Daca ai bucatele de afumatura prin frigider, carnacior sau resturi de friptura, iti dau o idee pentru un pranz – cartofi gratinati cu afumatura. Rapid, simplu, cald, consistent si complet, care nu necesita foarte multe ingrediente. Eu iti voi scrie cantitatile folosite de mine, dar tu vei adapta dupa vasul tau si dupa numarul de persoane prezente la masa 😉 Poti servi mancarea cu iaurt sau cu muraturi. Daca nu doresti preparatul cu carne, poti renunta la ea si pastrezi pentru pus peste cartofi doar amestecul de smantana, ou si branza.
Ingrediente cartofi gratinati cu afumatura
- 8 cartofi medii
- 300 g afumatura amestec (eu facusem pomana porcului cu o zi inainte si mai ramasese, asa ca mi-a prins numa bine!)
- 400 ml smantana
- 4 oua
- 200-250 g cascaval ras sau cas framantat (cred ca merge si telemea)
- sare
- piper
Preparare cartofi gratinati
Cureti cartofii de coaja. Ii speli bine, ii tai cuburi mari si-i pui la fiert in apa cu sare.
- Poti alege si varianta cartofilor fierti in coaja, curatati si taiati cuburi dupa.
Cand furculita intra usor in cartofi, ii scurgi si-i lasi sa se racoreasca cateva minute.
Pregatesti un vas termorezistent si-l ungi cu unt sau cu ulei.
Pui cartofii, apoi stratul de afumatura.
Bati ouale usor cu furculita, pui putina sare si piper, torni smantana si cascavalul ras si amesteci usor.
Torni totul peste preparatele din vas. Acestea trebuie sa fie acoperite complet.
Introduci tava cu cartofi gratinati cu afumatura in cuptorul preincalzit in prealabil la 185 grade, pe treapta 2 a cuptorului si lasi pana cand preparatul e frumos rumenit.
Lasi 10-15 minute sa se racoreasca, apoi poti servi.
Mie imi place si rece si cald. Rece, portia de cartofi gratinati cu afumatura poate fi portionata mult mai frumos. 😉
- 8 cartofi medii
- 300 g afumatura amestec (eu facusem pomana porcului cu o zi inainte si mai ramasese, asa ca mi-a prins numa bine!)
- 400 ml smantana
- 4 oua
- 200-250 g cascaval ras sau cas framantat (cred ca merge si telemea)
- sare
- piper
Pe facebook ma gasesti la Retete Papa Bun