Am descoperit un desert de vara (dar nu numai) atat de bun, fin si aromat, incat l-am facut doua zile la rand! Budinca de vanilie cu sos de zmeura. Foarte usor de facut, in 30 minute e gata si fara prea multe ingrediente. Nu de deloc greu si-ai mai vrea o portie si inca una! Sigur o sa-ti placa, e ideal pe timp de vara!
Budinca de vanilie cu sos de zmeura
Ingrediente budinca
- 500 ml lapte – eu am folosit de migdale, dar poti pune de care vrei, vegetal sau de vaca, capra
- 100 g zahar (sau 120g, gusti si decizi)
- o lingurita pasta de vanilie sau 2 plicuri zahar vanilinat
- 3 galbenusuri
- 45 g amidon alimentar de porumb
- un varf cutit sare
Sos de zmeura
- 200 g zmeura
- 40-50 g zahar (dupa gust)
- o lingurita amidon alimentar de porumb
- 20 ml apa, daca zmeura e proaspata, daca e congelata nu e cazul sa mai pui apa
Budinca de vanilie cu sos de zmeura
Incepe cu prepararea sosului.
Pune zmeura si zaharul intr-o craticioara si pune-le la foc mic spre mediu. Daca zmeura e proaspata pui si apa, e necesara pana lasa zmeura suc, daca e congelata, nu pui.
Fierbi pana cand zaharul e topit, amestecul a dat 2-3 clocote. Gusti si vezi daca mai vrei zahar.
Diluezi amidonul in 20 ml apa si-l adaugi in sos, mai amesteci pe foc cateva secunde, pana se ingroasa usor, apoi lasi deoparte si pregatesti budinca.
Pui intr-o craticioara cu fund dublu galbenusurile, sarea, zaharul si amidonul si amesteci. Incepi sa torni laptele, putin cate putin, sa nu se formeze cocoloase, pana-l incorporezi pe tot.
Transferi vasul pe foc, la foc mic spre mediu si amesteci continuu cu un tel para mai micut (nu-l lasa, se afuma!) pana cand incepe sa se ingroase. La final amesteci energic, pana cand obtii o budinca fina, omogena. Adaugi vanilia.
lasi 2 minute sa se racoreasca si pregatesti vasele in care vei monta desertul. Eu am folosit 5 borcanase cu capacitatea de 120 ml.
Iei cu lingura si pui cate 2 linguri de budinca in fiecare borcanas, apoi vii cu un strat de sos de zmeura (tot cam cate 2 linguri). Faci acesti pasi cu rabdare, incat sa obtii straturi frumoase.
Repeti asamblarea cu budinca si sosul ramase.
Lasi sa se racoreasca bine, apoi la bagi la frigider.
Pofta buna!