N-o sa-ti spun ca aceste trigoane din aluat foietat simplu de casa se fac usor, pentru ca nu e asa. Nu e nici greu, e ca o joaca de copii, asa frumos se lucreaza si se intinde aluatul, doar ca dureaza un pic, dar merita! N-o sa-ti spun nici ca-s de dieta, ca nu-s :)) dar o sa-ti spun ca contin muuuuult mai putina grasime decat aluatul clasic de foietaj si au o textura grozava! Sunt crocante la suprafata, moi si foite-foite la interior. Si cu telemeaua aia din mijloc, fac casa buna, pe cuvant! O reteta grozava de patiserie, preluata de la Laura Laurentiu
Ingrediente Trigoane din aluat foietat simplu de casa
Aluat (eu am facut portie dubla; voi scrie cantitatile pentru aproximativ 12 bucati)
- 500 g faina alba
- 2 grame drojdie uscata
- o lingura de zahar
- o lingurita de sare
- un ou+un albus
- 200 ml lapte (+50ml)
- 6 linguri ulei
Umplutura
- 250 g branza de vaci
- 250 g telemea sarata
- o lingura de zahar
- un ou
Pentru uns
- 4 linguri ulei
- 60 g unt gras
- un galbenus
- o lingura de apa rece
Preparare trigoane din aluat foietat simplu de casa
Intr-un bol pui drojdia, zaharul, o lingura de faina si 6 linguri de lapte usor caldut.
Lasi pentru 10 minute.
Cerni faina impreuna, o amesteci cu sarea.
Pui in vas si oul batut impreuna cu albusul.
Incepi sa framanti, adaugand treptat lapte usor cald. Amestecul trebuie sa fie moale, usor usor lipicios. In functie de puterea de absorbtie a fainii decizi cat lapte pui.
Adaugi , lingura cu lingura, 4 linguri de ulei si framanti. Cu cat framanti aluatul devine nelipicios si elastic.
Il imparti in 12 bucati aproximativ egale. Iei fiecare bucata, o faci mingiuta si o treci prin ulei (cele 2 linguri ramase)
Asezi mingiutele pe un platou, acoperi cu folie alimentara si lasi la cald pentru o ora.
Intre timp incalzesti uleiul pentru uns si-l amesteci cu untul. Lasi la racit.
Amesteci branza de vaci cu telemeaua, oul si zaharul si framanti cu mana. Gusti sa vezi daca mai trebuie sare.
Dupa ce aluatul a crescut iei o tava mare, pui hartie de copt.
Preincalzesti cuptorul la 190 grade.
Iei o mingiuta de aluat, si, pe blatul putin uns cu ulei intinzi cu sucitorul o foaie subtire.
Dupa ce ai intins, lasi sucitorul deoparte si bagi, simultan, degetele de la ambele maini pe lateralele foii si tragi usor de foaie pana cand devine aproape transparenta.
Stiu ca-ti pare ciudata descrierea :)) dar te vor ajuta imaginile.
Pare greu dar pe cuvant nu e! E tare frumos, e ca o joaca, o terapie, aluatul este elastic si placut si dupa primele 2-3 trigoane „te prinzi” exact cum trebuie facut.
Cand ai foaia foarte subtire, treci cu pensula cu grasime (unt +ulei) peste ea, apoi o indoi in doua.
Pui la baza dreptunghiului format o lingura de umplutura.
Incepi sa impaturesti.
Pentru ca nu stiu sa explic mai bine decat Laura, o voi cita:
„Se aduce unul din colțurile aluatului peste umplutură, în formă de triunghi, acoperind-o. Se pliază din partea cu umplutura către capătul liber, întotdeauna urmând una din laturile triunghiului format, așa încât la final trigoanele să aibă forma specifică, triunghiulară.”
Trigoanele astfel formate le asezi in tava.
Galbenusul ramas de la aluat il bati cu furculita, impreuna cu o lingura de apa rece.
Pensulezi trigoanele si presari susan sau mac.
Introduci tava pe treapta din mijloc si coci trigoanele pana cand sunt frumos rumenite – 25-30 minute.
In ultimele 5-6 minute eu pornesc ventilatia, le da un aspect grozav, uniform.
Calde sunt O NEBUNIE! dar sunt bune si reci 😉
- Pentru aluat
- 500 g faina alba
- 2 grame drojdie uscata
- o lingura de zahar
- o lingurita de sare
- un ou+un albus
- 200 ml lapte (+50ml)
- 6 linguri ulei
- Pentru umplutura
- 250 g branza de vaci
- 250 g telemea sarata
- o lingura de zahar
- un ou
- Iar pentru uns
- 4 linguri ulei
- 60 g unt gras
- un galbenus
- o lingura de apa rece
Ma gasiti si pe: Retete Papa Bun