mnb

Prajitura cu mere

6.73KVizualizări
4.1
(21)

In timp ce unii prefera o prajitura cremoasa cu ciocolata, cu mascarpone sau cu cocos, altii se bucura din plin cand gusta o prajitura cu mere.

Personal ma incadrez la ambele :)).

In egala masura imi plac „modernismele” cat si prajiturile din vremea copilariei.

De prajitura cu mere cu foi fragede imi era dor, tare dor! Asa ca atunci cand am facut-o am scos-o din cuptor, am pudrat-o si-am taiat-o :))

Este vorba aia ce zice ca prajiturile cu foi cu cat stau mai mult, cu atat sunt mai bune. Probabil, la cine apuca sa stea :)) La mine sigur nu! :)))

prajitura cu mere

Ingrediente prajitura cu mere

Pentru foi – tava de 22×32 cm (e ok si 20×30)

  • 200 g unt cu 82% grasime
  • 600 g faina
  • 4 oua
  • 2 linguri smantana
  • putina sare
  • 100 g zahar (de preferat pudra)
  • 1/2 pachetel praf de copt – 6g

Pentru umplutura

  • 2 kg mere
  • zahar dupa gust
  • 50 g unt
  • arome – eu prefer rom si coaja rasa de lamaie; daca va place scortisoara, de aia puneti <3

Mod de preparare prajitura cu mere

Topeste untul si apoi raceste-l.

Toarna-l intr-un bol in care ai pus inainte faina amestecata cu praful de copt.

Omogenizeaza, apoi adauga restul ingredientelor. Framanta cu rabdare pana obtii un aluat omogen, nelipcios. Va fi doar o idee mai moale dar fara probleme, se intareste la frigider. Aduna aluatul intr-o bila.

Acopera bolul cu folie alimentara si da-l la rece pentru o ora. Eu l-am lasat mai bine de-o ora, nu aveam timp sa ma ocup atunci 🙂

Cat sta aluatul la rece ocupa-te de mere.

Spala-le bine si corata-le de coaja, apii da-le pe razatoarea cu ochiuri mari. Pregateste un vas cu fund dublu si pune merele, zahar dupa gust si untul. Fierbe amestecul pentru 5 minute, pana cand devine legat si se mai evapora din sucul lasat de mar. Pune apoi intr-o strecuratoare si lasa la racit. Trebuie sa se scurga natural, fara sa presezi sau sa intervii in vreun fel.

Scoate aluatul de la rece si imparte-l in 3 bile. Ia fiecare bila si, pe masa infainata intinde cu sucitorul o foaie cu dimensiunile fundului tavii.

De la fiecare bila de aluat iti vor ramane marginile, cand vei indrepta foaia pe margini si vei obtine astfel, adunand de la toate 3, aluatul pentru cea de-a 4 foaie.

  • Bineinteles, poti imparti din start aluatul in 4, daca te descurci sa intinzi fara sa pierzi mult aluat la indreptat marginile.
  • La fel de bine poti alege sa faci doar 3 foi, nu 4. Cum crezi tu.

Pui hartie de copt in tava.

Cu ajutorul sucitorului transferi in tava prima foaie pentru prajitura cu mere.

Pui o treime din umplutura de mar si intinzi uniform, apoi foaie, mar, foaie, mar si inchei cu ultima foaie. O intepi usor cu furculita, apoi o introduci in cuptorul preincalzit, pe treapta 2, la 175-180 grade si o coci pana cand se rumeneste frumos – undeva la 45-50 minute.

O lasi sa se racoreasca 2 minute, apoi o pudrezi cu zahar.

Se taie frumos, se mananca si mai frumos! :))

prajitura cu mere

prajitura cu mere

Poti urmari noutatile si aici – RETETE PAPA BUN

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 4.1 / 5. Vote count: 21

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Gaby_D
Scris deGaby_D
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.

Lasă un răspuns

fourteen + sixteen =