Daca m-ai intreba care e prajitura mea preferata – eclerul, amandina sau savarina – le-as pune pe toate trei fix la acelasi nivel! Nu ma pune sa aleg, da-mi din fiecare si te poti baza pe mine ca le rezolv fara probleme :)) Dar cum pe mine extrem de rar ma serveste cineva :)), imi fac singura tot ce-mi pofteste sufletul <3
Ingrediente
Pentru blaturi
- 6 oua
- 6 linguri zahar
- 8 linguri pesmet de biscuit
- 2 linguri faina
- 2 linguri ulei
- putina sare
Pentru frisca
- 450 ml frisca Pilos sau orice alta frisca naturala
- 3-4 linguri zahar (dupa gust)
- 3 linguri zeama de lamaie
- un plic zahar vanilinat
- un plic intaritor de frisca
Sirop
- 400 ml apa
- 200 ml zahar
- 2 linguri Amaretto (optional)
- jumatate sticluta esenta Rom
In plus
- gem de caise sau de zmeura, marmelada, caramel, jeleu
Mod de preparare savarine cu pesmet
Separa albusurile de galbenusuri.
Mixeaza spuma albusurile cu putina sare, apoi adauga, treptat, lingura cu lingura zaharul si mixeaza pana cand e complet dizolvat si compozitia e ferma.
Amesteca bine galbenusurile cu sarea si adauga-le peste albusuri, apoi pune pesmetul amestecat cu faina si omogenizeaza amestecand usor, de jos in sus.
Compozitia e spumoasa si usoara.
Preincalzeste cuptorul la 180 grade program normal sau 160 grade program cu ventilatie.
Pregateste formele pentru savarine sau forme de briose, unge-le cu unt si tapeteaza-le cu faina.
Scutura-le bine sa nu ramana faina in exces.
Pune din compozitie in forme, pana la baza de sus a formei.
Aseaza-le intr-o tava pe care (atunci cand s-a infierbantat cuptorul) introdu-o pe treapta a doua.
Coace blaturile pentru savarine cu pesmet pentru 15-20 minute sau pana cand sunt rumene si trec testul cu scobitoarea.
Cand se racoresc usor, scoate-le pe un gratar.
Cat timp se coc pregateste siropul. Fierbe siropul cu apa pentru 2-3 minute. Opreste focul, pune romul si Amaretto si lasa la racit.
Bolul pentru frisca impreuna cu paletele mixerului tine-le pentru cel putin 15 minute la frigider.
In bolul rece toarna frisca si pune zaharul. Mixeaza usor pentru 2 minute la cea mai mica treapta. Gusta sa vezi daca e suficient de dulce, daca nu e, mai pune zahar.
Adauga apoi zeama de lamaie si intaritorul, plus zaharul vanilat, mareste viteza mixerului si mixeaza [ana cand devine ferma.
E delicioasa!!
Da bolul la rece pentru 10 minute.
Ia blaturile de savarine si pune-le pe rand in sirop, cateva secunde pe fiecare parte. Lasa-le sa absoarba bine sirop, apoi pune-le intr-o tava.
Iei pe rand pe fiecare si tai cate un capacel.
Spriteaza cu un pos frisca in mod egal pe fiecare.
Aseaza la loc capacelele, apoi unge pe fiecare cu gem.
Optional mai pune putina frisca drept motz.
Serveste savarinele cu pesmet DOAR RECI de la frigider, doar asa vei savura o savarina delicioasa!
Ma gasiti si pe: Retete Papa Bun