De foarte mult timp aveam in lista prepararea acestei retete de Tort Egiptean, dar nu stiu de ce mi se parea greu de facut.
Insa nu e DELOC! greu.
Prepararea foilor cu nuca merge ca pe banda, crema de vanilie e o crema usor de facut, de frisca..nici nu mai zic, iar de mancat, e cel mai simplu! :)))
Tortul l-am facut cu ocazia aniversarii celor 10 ani impliniti de fiul meu, Danut.
I-a placut extrem de mult si-a zis :
-E cel mai bun tort pe care l-am mancat in viata mea! 🙂
„Ingrediente Foi cu nuca (se prepara 4 foi in tava rotunda cu diametru de 24 cm). Ingredientele enumerate sunt doar pentru o foaie. Pentru toate foile inmultiti totul cu 4.
- 2 albusuri
- 2 linguri zahar
- o lingura si jumatate faina(lingura rasa!)
- 40 gr nuca macinata
- un vf cutit sare
Ingrediente Crema de vanilie
- 8 galbenusuri
- 10 linguri zahar
- 350ml lapte
- 2 linguri si jumatate faina
- 2 linguri amidon alimentar
- doua plicuri zahar vanilat
- 170 gr unt
Ingrediente crema de frisca
- 300 ml frisca lichida indulcita
- 100 ml smantana de gatit
- 2 linguri zahar + 7 linguri pentru caramel
- 150 gr alune caramelizate
In plus
- 200 gr nuca sau alune, tocate
Mod de preparare Tort Egiptean
Incepi prepararea cu pregatirea foilor cu nuca.
Mixezi spuma albusurile cu un vf cutit sare.
Cand ai obtinut o spuma pufoasa adaugi zaharul si mixezi in continuare pana se dilueaza complet cristalele de zahar.
Adauga nuca macinata si faina si omogenizeaza amestecand de jos in sus, usor , usor.
Pune amestecul lingura cu lingura intr-o forma de tort rotunda, tapetata cu hartie pentru copt, niveleaza si baga tava in cuptorul preincalzit pentru aprox 10 min, la foc mediu (trebuie sa prinda o culoare usor aurie).
Intre timp te ocupi de urmatoarea foaie.
Procedezi la fel inca de trei ori. Trebuie sa pregatesti 4 foi.
Nu desprinzi hartia pentru copt, o vei face la asamblarea tortului.
Pregatesti crema de vanilie.
Pui intr-un vas cu fund dublu zaharul, galbenusurile, faina, amidonul si omogenizezi.
Adaugi treptat laptele rece amestecand cu un tel, sa nu faca cocoloase.
Pui vasul pe foc si amesteci continuu pana se ingroasa amestecul si devine ca o budinca legata.Nu te speria cand vezi cocoloase in vas, la fiert,amesteca energic in continuare si se va omogeniza totul.
Mixezi untul spuma impreuna cu zaharul vanilat.
Racesti complet!crema de vanilie , o adaugi peste unt si amesteci usor, usor, pana incorporezi crema.
Pregateste crema de frisca.
Mixeaza smantana cu frisca si cele 2 linguri zahar pana obtii o compozitie legata, pufoasa.
Zaharul ramas caramelizeaza-l intr-un ibric. Adauga peste caramelul fierbinte alunele si amesteca.
Toarna totul pe o hartie pentru copt. Lasa sa se raceasca complet, rupe cu mana bucati si pune-le intr-un tocator.
Mixeaza.
Asambleaza tortul.
Aseaza una dintre foile cu nuca pe un platou, cu foaia deasupra. Tii usor cu varful degetelor de foaie si cu cealalta mana desprinzi usor hartia pentru copt. E mult mai usor sa le manevrezi asa decat desprinse de foaie de la inceput.
Intinzi un sfert din crema de vanilie, apoi un sfert din frisca, apoi presari alune caramelizate.
Procedezi la fel si cu restul foilor , crema si frisca ramase.
Cu ultima parte din crema ungi tortul pe exterior pentru a face priza cu nuca/alunele tocate.
Tapetezi peretii tortului cu nuca tocata iar cu frisca ramasa spritezi cu un posh niste moate deasupra tortului.
Lasi la frigider pentru cel putin 3 ore.
Ei ash! Noi l-am taiat dupa o ora! :-)))))
Reteta in imagini tort egiptean
Ma gasesti si pe facebook – Retete Papa Bun
E un tort exact pe gustul meu cu nuca, caramel, crema de vanilie <3 <3 <3. Si eu il am pe lista desi am facut ceva asemanator fara sa ma gandesc ca e un fel de tort egiptean 🙂 . La multi ani sanatosi lui Danut!
Da, si eu am facut asta – https://retetepapabun.ro/tort-cu-nuca-si-vanilie/, care nu e cu mult diferit. Asa ca stiam SIGUR :)) ca va fi bun.
Multumim Timea!
Bunnn
Ce poate fi mai frumos deca sa iti zica copilul tau ca e cel mai bun tort din lume? La multi ani micutului tau! Tortul imi place mult si il am pe mult de lista de asteptare, insa ma cam sperie asa multe galbenusuri in creama :D…Dar pot sa reduc numarul lor, pun niste amidon in plus si e ok 🙂
Gustos si cred ca-i foarte pufos :)))))))
la multi ani danut mic si frumos.
E minunat acest tort, si prezentarea e fara cusur, felicitari si la multi ani puiului tau!
Este unul dintre cele mai gustoase torturi, ne place si noua foarte mult. Atat de mult, incat il fac foarte rar, suntem la dieta 🙂 .
Fffff….bun.
La mine blaturile au iesit cam subtiri cca 3 mm; la voi ?
Am renuntat dupa al doilea blat.
Pai…sunt foi subtiri, foi de bezea. Era ok cum ti-au iesit 🙂
Nu au grosimea foilor de pandispan 🙂
ff bun
Am dat peste tortul tau si imi place foarte mult, am sa imi fac timp sa il fac .
Multumim pentru detalii.