Tort cu mere si crema de zahar ars - Rețete Papa Bun

Tort cu mere si crema de zahar ars

594Vizualizări
Print Friendly, PDF & Email

Un tort cu mere si crema de zahar ars care nu se face greu deloc, e echilibrat, racoritor si bun. Nu aveti nevoie pentru prepararea lui de foarte multe ingrediente, iar cele necesare sunt uzuale. La noi acasa e servit cu drag de toata lumea, fara exceptie!

Aveti nevoie de o cratita larga si inalta, de aproximativ 4 l, pentru ca formele de tort sunt prea joase pentru 3 straturi – crema, mar, blat.

Eu am ales sa fac un blat din 3 oua, din experienta am constatat ca nu imi place la acest tort blat inalt, prefer crema, cat de multa! Daca doriti, puteti face din mai multe oua. La fel, daca preferati blat de vanilie, inlocuiti cele 2 linguri de cacao, cu faina. Mie imi place mai mult cu blat de cacao, echilibreaza mai bine dulceata cremei.

Dar sa va zic exact cum se pregateste.

Tort cu mere si crema de zahar ars

 

Ingrediente Tort cu mere si crema de zahar ars

Pentru prima etapa

  • 8 mere mari
  • 150 g zahar
  • 40 g unt

Pentru crema

  • 7 oua
  • 8 linguri zahar
  • 900 ml lapte
  • zahar vanilat

Pentru blat

  • 3 oua
  • 3 linguri zahar
  • 2 linguri faina
  • 2 linguri cacao
  • 2 linguri ulei

Pentru ornat

  • 150 ml frisca neindulcita
  • 1-2 linguri zahar pudra
  • o lingurita zeama de lamaie

Tort cu mere si crema de zahar ars

Mod de preparare Tort cu mere si crema de zahar ars

Pregateste cratita si unge-o bine cu unt.

Curata merele spalate si, cu ajutorului instrumentului special, extrage cotorul.

Daca nu ai (nici eu n-am) fa-o cu grija cu ajutorul unui cutit subtire si lung.

Aseaza merele pe fundul cratitei, presara peste ele 2 linguri de zahar si da vasul la cuptor, la 180 grade, pentru 25-30 minute.

Tort cu mere si crema de zahar ars

Intre timp pregateste crema.

Mixeaza ouale cu zaharul pentru 2 minute, adauga apoi zahar vanilat dupa gust si, treptat, laptele.

Cand cele 30 minute au expirat, pregateste caramelul.

Pune zaharul pe foc (200g) , la foc mediu, si caramelizeaza-l pana capata culoarea chihlimbarului – nu mai mult! Va deveni amar!

Toarna rapid pe fundul cratitei, pe langa mere si putin peste mere.

Toarna apoi crema si da vasul din nou la cuptor (pe treapta 2 fac eu toata treaba) la 180 grade – fie 30 minute, program cu ventilatie, fie 50 minute, program normal.

Cand mai sunt 10 minute de stat la cuptor, pregateste compozitia pentru blat.

Mixeaza ouale cu zaharul pentru 4-5 minute. Compozitia va deveni lucioasa si cremoasa.

Adauga faina, cacaua, iar la final uleiul, amestecand usor, usor dupa fiecare,

Cand amestecul e omogen si timpul la cuptor a expirat, scoate tava si pune deasupra compozitia de blat. Vei vedea ca locul merelor va fi acum la suprafata cremei, dar asa trebuie sa fie.

Niveleaza frumos, redu temperatura cuptorului la 160 grade si introdu din nou cratita pentru 30 minute.

O scoti si o lasi la racit pentru cateva ore la temperatura camerei, apoi o bagi la frigider.

Eu am rasturnat tortul cu mere si crema de zahar ars dupa 5 ore (fara sa bag la frigider) si era asa cum vedeti in imagine. Pui un platou mare peste vas si cu o miscare ferma rastirni tortul.

Mixati frisca impreuna cu zaharul pentru 2-3 minute, adaugati apoi zeama de lamaie si mixati pana cand frisca are consistenta ferma.

Cu ajutorul unui pos o distribuiti pe partea superioara a tortului.

Rece, e o minune! Mai ales la cafea!

  • nota. daca l-as repeta, nu as mai turna caramelul peste mere. Tinand cont ca merele oricum se ridica la suprafata, le-as scoate usor, am turna caramelul si tapeta tava ca la crema caramel simpla, apoi as pune merele la loc.

Tort cu mere si crema de zahar ars

Ma poti urmari pe facebook aici – RETETE PAPA BUN

Te-ar putea interesa
Gaby_D
Scris deGaby_D
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.

Comentarii prin Facebook

 

Lasă un răspuns