Cand am facut prima oara aperitiv placinta sarata creata nu am fost super-mega-incantata. Nu ca n-ar fi fost buna, ca era, dar mi-am dat seama ca am facut 2 greseli care au schimbat foarte mult textura finala a placintei. In primul rand nu am intins foaia subtire, apoi am folosit o tava prea mica. Asa ca rezultatul final a fost doar o simpla placinta, nu ca cea de azi din care nu ma mai pot opri din mancat :)) Placinta trebuie sa fie mai mult plata decat inalta, nu cum a facut-o eu prima oara. E moale, cu o textura deosebita, aerata, umeda, umplutura e cremoasa si fina iar preparatul e perfect de servit la aperitive, la mic dejun, ca gustare sau in pachetel la munca.
Ingrediente aperitiv placinta sarata creata, cu branza
Aluat
- 500 g faina
- un cub drojdie proaspata sau un plic drojdie uscata
- 2 linguri ulei de masline
- o lingurita si jumatate sare
- 2 lingurite zahar
- 330 ml lapte
Umplutura
- 250 g mascarpone
- 250 g telemea sarata
- 3 oua
- doar putina sare – dupa gust
Pentru finisat placinta
- un ou
- o lingura de ulei
- 150-200 ml iaurt gras
- putina sare
Preparare aperitiv placinta sarata creata, cu branza
Pune intr-un bol drojdia, 3 linguri de faina (din cele 500 g) si 50-80 ml lapte cald.
Amesteca energic, omogenizeaza, apoi lasa pentru 10 minute la loc cald, sa-si dubleze volumul.
Pune intr-un bol faina, sarea, zaharul drojdia crescuta, uleiul si laptele ramas, usor cald.
Omogenizeaza totul apoi incepe sa framanti cu mana. Cu cat framanti cu cat aluatul devine mai neted si mai elastic. Daca e cazul, in functie de textura aluatului, care trebuie sa fie usor de framantat, mai poti adauga fie putin lapte fie o lingura-doua cu faina.
10 minute de framantare sunt suficiente.
- Poti face pasul asta si la masina de paine. Eu acolo fac de ceva timp aluaturile. Pun totul in cuva masinii, folosesc drojdie uscata (un pliculet) si selectez programul framantare si dospire. Urmaresc programul 5-10 minute sa vad daca e necesar sa mai pu lapte sau faina, iar cand vad ca e totl ok inchid capacul masinii si las sa-si faca programul complet.
Acopera bolul cu-n servet curat si lasa la loc cald pentru o ora.
Umplutura
Branza telemea o faramitezi cu degetele, adaugi branza mascarpone si ouale si amesteci bine – bine cu o furculita.
Dupa ce s-a scurs timpul de asteptare, imparte aluatul in 3 bile egale.
Preincalzeste cuptorul la 200 grade.
Pregateste o tava de 30×40 cm si tapeteaz-o cu hartie pentru copt.
Ia fiecare bila de aluat si intinde-o intr-o foaie subtire. Cu cat mai subtire, cu atat mai bine, insa trebuie mare grija si rapiditate la transferat in tava.
Intinde o treime din umplutura de branza pe jumatate din suprafata foii, apoi trece jumatatea ramasa goala peste umplutura. Apasa usor capetele, increteste foaia si transfer-o in tava. Adu tava aproape, sa-ti fie mai usor.
Procedeaza la fel cu bilele de aluat ramase.
Aseaza fasiile una langa alta in tava.
Bate oul intr-un bol si amesteca-l cu iaurtul, uleiul si putina sare.
Inteapa cu o furculita placinta din tava.
Unge suprafata placintei.
Da tava cu aperitiv placinta sarata creata, cu branza la cuptor si coace pe treapta a doua, pentru 35-40 minute, pana cand placinta e frumos rumenita.
Optional pudreaz-o cu zahar pudra. In zona noastra se mananca des preparate cu gust dulce-sarat.
E tare, tare buna!
Ma gasesti si pe facebook – Retete papa bun
- Aluat
- 500 g faina
- un cub drojdie proaspata sau un plic drojdie uscata
- 2 linguri ulei de masline
- o lingurita si jumatate sare
- 2 lingurite zahar
- 330 ml lapte
- Umplutura
- 250 g mascarpone
- 250 g telemea sarata
- 3 oua
- doar putina sare - dupa gust
- Pentru finisat placinta
- un ou
- o lingura de ulei
- 150-200 ml iaurt gras
- putina sare
Ma gasesti si pe: Retete Papa Bun