Nu pot incepe sa scriu aceasta reteta de tort fara sa va laud crema de cafea ce-am pregatit-o pentru el. Imi venea s-o mananc lingurita cu lingurita din bol :)))) Minunata! Iubitorii cafelei o vor adora.
Tare bine as vedea-o acompaniind niste cosulete de eclere 😉
[ingredients title=”Ingrediente”]
- Blat (diamentru 28 cm)
- 10 oua
- 10 linguri zahar
- 10 linguri faina
- 2-3 linguri cacao neagra
- un plic praf de copt
- un vf. cutit sare
- 40 ml Amaretto
- 40 ml ulei
- Crema ciocolata
- 400 g ciocolata cu lapte (daca va place amaruie, puneti amaruie si nu mai puneti cacao; noua nu ne place 🙂 )
- 3 linguri cacao neagra
- 300 ml smantana pentru frisca
- 2 linguri zahar
- 750 g mascarpone
- 3 galbenusuri
- Crema de cafea
- 200 ml smantana pentru frisca
- 200 g ciocolata alba
- 2 pliculete ness
- 1/2 sticluta esenta vanilie
- 250 g mascarpone
- un galbenus ou
- o lingura zahar
- Sirop
- 200 g zahar
- 300 ml apa
- 50 ml Amaretto
- 1/2 sticluta esenta cafea
[/ingredients]
Mod de preparare Tort cu crema de cafea si ciocolata
Blat
Separa albusurile de galbenusuri. Mixeaza spuma albusurile cu un varf cutit sare. Adauga treptat zaharul si mixeaza pana ce cristalele sunt diluate.
Amesteca galbenusurile cu uleiul si Amaretto, apoi pune-le peste albusuri.
Adauga si faina cernuta impreuna cu cacaua si praful de copt si amesteca totul cu o lingura, de jos in sus, pana la omogenizare.
Tapeteaza o forma rotunda cu hartie pentru copt, toarna compozitia si niveleaza.
Coace blatul la foc mic, pentru aprox 35 minute, pana trece testul cu scobitoarea.
Pune intr-un vas smantana si ciocolata rupta bucatele.
Amesteca, fara a lasa sa fiarba, pana la omogenizare, apoi adauga galbenusurile, zaharul si cacaua. Mai amesteca un minut si opreste focul.
Lasa sa se raceasca apoi adauga mascarpone si mixeaza bine.
Da crema la frigider pentru cel putin 4 ore.
Crema de cafea
Pune intr-un vas smantana si ciocolata alba, rupta bucatele.
Amesteca, fara a lasa sa fiarba, pana la omogenizare. Adauga ness-ul si galbenusul si mai lasa un minut. Opreste focul, raceste, adauga mascarpone si esenta de cafea, mixeaza bine si da vasul la frigider pentru cateva ore.
Pregateste siropul
Caramelizeaza zaharul apoi adauga apa si lasa la fiert pentru 5 minute. Opreste focul, adauga Amaretto, esenta de cafea si lasa sa se raceasca.
Asamblare
Taie blatul in 4 felii egale.
Aseaza prima felie, insiropeaza si intinde 1/4 din crema de ciocolata.
Aseaza al doilea blat, insiropeaza, intinde crema de cafea, nu inainte de a opri din ea 4 linguri, pentru decor.
Aseaza a treia felie, insiropeaza si intinde inca 1/4 din crema de ciocolata.
Aseaza ultima felie de blat si da tortul la rece pentru o ora.
Cu 1/4 din crema de ciocolata imbraca lateralele tortului iar restul foloseste-o impreuna cu crema de cafea pentru a spritza „moatze” pe tort, dupa imaginatie.
Pastreaza tortul la rece si serveste-l cu cei dragi! 😉
Buna rau crema de cafea, ma asteptam dealtfel, numai ca n-am mai pus lingura de zahar trecuta la ingrediente :), am gasit-o uitata intr-un colt 🙂 !
Buna ziua ati facut acest tort cum este?Daca da la ce temperatura si cat timp?Multumesc