Asa cum am mai zis si-n alte randuri, pe la alte retete de prajituri, pentru mine (si cred ca nu doar pentru mine) – imaginea vinde! :)) Asa ca de cum am vazut o prajitura intr-o poza, m-am si dus la posesoarea imaginii (in cazul asta Daniela Bloju, o fata tare draguta de pe facebook, si-am cerut reteta). Prajitura cu crema de vanilie are doua variante. O crema pe baza de galbenusuri procesate pe baie de abur si una pe baza de budinca de vanilie la plic. Alegeti care doriti, eu am preferat cea cu budinca, nu am nimic impotriva folosirii unul plic, de doua ori pe an. Si-acum pareri? Nu m-a-nselat imaginea! E una dintre cele mai bune prajituri cu crema mancate vreodata! Criticul meu nr. 1, baietelul meu, mi-a dat nota 10 😛
Ingrediente Prajitura cu crema de vanilie
Pentru blat
5 oua
5 linguri zahar
5 linguri faina
putina sare
Pentru crema
un plic budinca de vanilie (care se prepara la cald) + 4 linguri zahar
200 g unt
420 ml lapte
Pentru ornat
180 ml frisca batuta, indulcita
50 g ciocolata cu lapte
In plus
4 linguri zahar pentru caramelizat
Mod de preparare Prajitura cu crema de vanilie
Blat
Separa albusurile de galbenusuri.
Mixeaza spuma albusurile, apoi adauga, lingura cu lingura, zaharul.
Nu te opri pana ce zaharul nu e diluat COMPLET.
Galbenusurile bate-le putin cu furculita cu un varf cutit sare.
Adauga-le peste albusuri. Cerne faina deasupra vasului cu ouale, apoi omogenizeaza totul amestecand usor, de jos in sus.
Unge o tava de 20/28 cm cu ulei, presara faina pe fundul ei si pune compozitia, lingura cu lingura. Niveleaza.
Introdu tava in cuptorul preincalzit si coace blatul la foc mic pana prinde culoare aurie la suprafata si trece testul cu scobitoarea.
Lasa-l la racit cateva ore.
Crema.
Pune 400 ml lapte la fiert.
Intr-un ibric pune praful de budinca cu cei 20 ml lapte ramasi si 4 linguri zahar. Omogenizeaza bine.
Cand laptele a ajuns la punctul de fierbere toarna in fir subtire budinca amestecand continuu. Lasa la fiert pana ce se ingroasa si se desprinde de peretii vasului.
Acopera crema cu folie alimentara sa nu faca crusta si las-o la racit.
Mixeaza untul spuma. Adauga cate doua linguri din crema rece si mixeaza usor.
In cealalta varianta a cremei,mentionata in introducere, mixati pe baie de abur 4 galbenusuri cu 120 g zahar pana se topeste tot zaharul, apoi cand amestecul e racit incorporati untul batut spuma si un plic zahar vanilat)
Taie blatul in doua felii.
Aseaza prima felie de blat in tava in care l-ai copt.
Caramelizeaza cele patru linguri de zahar pe care le-am mentionat la ingrediente „in plus” pana capata culoarea chihlimbarului.
Fierbinte pune-l, lingura cu lingura, rapid, peste felia de blat.
Lasa-l sa se raceasca apoi intinde crema peste el.
Niveleaza, aseaza al doilea blat si intinde frisca batuta.
Rade ciocolata deasupra si da prajitura la rece pentru cateva ore.
Taiata peste vreo 2-3 ore caramelul inca e tare si crantaneste-ntre dinti. Ador treaba asta! :))) Cu cat prajitura sta mai mult, caramelul se topeste.Eu am taiat un colt – pe loc! – nu am rabdare sa stea la frigider.
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.
Bineinteles!
E chiar mai sanatos.
Varianta cu budinca e doar mai rapida, dar daca faci tu crema in casa e si mai bine! 😉
Sa-mi spui, te rog, cum ti-a iesit. 😉
Buna, Adelina.
Pentru tava mare as pune asa
la blat 8 oua/8lg zahar/8lg faina.
la crema un plic si 1/3 budinca
300 g unt
620 ml lapte
pentru ornat 300 ml frisca
Tava mea e destul de mica, cea mare are cam 30/36.
Buna, Lena!
Rapund pe text
15.Mixeaza untul spuma. Adauga cate doua linguri din crema rece si mixeaza usor.
-asta e pasul normal al retetei incercate de mine
16.In cealalta varianta a cremei, mixati pe baie de abur 4 galbenusuri cu 120 g zahar pana se topeste tot zaharul, apoi cand amestecul e racit incorporati untul batut spuma si un plic zahar vanilat) – pasul asta se refera la mentiunea din introducere ” Prajitura asta cu crema delicioasa, are doua variante. O crema pe baza de galbenusuri procesate pe baie de abur si una pe baza de budinca de vanilie la plic. Alegeti care doriti, eu am preferat cea cu budinca, nu am nimic impotriva folosirii unul plic, de doua ori pe an.”
