mnb

Tort Egiptean

10.9KVizualizări
4.3
(6)
Print Friendly, PDF & Email

tort egiptean

De foarte mult timp aveam in lista prepararea acestei retete de Tort Egiptean, dar nu stiu de ce mi se parea greu de facut.

Insa nu e DELOC! greu.

Prepararea foilor cu nuca merge ca pe banda, crema de vanilie e o crema usor de facut, de frisca..nici nu mai zic, iar de mancat, e cel mai simplu! :)))

Tortul l-am facut cu ocazia aniversarii  celor 10 ani impliniti de fiul meu, Danut.

I-a placut extrem de mult si-a zis :

-E cel mai bun tort pe care l-am mancat in viata mea! 🙂

 

tort egiptean
„Ingrediente Foi cu nuca (se prepara 4 foi in tava rotunda cu diametru de 24 cm). Ingredientele enumerate sunt doar pentru o foaie. Pentru toate foile inmultiti totul cu 4.

  • 2 albusuri
  • 2 linguri zahar
  • o lingura si jumatate faina(lingura rasa!)
  • 40 gr nuca macinata
  • un vf cutit sare

Ingrediente Crema de vanilie

  • 8 galbenusuri
  • 10 linguri zahar
  • 350ml lapte
  • 2 linguri si jumatate faina
  • 2 linguri amidon alimentar
  • doua plicuri zahar vanilat
  • 170  gr unt

Ingrediente crema de frisca

  • 300 ml frisca lichida indulcita
  • 100 ml smantana de gatit
  • 2 linguri zahar + 7 linguri pentru caramel
  • 150 gr alune caramelizate

In plus

  • 200 gr nuca sau alune, tocate

 

tort egiptean

Mod de preparare Tort Egiptean

Incepi prepararea cu pregatirea foilor cu nuca.

Mixezi spuma albusurile cu un vf cutit sare.

Cand ai obtinut o spuma pufoasa adaugi zaharul si mixezi in continuare pana se dilueaza complet cristalele de zahar.

Adauga nuca macinata si faina si omogenizeaza amestecand de jos in sus, usor , usor.

Pune amestecul lingura cu lingura intr-o forma de tort rotunda, tapetata cu hartie pentru copt, niveleaza si baga tava in cuptorul preincalzit pentru aprox 10 min, la foc mediu (trebuie sa prinda o culoare usor aurie).

Intre timp te ocupi de urmatoarea foaie.

Procedezi la fel inca de trei ori. Trebuie sa pregatesti 4 foi.

Nu desprinzi hartia pentru copt, o vei face la asamblarea tortului.

Pregatesti crema de vanilie.

Pui intr-un vas cu fund dublu zaharul, galbenusurile, faina, amidonul si omogenizezi.

Adaugi treptat laptele rece amestecand cu un tel, sa nu faca cocoloase.

Pui vasul pe foc si amesteci continuu pana se ingroasa amestecul si devine ca o budinca legata.Nu te speria cand vezi cocoloase in vas, la fiert,amesteca energic in continuare si se va omogeniza totul.

Mixezi untul spuma impreuna cu zaharul vanilat.

Racesti complet!crema de vanilie , o adaugi peste unt si amesteci usor, usor, pana incorporezi crema.

Pregateste crema de frisca.

Mixeaza smantana cu frisca si cele 2 linguri zahar pana obtii o compozitie legata, pufoasa.

Zaharul ramas caramelizeaza-l intr-un ibric. Adauga peste caramelul fierbinte alunele si amesteca.

Toarna totul pe o hartie pentru copt. Lasa sa se raceasca complet, rupe cu mana bucati si pune-le intr-un tocator.

Mixeaza.

Asambleaza tortul.

Aseaza una dintre foile cu nuca pe un platou, cu foaia deasupra. Tii usor cu varful degetelor de foaie si cu cealalta mana desprinzi usor hartia pentru copt. E mult mai usor sa le manevrezi asa decat desprinse de foaie de la inceput.

Intinzi un sfert din crema de vanilie, apoi un sfert din frisca, apoi presari alune caramelizate.

Procedezi la fel si cu restul foilor , crema si frisca ramase.

Cu ultima parte din crema ungi tortul pe exterior pentru a face priza cu nuca/alunele tocate.

Tapetezi peretii tortului cu nuca tocata iar cu frisca ramasa spritezi cu un posh niste moate deasupra tortului.

Lasi la frigider pentru cel putin 3 ore.

Ei ash! Noi l-am taiat dupa o ora! :-)))))

Reteta in imagini tort egiptean

1

9 2 3 4 5 6 7 8

Ma gasesti si pe facebook – Retete Papa Bun

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 4.3 / 5. Vote count: 6

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Gaby_D
Scris deGaby_D
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.

13 comentarii

Lasă un răspuns

five × 5 =