Aveam de mult timp pe lista aceasta Prajitura de Vis, pe care am vazut-o pe bucataras.ro si iata ca de Craciun am incercat-o. A avut trecere atat la familie cat si la musafiri. E aromata, e ceva „altfel” si te saturi cu doar 1-2 bucati. Foi de cocos, biscuiti insiropati in cafea, ciocolata si crema de unt, fac din prajitura asta un deliciu pe care merita sa-l incerci macar o data.
Ingrediente prajitura de vis
Pentru blaturile de cocos
- 10 albusuri
- 10 linguri zahar
- 100 g cocos
- putina sare
- 4 linguri faina
Pentru crema
- 400 g unt de calitate, cu 82% grasime
- 10 galbenusuri
- 10 linguri zahar
- 4 linguri lapte
- vanilie
In plus
- 200 g biscuiti Petit Beurre
- 200 ml cafea preparata (espresso)
- o lingura coniac bun sau Amaretto
- 200 g ciocolata (eu folosesc tablete FineCare de 200 g de la Lidl)
- 4 linguri ulei
- pentru ornat – ciocolata rasa, fulgi de cocos, fulgi de migdale
Preparare foi prajitura de vis
Mixezi intr-un bol curat albusurile cu putina sare. Adaugi treptat zaharul si mixezi pana cand compozitia e ferma si lucioasa si formeaza tepi la atingere. Pui cocosul si faina si incorporezi cu miscari usoare, de jos in sus.
Tapetezi o tava de 24×34 cm cu hartie pentru copt si intinzi, cu rabdare, jumatate din compozitie.
Introduci tava in cuptorul preincalzit si coci foaia la 180 grade, pe treapta din mijloc, pana cand se aureste frumos. (15-18 minute, depinde mult de cuptor)
Procedezi la fel cu cea de-a doua foaie.
nota
- puteti coace si un singur blat si-l feliati cand este rece in 2 felii
Crema
Mixezi untul spuma.
Intr-un bol metalic pui galbenusurile, impreuna cu zaharul si vanilia si le mixezi pana se albesc si cresc in volum, apoi pui si laptele si fierbi pe baie de abur, amestecand continuu, pana cand compozitia devine ca o budinca. Adaugi vanilia.
Pui folie alimentara peste crema obtinuta si lasi pana cand se raceste foarte bine, apoi o adaugi, lingura cu lingura, peste unt, mixand usor pana la incorporare.
Asamblare Prajitura de vis
Pregatesti un platou mare si asezi prima foaie de cocos.
Intinzi peste, o treime din cantitatea de crema.
Pui apoi biscuitii insiropati in cafeaua preparata, racita, amestecata cu coniac.
Peste biscuiti torni glazura pe care o pregatesti din 200 g ciocolata si 4 linguri de ulei, pe care le omogenizezi pe baie de abur.
Dai prajitura la rece, sa se intareasca glazura. Intinzi apoi inca o treime de crema, pui cea de-a doua foaie si intinzi crema ramasa.
Decorezi prajitura cu ciocolata rasa, cocos, migdale fulgi sau orice ai la indemana si se preteaza.
Lasi apoi prajitura la rece pentru cel putin 3-4 ore sau peste noapte.
Portioneaza frumos prajitura de vis cu un cutit lung, subtire, pe care-l stergi bine si-l treci prin apa calduta inainte de fiecare feliere.