam,apoi si restul amestecand foarte fin.
Turnam compozitia intr-o tava de 20/25 in care am pus folie de aluminiu, si am tapetat cu ulei si faina.
Coacem la 165-170 grade timp de 25min. (Facem proba cu scobitoarea).
Crema:
Untul si margarina le lasam sa ajunga la temperatura camerei dupa care le frecam usor,adaugam zaharul si siropul de menta si mixam spuma. Adaugam si galbenusul si mai mixam putin.
PONT FOARTE IMPORTANT!:))- Daca vi se taie orice crema cu unt/margarina, puneti bolul in care preparati crema pe baie de abur si mixati in continuare. Isi va reveni imediat.
Asamblare
Taiem blatul racit in doua, pe orizontala.
Primul blat il insiropam cu jumatate din siropul obtinut prin amestecarea siropului de menta cu apa fiarta.
Punem jumatate din cantitatea de crema apoi preparam glazura 1 prin topirea la foc mic a ingredientelor amestecate intr-un ibric.
Racim destul de mult, nu trebuie sa uitam ca, crema contine unt, apoi intindem frumos glazura peste crema.
Dam pentru 10 min. la frigider, scoatem si intindem restul de crema.
Asezam blatul al doilea , insiropam si dam la frigider pentru cel putin doua ore (nu cum am facut eu:)))).
Scoatem si cu un cutit zimtat portionam.
Preparam glazura doi, si calduta, pe prajitura rece, o punem cu lingura pe fiecare bucatica mentolata (muhaha, ce inteligent i-am spus :))) )
Am pus si poza cu siropul. Am mai cumparat sirop, produs de alte firme, care era incolor si destul de putin mentolat. Acesta este grozav! Verde si puternic aromat.
![](https://retetepapabun.ro/wp-content/uploads/2011/02/Picture+049a1-380x380.jpg)
![](https://retetepapabun.ro/wp-content/uploads/2011/02/Picture+049a1-380x380.jpg)
- Blat:
- 4 oua
- 100 gr zahar
- 125 gr faina
- 3 linguri cacao
- 100 gr ciocolata
- o lingurita praf copt
- un vf cutit sare
- 60 ml apa calduta
- Crema:
- 200 gr unt
- 100 gr margarina Unirea
- 15 linguri sirop menta
- 200-250 gr zahar pudra
- un galbenus de ou
- Glazura 1
- 100 gr ciocolata
- 2 linguri sirop menta
- 40 gr unt
- Glazura 2
- 220 gr ciocolata
- o lingura zahar
- o lingura sirop menta
- 80 gr unt
- o lingura ulei
- Sirop
- 200 ml apa fiarta
- 3 linguri sirop menta
Ma gasesti si pe: Retete Papa Bun
Foarte faina reteta ta!!!
Ce bine ca aveti carefour…noi nu avem in zona si tare plang dupa niste hartie pentru bomboane si aici nu se gaseste defel la noi:((
Bianca, multumesc frumos.
Nu..nu avem..nu gasesc mai nimic aici unde stau eu. Mi l-a trimis o prietena din Buzau.
Grea bucatareala asta, cere sacrificii:))))
pupici.
Foarte buna trebuie sa fie! Si mie imi place menta…tare tare.
ehee, buna combinatia. Am facut si eu sirop de menta de citeva ori, dar cu frisca naturala si sirop de menta, acelasi ca si tine. Sau se mai gaseste acelasi gen de sirop in Auchan daca nu ma insel, tot francezii astia…
Cred ca e buna crema de menta cu unt, dar e mai usoara cu frisca. Oricum mie imi place f f mult.
Miha, multumesc.
CCris, cum ai facut-o cu frisca naturala?
Ce ai pus sa se intareasca?
Multumesc.
Visez la ea…dar tot o fac eu…minunata!
Trebuie sa fie fffoarte buna, ca de aratat, arata foarte bine.
Multumesc, Andreea.
noua ne-a placut mult. o s-o fac de Paste.
pupici.