mnb

Poale-n brau – placinte moldovenesti – branzoaice

15.8KVizualizări
4.5
(21)
Print Friendly, PDF & Email

Cine locuieste in zona moldovei cu singuranta mananca sau face – poale-n brau.

Acele placintele bune cu branza care inunda casa cu-n miros dumnezeiesc!

Reteta difera de la gospodina la gospodina, a mea suna cam asa :

Ingrediente aluat poale-n brau

  • 500 g faina
  • 250 ml apa calda +/-lapte cald 100/200 ml
  • 20 g drojdie proaspata
  • 2 linguri mari smantana grasa
  • 2 galbenusuri
  • 50 ml ulei de masline – uneori in loc de ulei pun unt, 50 g, si pun doar la framantat 2 linguri de ulei
  • 1/2 lingurita sare
  • 3-4  linguri zahar
  • o lingurita coaja rasa lamaie sau portocala

Ingrediente umplutura poale-n brau

  • 500 g branza de vaci
  • 2 oua +2 albusuri ramase de la aluat
  • 5-6 linguri zahar
  • 1/3 lingurita sare
  • o lingurita esenta de rom
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • coaja rasa de lamaie
  • zeama de la jumatate de lamaie
  • optional – 2-3 linguri gris daca branza este moale

Mod de preparare Poale-n brau – placinte moldovenesti – branzoaice

Intr-un bol marisor pune drojdia, 4-5 linguri din faina, o lingurita zahar. Incepe sa torni, putin cate putin, apa calda, pana o incorporezi toata si ai un amestec omogen in care drojdia e inmuiata bine.

Lasa la cald pentru 20-25 minute. Ai grija ca bolul sa fie inalt, amestecul va creste mult in volum.

Intr-un lighenas de plastic pune restul de faina si galbenusurile, sarea, zaharul, smantana si aromele.

Cand au trecut cele 25 de minute adauga amestecul cu drojdie si incepe sa framanti aluatul cu mana. Adaugi treptat uleiul si framanti timp de 10 minute. Adaugi lapte cald doar daca aluatul o cere. Acesta trebuie sa fie elastic dar ferm, molicel si sa nu se prinda de mana cand framanti.

Aduni aluatul intr-o bila mare,il pui intr-un bol uns cu ulei,  ii faci o cruce si-l acoperi cu un servet curat.

Il lasi la loc cald pana-si dubleaza volumul.

Intre timp amesteci ingredientele pentru umplutura.

Daca e moale adaugi si gris si lasi umplutura “la odihna”.

Cand aluatul s-a dublat in volum, il rastorni pe masa de lucru si il imparti in 16 bucati egale. Fiecare bucata o modelezi in forma rotunda apoi o aplatizezi cu mainile intr-o forma aproximativa de cerc.

Pui in mijloc o lingura plina cu umplutura, apoi aduni parti opuse din cercul de aluat presandu-le si unindu-le deasupra umpluturii. Presezi usor in mijloc sa ramana adunate. Ai grija la acest procedeu, sa nu se desfaca placinta.

  • Le poti modela si altfel, asa cum vezi in imaginile atasate retetei

Asezi placintele in tava unsa cu ulei si le ungi cu pensula, cu ou batut. Le mai lasi 10 minute la loc cald, timp in care preincalzesti cuptorul la 175 grade.

Introduci placintele si le lasi timp de aproximativ 30 minute. Trebuie sa fie rumene si frumoase atat deasupra cat si la baza.

Le lasi sa se racoreasca usor apoi le pudrezi cu zahar pudra vanilinat si, daca ai rabdare, le lasi sa se raceasca putin sa le poti servi .

Poale-n brau placinte moldovenesti branzoaice

 

Poale-n brau placinte moldovenesti branzoaice

 

Poale-n brau placinte moldovenesti branzoaice

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 4.5 / 5. Vote count: 21

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Gaby_D
Scris deGaby_D
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.

Leave a Reply

19 + seven =