Poale-n brau – placinte moldovenesti

Cine locuieste in zona moldovei cu singuranta mananca sau face – poale-n brau.

Acele placintele bune cu branza care inunda casa cu-n miros dumnezeiesc!

Reteta difera de la gospodina la gospodina, a mea suna cam asa :

Ingrediente aluat poale-n brau

  • 500 g faina
  • 250 ml apa calda +/-lapte cald 100/200 ml
  • 20 g drojdie proaspata
  • 2 linguri mari smantana grasa
  • 2 galbenusuri
  • 50 ml ulei de masline
  • 1/2 lingurita sare
  • 3-4  linguri zahar
  • o lingurita coaja rasa lamaie

Ingrediente umplutura poale-n brau

  • 500 g branza de vaci
  • 2 oua +2 albusuri ramase de la aluat
  • 5-6 linguri zahar
  • 1/3 lingurita sare
  • o lingurita esenta de rom
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • coaja rasa de lamaie
  • zeama de la jumatate de lamaie
  • optional – 2-3 linguri gris daca branza este moale

Mod de preparare poale-n brau.

Intr-un bol marisor pune drojdia, 4-5 linguri din faina, o lingurita zahar. Incepe sa torni, putin cate putin, apa calda, pana o incorporezi toata si ai un amestec omogen in care drojdia e inmuiata bine.

Lasa la cald pentru 20-25 minute. Ai grija ca bolul sa fie inalt, amestecul va creste mult in volum.

Intr-un lighenas de plastic pune restul de faina si galbenusurile, sarea, zaharul, smantana si aromele.

Cand au trecut cele 25 de minute adauga amestecul cu drojdie si incepe sa framanti aluatul cu mana. Adaugi treptat uleiul si framanti timp de 10 minute. Adaugi lapte cald doar daca aluatul o cere. Acesta trebuie sa fie elastic dar ferm, molicel si sa nu se prinda de mana cand framanti.

Aduni aluatul intr-o bila mare,il pui intr-un bol uns cu ulei,  ii faci o cruce si-l acoperi cu un servet curat.

Il lasi la loc cald pana-si dubleaza volumul.

Intre timp amesteci ingredientele pentru umplutura.

Daca e moale adaugi si gris si lasi umplutura „la odihna”.

Cand aluatul s-a dublat in volum, il rastorni pe masa de lucru si il imparti in 16 bucati egale. Fiecare bucata o modelezi in forma rotunda apoi o aplatizezi cu mainile intr-o forma aproximativa de cerc.

Pui in mijloc o lingura plina cu umplutura, apoi aduni parti opuse din cercul de aluat presandu-le si unindu-le deasupra umpluturii. Presezi usor in mijloc sa ramana adunate. Ai grija la acest procedeu, sa nu se desfaca placinta.

Asezi placintele in tava unsa cu ulei si le ungi cu pensula, cu ou batut. Le mai lasi 10 minute la loc cald, timp in care preincalzesti cuptorul la 175 grade.

Introduci placintele si le lasi timp de aproximativ 30 minute. Trebuie sa fie rumene si frumoase atat deasupra cat si la baza.

Le lasi sa se racoreasca usor apoi le pudrezi cu zahar pudra vanilinat si, daca ai rabdare, le lasi sa se raceasca putin sa le poti servi .

 

Print Friendly, PDF & Email
 
loading...

Comentarii prin FaceBook

Publică un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 
 
 
Clatite fara gluten

Clatite fara gluten

Cand ai alimente speciale la indemana ti-e mai usor sa pregatesti retete fara gluten, lactoza sau carbohidrati, recomandate in tratarea diverselor afectiuni sau pur si simplu sa gatesti sanatos si responsabil, sa te alimentezi fara […]

Print Friendly, PDF & Email
Paine pufoasa, fara gluten

Paine pufoasa, fara gluten

Cu totii stim ca vindecarea multor probleme de sanatate incepe cu alimentatia. Si daca nu vindecarea, macar tinerea sub control a bolii, incepe cu eliminarea produselor care mentin sau intensifica inflamatia. Cum ar fi – […]

Print Friendly, PDF & Email
Panini – chifle pufoase

Panini – chifle pufoase

Ca le lasati simple sau le umpleti, n-aveti idee ce textura si gust au aceste mini painici pufoase, atat de adaptabile – mic dejun, burger, pachetel. Daca le-ncercati, va convingeti 😉   Ingrediente Panini – […]

Print Friendly, PDF & Email
Pizza de casa cu ton si galbiori

Pizza de casa cu ton si galbiori

De-a lungul timpului am testat fel de fel de retete de pizza de casa, schimband aluatul, modul de coacere sau umplutura. Reteta de fata a fost, dupa gustul meu, cea mai reusita! Modul de coacere […]

Print Friendly, PDF & Email