Un tort cu mere si crema de zahar ars care nu se face greu deloc, e echilibrat, racoritor si bun. Nu aveti nevoie pentru prepararea lui de foarte multe ingrediente, iar cele necesare sunt uzuale. La noi acasa e servit cu drag de toata lumea, fara exceptie! Aveti nevoie de o cratita larga si inalta, de aproximativ 4 l, pentru ca formele de tort sunt prea joase pentru 3 straturi – crema, mar, blat. Eu am ales sa fac un blat din 3 oua, din experienta am constatat ca nu imi place la acest tort blat inalt, prefer crema, cat de multa! Daca doriti, puteti face din mai multe oua. La fel, daca preferati blat de vanilie, inlocuiti cele 2 linguri de cacao, cu faina. Mie imi place mai mult cu blat de cacao, echilibreaza mai bine dulceata cremei. Dar sa va zic exact cum se pregateste.
Ingrediente Tort cu mere si crema de zahar ars
Pentru prima etapa
- 8 mere mari
- 200 g zahar (pentru caramelizat) +2 linguri
- 40 g unt
Pentru crema
- 7 oua
- 8 linguri zahar
- 900 ml lapte
- zahar vanilat
Pentru blat
- 3 oua
- 3 linguri zahar
- 2 linguri faina
- 2 linguri cacao
- 2 linguri ulei
Pentru ornat
- 150 ml frisca neindulcita
- 1-2 linguri zahar pudra
- o lingurita zeama de lamaie
Mod de preparare Tort cu mere si crema de zahar ars
Pregateste cratita si unge-o bine cu unt.
Curata merele spalate si, cu ajutorului instrumentului special, extrage cotorul.
Daca nu ai (nici eu n-am) fa-o cu grija cu ajutorul unui cutit subtire si lung.
Aseaza merele pe fundul cratitei, presara peste ele 2 linguri de zahar si da vasul la cuptor, la 180 grade, pentru 25-30 minute.
Intre timp pregateste crema.
Mixeaza ouale cu zaharul pentru 2 minute, adauga apoi zahar vanilat dupa gust si, treptat, laptele.
Cand cele 30 minute au expirat, pregateste caramelul.
Pune zaharul pe foc (200g) , la foc mediu, si caramelizeaza-l pana capata culoarea chihlimbarului – nu mai mult! Va deveni amar!
Toarna rapid pe fundul cratitei, pe langa mere si putin peste mere.
Toarna apoi crema si da vasul din nou la cuptor (pe treapta 2 fac eu toata treaba) la 180 grade – fie 30 minute, program cu ventilatie, fie 40-50 minute, program normal. Crema trebuie sa fie legata, gelatinoasa.
Cand mai sunt 10 minute de stat la cuptor, pregateste compozitia pentru blat.
Tort cu mere si crema de zahar ars
Mixeaza ouale cu zaharul pentru 4-5 minute. Compozitia va deveni lucioasa si cremoasa.
Adauga faina, cacaua, iar la final uleiul, amestecand usor, usor dupa fiecare,
Cand amestecul e omogen si timpul la cuptor a expirat, scoate tava si pune deasupra compozitia de blat. Vei vedea ca locul merelor va fi acum la suprafata cremei, dar asa trebuie sa fie.
Niveleaza frumos, redu temperatura cuptorului la 160 grade si introdu din nou cratita pentru 25-30 minute.
O scoti si o lasi la racit pentru cateva ore la temperatura camerei, apoi o bagi la frigider.
Eu am rasturnat tortul cu mere si crema de zahar ars dupa 5 ore (fara sa bag la frigider) si era asa cum vedeti in imagine. Pui un platou mare peste vas si cu o miscare ferma rastirni tortul.
Mixati frisca impreuna cu zaharul pentru 2-3 minute, adaugati apoi zeama de lamaie si mixati pana cand frisca are consistenta ferma.
Cu ajutorul unui pos o distribuiti pe partea superioara a tortului.
Rece, e o minune! Mai ales la cafea!
- nota. daca l-as repeta, nu as mai turna caramelul peste mere. Tinand cont ca merele oricum se ridica la suprafata, le-as scoate usor, am turna caramelul si tapeta tava ca la crema caramel simpla, apoi as pune merele la loc.
- Pentru prima etapa
- 8 mere mari
- 200 g zahar (pentru caramelizat) +2 linguri
- 40 g unt
- Pentru crema
- 7 oua
- 8 linguri zahar
- 900 ml lapte
- zahar vanilat
- Pentru blat
- 3 oua
- 3 linguri zahar
- 2 linguri faina
- 2 linguri cacao
- 2 linguri ulei
- Pentru ornat
- 150 ml frisca neindulcita
- 1-2 linguri zahar pudra
- o lingurita zeama de lamaie
Pe facebook ma gasesti aici – Retete Papa Bun
Incercat de Giguta Lupu