Cine a zis ca prajitura Dobos e greu de facut?
Nu-i greu deloc! A…daca nu-ti place sa faci foi (la reteta asta ai un pont fain) atunci nu-ti va placea sa faci nici asta, dar sincer mi-a parut una dintre cele mai simple prajituri, destul de economica si spornica.
Eu raman fan pe viata al prajiturilor cu blat pufos, insiropat, cu muuuulta crema, dar toti din casa au mancat si Dobos si le-a placut.
Timea este autoarea retetei, eu doar am executat-o.
Ingrediente prajitura Dobos
Foi Dobos
- 6 oua
- putina sare
- 120 g zahar
- 120 g faina
- 40 g unt
Crema
- 3 oua
- 200 g zahar
- 2 linguri zahar pudra
- 2 plicuri zahar vanilat
- 150 g ciocolata cu minim 55% cacao
- 1 Lg + 1lgt unt
- 250 g unt
- 2 linguri cacao
- 2 linguri zahar pudra
Caramel
- 100 gr zahar
Mod de preparare prajitura Dobos
Mixeaza galbenusurile pentru foi, impreuna cu putina sare.
Adauga treptat zaharul si mixeaza pana la diluare.
Freaca galbenusurile cu untul topit si racit, adauga-le peste albusuri si incorpozeaza amestecand usor. La final pune si faina cernuta si incorporeaza usor, usor.
Imparte compozitia in 2 parti egale.
Pregateste doua tavi mari (de marimea tavii cuptorului de aragaz) tapeteaza-le cu hartie pentru copt si pune lingura cu lingura compozitia, niveland usor.
Coace fiecare foaie timp de 12-15 minute, in cuptorul preincalzit, pe treapta 2, la 175 grade.
Cand sunt reci desprinde-le usor hartia pentru copt, suprapune foile, taie marginile si masoara latimea lor. Feliaza-le in 3 felii egale. Vei avea in total 6 foi cu aceleasi dimensiuni.
Crema Dobos
Pune intr-un vas galbenusurile cu zaharul, zaharul vanilat si amesteca pe baie de abur pana ce zaharul e topit complet. Adauga si ciocolata, o lingura de unt si amesteca pana la omogenizare.
Mixeaza spuma untul cu zaharul pudra si cacaua (foloseste un unt cu 82% grasime).
Raceste complet crema cu ciocolata punand vasul intr-un altul, cu apa rece, apoi adauga, lingura cu lingura, peste untul spuma, mixand energic.
Pregateste un platou pe care asezi prima foaie. Ungi cu crema, apoi asezi urmatoarea foaie si procedezi la fel. Vei aseza astfel 5 dintre cele 6 foi, unse cu crema. Imbraca prajitura in crema ramasa.
Cea de-a 6-a foaie o vei taia in 4 si vei unge bucatile cu zaharul pe care in prealabil l-ai caramelizat.
Vei taia rapid in fasii lungi bucatile portionate si le vei aseaza deasupra prajiturii dupa ce ai spritat niste moate de crema.
Da prajitura la rece pentru cateva ore, apoi feliaza.
Ma gasiti si pe Facebook: Retete Papa Bun
There is no ads to display, Please add some
Nohat! Ai comis-o 😉 Minunata si mai ales satioasa! 😉