Vara, cu atatea legume la indemana, facem periodic „saptamana salatelor”. Ca fac salata cu piept de pui, salata cu ton, sau cu alte resturi de fripturi, de fiecare data e apreciata de toti ai casei! Uneori aleg ca si dressing pentru salata sosuri pe baza de maioneza, alteori dressingul din reteta de azi.. Salata iese buna de fiecare data, dar reteta cu pui e preferata casei. Nu voi scrie cantitati, adaptati la ce aveti prin casa si in functie de cate persoane sunteti la masa.
Ingrediente salata cu pui
- frunza de salata verde
- cozi de ceapa verde sau chives
- rosii
- castraveti
- bucati de pui – preparate la tigaie, la gratar, la cuptor sau la airfryer; eu am folosit piept de pui preparat la airfryer. Sa nu puneti un pui sec, uscat. Incercati sa pregatiti carnea de pui suculenta, umeda. Fie marinati intai sau cum stiti voi ca o preparati si iese buna.
- telemea in saramura
- optional – boabe de porumb, cubulete de kiwi sau ananas (cele 2 din urma dau salatei o savoare aparte si un contrast de gusturi; mie imi place foarte mult sa le adaug in salate)
- oua fierte – de data asta nu am pus, dar in general adaug si 2-3 oua fierte tari, taiate cubulete
- optional – crutoane de paine
- 1.dressingul meu preferat contine – ulei de masline sau de floarea soarelui. sos de soia, o lingurita de zahar sau 1/2 lingurita miere, otet balsamic, zeama de lamaie sau lime (prefer lime)
- 2.alta varianta de dressing: maioneza clasica (sarata dupa gust) cu putin usturoi pudra, 1/3 lingurita mustar si 1-2 linguri iaurt sau smantana, amestecate si omogenizate usor
Preparare salata cu pui
Frunzele de salata le spalam bine sub jet de apa rece, bucata cu bucata. La fel procedam si cu cozile de ceapa.
Lasam totul la scurs sau uscam intr-un uscator special pentru salata.
Spalam rosiile si castravetii. Curatam castravetii de coaja.
Taiem rosiile- dupa cum dorim, feliem castravetii, telemeaua o taiem cubulete sau o faramitam usor cu varful degetelor.
Puiul la fel il taiem, cubulete sau fasii, cum ne e mai indemana si in functie de preferinte.
Ouale tari le racim, curatam si taiem felii sau cuburi.
Taiem salata sau o rupem cu mana, iar cozile de ceapa le tocam rondele.
Pregatim un bol mare pentru salata si asezam pe rand, in straturi, toate ingredientele. Daca dorim, punem si crutoane de paine.
Pregatim dressingul.
Eu pun intr-un vas inalt uleiul (cam 40 ml), vreo 2 linguri sos de soia, o lingura de otet balsamic, zeama de la jumatate de lime si zahar sau miere. Amestec totul energic 1-2 minute. Apoi torn peste salata si amestec usor cu ajutorul a doua furculite sau cu ustensile speciale pentru salata. u pun tot dressingul din start, pentru a nu sara excesiv salata.
Pun o parte, gust si vad daca mai este nevoie. Prefer sa isi mai puna fiecare dupa gust, la servire. Nu pun nici sare, e sarat sosul de soia si telemeaua din salata cu pui, asa ca risc sa o fac prea sarata adaugand in plus.
La fel pregatesc salata si cu ton, inlocuind puiul cu ton in ulei vegetal, scurs bine – uneori inlocuiesc uleiul din dressing-ul pentru salata cu cel din conserva.
- frunza de salata verde
- cozi de ceapa verde sau chives
- rosii
- castraveti
- bucati de pui - preparate la tigaie, la gratar, la cuptor sau la airfryer; eu am folosit piept de pui preparat la airfryer
- telemea in saramura
- optional - boabe de porumb, cubulete de kiwi sau ananas (cele 2 din urma dau salatei o savoare aparte si un contrast de gusturi; mie imi place foarte mult sa le adaug in salate)
- oua fierte - de data asta nu am pus, dar in general adaug si 2-3 oua fierte tari, taiate cubulete
- optional - crutoane de paine
- 1.dressingul meu preferat contine - ulei de masline sau de floarea soarelui. sos de soia, o lingurita de zahar sau ½ lingurita miere, otet balsamic, zeama de lamaie sau lime (prefer lime)
- 2.alta varianta de dressing: maioneza clasica (sarata dupa gust) cu putin usturoi pudra, ⅓ lingurita mustar si 1-2 linguri iaurt sau smantana, amestecate si omogenizate usor
Ne vedem si pe facebook – Retete papa bun