Pornind de la ideea Tortului Egiptean, am facut aceste torturi, mult simplificate din lipsa timpului necesar pentru coacerea a 6 foi separat . Cred ca cel egiptean e foarte bun dar si acesta a placut tuturor.N-am poze frumoase facute si nici sectiune (au fost duse in dar :P) dar am postat ceea ce am pentru ca e grozava reteta 😛
Ingrediente
- Blat
7 oua
5 linguri faina
3 linguri amidon
4 linguri nuca macinata
o lingurita praf copt
un varf cutit sare
3 linguri ulei
3 linguri apa
Crema de vanilie
350 ml lapte
3 linguri si 1/2 faina
6 linguri zahar
3 galbenusuri
3 plicuri zahar vanilat
250 gr unt (sau mascarpone)
Frisca
600 ml smantana pentru frisca2 linguri zeama de lamaie
2 linguri zahar
un plic zahar vanilat
nuca tocata caramelizata
Blat.
Separa albusurile de galbenusuri.
Mixeaza spuma albusurile impreuna cu un praf de sare apoi adauga treptat zaharul. Mixeaza pana la diluarea cristalelor de zahar.
Galbenusurile freaca-le cu apa si uleiul apoi adauga-le peste albusuri. Adauga si faina cernuta impreuna cu praful de copt, apoi si nuca.
Omogenizeaza amestecand usor de jos in sus.
Toarna amestecul intr-o forma de tort cu diamentrul de 22 cm, niveleaza si introdu in cuptorul preincalzit, la foc mic.
Coace pana trece proba scobitorii. Lasa la racit pentru cateva ore (sau prepara-l cu o zi inainte). Taie-l pe trei nivele.
Crema.
Amesteca intr-un vas cu fund dublu galbenusurile impreuna cu faina si 3 linguri zahar. Adauga treptat laptele rece amestecand cu un tel.
Pune vasul pe aragaz, la foc mic si fierbe amestecand mereu, sa nu se prinda, pana capata consistenta unei budinci.
Pune vasul in altul cu apa rece si amesteca pana se raceste crema. Adauga zaharul vanilat.
Mixeaza untul spuma impreuna cu zaharul ramas apoi adauga cate putin din crema si omogenizeaza amestecand usor.
Mixeaza smantana rece ( intr-un bol tinut in prealabil 30 minute la frigider, impreuna cu paletele mixerului) aharul vanilat si zaharul pana ajungi la consistenta dorita. Spre final adauga si zeama de lamaie.
Asamblare.
Aseaza primul blat, intinde jumatate din crema de vanilie si niveleaza frumos. Pune peste crema de vanilie 1/4 din cantitatea de frisca si niveleaza. Aseaza al doilea blat si procedeaza la fel. Cu restul de frisca orneaza tortul si presara pe ici-colo :)) nuca caramelizata.
Eu am facut 2 torturi dupa aceeasi reteta doar ca la cel mare am facut blatul din 8 oua si crema cu 5 galbenusuri si 450 ml lapte, in rest reteta e la fel. Pe cel mai mare l-am imbracat in nuca macinata, nuca caramelizata, frisca si glazura de ciocolata.
Ce misto suuunt amandoua … si parca nu-i nici prea mult service , doar ornarea ma omoara :d ; oricum le-am retinut in caietul meu , poate-mi fac nitel curaj .