Restrans e asa:
Daca faci ca mine, cu budinca la plic, respecti punctul 15, daca alegi sa nu folosesti plic faci crema cum am scris la punctul 16.
Cred ca m-am exprimat nitel alambicat dar sper ca acum e mai clar.
Buna seara!Este vorba despre un blat de pandispan.
Daca reteta pentru blat nu contine ulei sau lapte sau alt lichid, nu este necesar niciun agent de crestere, cu conditia sa mixati perfect albusurile.
Cu drag! Mixati intai albusurile bine cu putina sare, apoi adaugati, treptat zaharul si mixati pana nu se mai simt cristalele, iar la final incorporati, amestecand de jos in sus, intai galbenusurile, apoi faina.
Buna, Corina!
Bineinteles ca poti, dar nu e necesar.
Textura blatului cu cea a cremei se completeaza perfect, nu este cazul de insiropat.
Dar daca asa iti place tie, de ce nu? <3
Buna, Cristina!
El pe moment se intareste, desi e un strat fin, subtire, dar datorita cremei si blatului se va topi/inmuia si chiar o sa te bucuri DACA vei mai regasi in prajitura bucatele crocante.
Ah, ce am inghitit in sec! :)))
Ft., ft. buna a fost . Multumesc de reteta!
Camy
Cu mare drag!
Si noua ne-a placut mult. Mai ales mie :)))
Seara frumoasa!
Te rog foarte mult spune-mi dacă nu am budinca pot să fac crema pasticera?
Îți mulțumesc în anticipo.
Bineinteles!
E chiar mai sanatos.
Varianta cu budinca e doar mai rapida, dar daca faci tu crema in casa e si mai bine! 😉
Sa-mi spui, te rog, cum ti-a iesit. 😉
buna! vreau sa fac prajitura aceasta pe o tava mare cat incape in cuptor
ce trebuie sa schimb la cantitatea ingedientelor?
mersi mult pt coment 🙂
Buna, Adelina.
Pentru tava mare as pune asa
la blat 8 oua/8lg zahar/8lg faina.
la crema un plic si 1/3 budinca
300 g unt
620 ml lapte
pentru ornat 300 ml frisca
Tava mea e destul de mica, cea mare are cam 30/36.
Bună ziua, va rog sa explicați, la punctele 15, 16, nu îmi dau seama exact la ce va referiți.
Mulțumesc.
Buna, Lena!
Rapund pe text
15.Mixeaza untul spuma. Adauga cate doua linguri din crema rece si mixeaza usor.
-asta e pasul normal al retetei incercate de mine
16.In cealalta varianta a cremei, mixati pe baie de abur 4 galbenusuri cu 120 g zahar pana se topeste tot zaharul, apoi cand amestecul e racit incorporati untul batut spuma si un plic zahar vanilat) – pasul asta se refera la mentiunea din introducere ” Prajitura asta cu crema delicioasa, are doua variante. O crema pe baza de galbenusuri procesate pe baie de abur si una pe baza de budinca de vanilie la plic. Alegeti care doriti, eu am preferat cea cu budinca, nu am nimic impotriva folosirii unul plic, de doua ori pe an.”
Restrans e asa:
Daca faci ca mine, cu budinca la plic, respecti punctul 15, daca alegi sa nu folosesti plic faci crema cum am scris la punctul 16.
Cred ca m-am exprimat nitel alambicat dar sper ca acum e mai clar.
Bună, Gabi
Va mulțumesc frumos pentru răspuns.
Eram în dubii 🤩
Cu mare drag!
O seara frumoasa!
Buna seara,credeti ca merge si niste miez de nuca?
Buna, Gina!
N-as recomanda, ati transforma-o in alta prajitura.
Asta e buna exact asa cum este.
buna seara!Sunt putin nelamurita,cum va creste daca nu are praf de copt?
Buna seara!Este vorba despre un blat de pandispan.
Daca reteta pentru blat nu contine ulei sau lapte sau alt lichid, nu este necesar niciun agent de crestere, cu conditia sa mixati perfect albusurile.
Acum am inteles!Va multumesc pt raspuns!Sarbatori fericite!
Cu drag! Mixati intai albusurile bine cu putina sare, apoi adaugati, treptat zaharul si mixati pana nu se mai simt cristalele, iar la final incorporati, amestecand de jos in sus, intai galbenusurile, apoi faina.
Buna Ziua!! Acuma fac prăjitura!! Pot sa insiropez blatul? Multumesc frumos !
Buna, Corina!
Bineinteles ca poti, dar nu e necesar.
Textura blatului cu cea a cremei se completeaza perfect, nu este cazul de insiropat.
Dar daca asa iti place tie, de ce nu? <3
Bună ziua!….Dar crema de caramel nu se va întări foarte tare pe blat ?
Buna, Cristina!
El pe moment se intareste, desi e un strat fin, subtire, dar datorita cremei si blatului se va topi/inmuia si chiar o sa te bucuri DACA vei mai regasi in prajitura bucatele crocante.
Ah, ce am inghitit in sec! :)))