Daca asa l-a numit fata (andreea_andrei), cine-s eu sa-i schimb denumirea? :))) O reteta simpla de chec, accesibila, spornica si atat de usor de facut! O reteta asa cum faceau bunicile, masurat cu cana, cu lingura, fara cantar. Daca eu am respectat exact cum era scris si a iesit ce vedeti, la fel va iesi daca respectati si voi 🙂

Ingrediente Cel mai grozav chec – Chec cu vanilie si cacao
- toate ingredientele se masoara cu o cana cu capacitatea de 300 ml
- eu voi scrie cantitatile pentru un singur chec; daca vreti doua, dublati totul
- 4 oua mari L sau 5 oua M
- jumatate cana zahar
- 1/4 cana ulei
- 1/4 cana iaurt sau kefir
- o lingurita praf de copt
- un plic zahar vanilinat
- o cana si 1/4 faina alba
- 2 linguri cacao neagra
- optional – nuci macinate pentru pus in compozitie (2 linguri) si nuci bucati pentru presarat deasupra
Preparare Chec cu vanilie si cacao
Separa albusurile de galbenusuri.
Galbenusurile mixeaza-le la viteza mica, adaugand treptat uleiul.
Peste albusuri pune putina sare si mixeaza pana la spumare, apoi adauga, treptat, zaharul.
Mixeaza pentru 5 minute. Trebuie sa ai o compozitie ferma, lucioasa, care formeaza tepi la atingere.
Peste albusuri adauga amestecul de galbenusuri si mixeaza 10 secunde, apoi pune si faina cernuta (opreste 2 linguri din ea), zaharul vanilat si praful de copt pe care l-ai pus in prealabil in iaurt si ai omogenizat.
- Optional poti pune si coaja rasa de lamaie sau portocala.
Mixeaza pentru 30 secunde, in acest timp amestecul trebuie sa se fi omogenizat complet.
Imparte compozitia in 2 parti egale. Intr-una pune faina oprita, iar in cealalta cacaua. Omogenizeaza compozitiile.
Preincalzeste cuptorul la 170 grade. Pregateste o tava de chec si tapeteaz-o cu hartie pentru copt.
Ia din compozitie, lingura cu lingura si alterneaza cele 2 variante. Incepe cu un strat galben, pune apoi un strat cu cacao, apoi repeta procedeul.
Deasupra presara bucati mari de nuca.
Introdu tava in cuptor, pe treapta a doua, numarat de jos in sus si coace pentru 35-40 minute. Fa testul cu scobitoarea. Checul e gata cand scobitoarea introdusa iese curata.
Eu am lasat 38 minute. In ultimele 3 minute am marit temperatura la 180 grade.
Feliezi acest Chec cu vanilie si cacao cand s-a racit complet.