Pe internet e plin de retete de dulceata de ardei iuti, fie in combinatie cu ardei capia sau gogosar, fie simpla, fie cu adaosuri de fructe, vin, arome fel de fel. Cred ca fiecare realizeaza reteta dupa propriile gusturi, dupa pricepere, nefiind niciuna gresita. Eu testez pentru prima oara aceasta dulceata de ardei iuti, asta dupa ce am cumparat un borcanas mic sa gust, sa vad – mi-ar placea? Asa ca am incercat acasa si sincer va zic, sunt foarte multumita de rezultat si as pune si in cafea daca s-ar putea :))), asa ca va scriu varianta mea.
Cum servim dulceata de ardei iuti? In asociere cu branzeturi, fripturi, mezeluri, pe paine prajita, sau o adaugam in diverse mancaruri, pentru un plus de gust. Cu siguranta voi mai testa si alte variante.
Nota. Eu cred ca depinde tare mult de soiul de ardei iute, altfel nu imi pot inchipui cum iti arde gura cea facuta simpla. Cu siguranta e un soi de ardei mai putin iute, si de aceea iese ok si aia.
Ingrediente Reteta dulceata de ardei iuti
- 1 kg ardei iuti (cantariti necuratati)
- 900 g gogosari (cantariti necuratati)
- 900 g zahar tos alb
- 150 g zahar brun
- 900 ml otet de 9grade
- zeama de la jumatate de lime
- 4 linguri otet balsamic
- putina sare
Preparare Reteta dulceata de ardei iuti
Pentru inceput spalam ardeii si gogosarii.
Cu manusi chirugicale taiem in doua ardeii iuti si le curatam semintele si partial nervurile.
Probabil e cea mai neplacuta etapa, dar la mine a facut-o sotul, asa ca am scapat.
Dupa ce sunt curatati ii tocam in patratele, cat de mari dorim, sau fasii subtiri. Gogosarul il spalam, curatam si fie il tocam marunt fie il dam prin tocator. Eu am ales a doua varianta.
Intr-un vas punem zaharul alb, zaharul brun si otetul.
Le fierbem impreuna 30 minute din momentul in care a inceput sa dea amestecul in clocot, Lasam la foc mic spre mediu.
Apoi adaugam ardeii si gogosarii, omogenizam si lasam sa fiarba la foc molcom inca 30 minute, apoi adaugam otetul balsamic, putina sare si zeama de lime.
Lasam sa fiarba pana ajunge la consistenta potrivita – dupa gustul nostru.
Eu am fiert-o in total o ora si 30 de minute, dar depinde cat de tare dati focul.
- edit: 8.09.2023 – a durat mai bine de 2 ore pana cand s-a ingrosat. Probabil depinde si cat de zemoase sunt legumele. Procedeul si gramajele nu le-am schimbat, doar ca a durat mai mult. La fel de delicioasa a iesit!
Pentru a vedea cat de legata e, puneti o lingura cu dulceata pe o farfurioara, dati-o pentru 5 minute la congelator, scoateti si verificati.
Puneti dulceata de ardei iuti in borcanele fierbinti, infiletati bine si invartiti borcanele pentru 5 minute cu capacul in jos.
Le invartiti apoi la loc si le lasati sa se raceasca lent, invelite bine intr-o patura groasa.
Pe facebook ne vedem aici – Retete papa bun
Chiar in cafea, nu. Dar o mananc pe paine ca pe oricare alta dulceață, atat de buna e.
:)))
Duminica frumoasa!