marți, august 20, 2019

Tort cu caramel si ciocolata

78Vizualizări
 
Print Friendly, PDF & Email

 

C-o fi de Valentin, c-o fi de Dragobete, c-o fi doar provocarea Mihaelei la joaca cu ciocolata….nu stiu..important e ca am ceva bun :))).Aseara am vrut sa mai pap prajitura cu menta era tava goala :(((

Blat
3 oua
un pahar de zahar
un pahar faina
putina sare
3 linguri cacao
3 inguri ulei

Crema
doua oua
200 ml frisca lichida
200 ml smantana+3 linguri zahar pudra
putina zeama de lamaie
10 linguri zahar pt. caramelizat
doua linguri zahar pudra
200 ml lapte
2 linguri amidon

Sirop
200 ml apa
2 linguri cafea
o lingura zahar

Glazura
200 gr ciocolata menaj
100 gr unt
2 linguri ulei
2 linguri apa
o lingura zahar pudra

Blat
Separam albusurile de galbenusuri.Mixam albusurile, adaugam zaharul in ploaie si mixam in continuare pana obtinem o compozitie “tepoasa” :)))
Adaugam galbenusurile usor batute, faina, sarea si cacaua. Ultimul il incorporam uleiul.
Turnam in tava tapetata cu ulei si presarata pe fund cu faina.
Eu am pus intr-o tava inimioara, cantitatea asta ajunge doar pt un blat cu diametrul 22-24.

Coacem la foc mic, 25 min.(probam cu scobitoarea)

Crema.
Mixam frisca impreuna cu zaharul pudra,smantana  si zeama de lamaie, timp de 5 min, la viteza maxima.(trebuie sa fie tare)
Dam la frigider.

Caramelizam cele 10 linguri de zahar (nu exagerat de tare, sa nu facem o crema amara.
Stingem cu laptele fierbinte (luati de pe foc ca eu nu am luat si a facut reactii chimice:))) si s-a inmultit:))) )
Amestecam mereu si adaugam galbenusurile amestecate cu amidonul, diluate cu putin lapte rece.
Amestecam mereu pana se ingroasa bine si dam apoi la racit.
Albusurile le mixam spuma cu doua linguri zahar pudra.
Intr-un castron mare, amestecam cu un tel para , crema caramel, frisca si albusurile.
Usor..usor…
ps. am vazut aceasta varianta de crema si cu gelatina.Gelatina era pusa in crema caramel caldutza, eu ocolesc pt o vreme gelatina ca am gustat-o odata si..brrrrrr:)))
dar ..imi va trece:))
Voi faceti cum vreti.

Sirop: faceti o cafea din apa, cafea si zahar .PS. N-o beti :)))

Asamblare:
Taiem blatul in trei.
Asezam prima foaie, insiropam cu jumatate din sirop, punem o treime din crema, a doua foaie, sirop, alta treime crema si ultima foaie.

Topim ingredientele pentru glazura la foc mic si calduta o turnam peste ultimul blat.
Decoram cu restul de crema si dam la frigider (peste ultimul pas…eu am trecut:))).

Gaby_D
Scris deGaby_D

Comentarii prin Facebook

 

26 de comentarii

Lasă un răspuns