Cornuri, cremes, pateuri, croissante, placinte – le poti face acasa, incercand acest aluat de foietaj rapid.
Minunat! Se lucreaza foarte frumos, e elastic si nelipicios, iar gustul preparatelor obtinute are acel gust bun de casa!
Ingrediente Aluat de foietaj rapid
- 600 g faina alba
- 390 ml lapte
- 10 g drojdie uscata
- 6 linguri zahar
- o lingurita sare
- 230 g unt cu 82% grasime
Mod de preparare Aluat de foietaj rapid
Scoate untul la loc cald si imparte-l in 17 parti egale – nu trebuie sa fie topit ci moale, foarte moale.
Incalzeste laptele impreuna cu zaharul, amestecand usor, pana la diluare. Ia din faina 3 linguri si pune-le intr-un bol, impreuna cu drojdia. Adauga, putin cate putin, lapte caldut, pana obtii un amestec ca o smantana. Lasa la loc cald pentru 10 minute.
Pune in bol faina ramasa, drojdia crescuta si sarea, apoi adauga, treptat, laptele cald. Omogenizeaza bine si framanta pentru 10 minute. La inceput aluatul e lipicios si greu de lucrat dar cu cat framanti cu atat devine mai elastic si nelipicios. Aduna-l la final intr-o bila, acopera bolul cu folie alimentara si lasa la dospit pentru o ora.
Dupa ce timpul a trecut, rastoarna-l pe masa de lucru. Imparte-l in 18 bucati egale, pe care le modelezi in bilute. Ia fiecare biluta si-o aplatizeaza cu sucitorul intr-o foaie cat de subtire poti si unge-o cu unt cald, lasat din timp la temperatura camerei. Procedeaza la fel cu toate foile, pana ce termini acest aluat de foietaj rapid intinzandu-le la dimensiuni egale cu prima foaie intinsa si unge-le pe toate cu unt.
Pe masura ce intinzi suprapune foile una peste alta. Doar ultima foaie va ramane neunsa. Pune-le pe un platou, acopera platoul cu folie si da-l pentru o ora la frigider.
Pune aluatul pe blatul de lucru infainat. Intinde-l uniform intr-o foaie de 5-6mm, rotund sau dreptunghi, in functie de ce vrei sa faci . Umple aluatul si ruleaza-l sau coace foi simple pentru cremes.
Transfera in tava si da tava la frigider pentru 30 minute, apoi unge cu ou batut cu putin lapte si coace aluat de foietaj rapid la 180 grade cu ventilatie, pentr 10 minute, apoi redu temperatura la 160 grade, program cu ventilatie si mai coace 20 minute sau pana cand preparatul e frumos rumenit.
Pe facebook ma poti urmari aici – RETETE PAPA BUN
Ce minunate sunt cornurile! Le ador!